PSAKD : "AKP'nin asimilasyon sofrasına oturmayacağız"

PSAKD : "AKP'nin asimilasyon sofrasına oturmayacağız"

PSAKD : "AKP'nin asimilasyon sofrasına oturmayacağız"Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nden AKP’nin “Alevi iftarı”na ...

A+A-

PSAKD : "AKP'nin asimilasyon sofrasına oturmayacağız"PSAKD : "AKP'nin asimilasyon sofrasına oturmayacağız"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nden AKP’nin “Alevi iftarı”na  tepki

“AKP’nin asimilasyon sofrasına oturmayacağız”

Ülkeyi giderek tek parti diktatörlüğüne sürükleyen, devletin bütün kademelerinde cemaatçi kadrolaşma gerçekleştiren, küresel güçlerin oyuncağı haline gelen AKP iktidarının Alevilere yönelik sinsi asimilasyon politikaları devam ediyor. Geçen yıl şova ve aynı zamanda fiyaskoya dönüştürdüğü iftar yemeğinden gerekli dersleri çıkarmayan AKP iktidarının 7 Ocak 2008’de İstanbul Feshane’de vereceği iftar yemeği AKP ve Hızır Paşa’nın sofrasına oturan ve kendilerini Alevi olarak tanımlayan bizce sadece rant ilişkilerinin peşinde koşan kimi Alevi çevrelerine yeni bir tokat olacağını şimdiden söylemek mümkündür.

Öncelikle bilinmelidir ki, Alevilikte lüks mekânlarda, şatafat ve gösteriş içinde oruç açma geleneği yoktur. Kerbela kıyımını kendi içinde yaşayan ve bu katliamın yasını tutan Aleviler, zengin sofralardan uzak bir şekilde oruçlarını açarlar. Son iki yıldır, ısrarla Alevi iftarı denilerek, olmayan bir tanımlamanın ve oruç açma şeklinin gündemde tutulması iktidarın ve AKP zihniyetine teslim olmuş kimi Alevi çevrelerin art niyetini göstermektedir. “Alevi iftarı” tanımlaması Aleviliğin içinin boşaltılması ve Sünnileştirilmesi anlamına gelmektedir. Çünkü, bir inanç ya da kültürün yokedilmesi, ona ait dilin yozlaştırılması ve başkalaştırılmasıyla başlar. Bu politika Milli Görüş geleneği ve bugünkü varislerinin sıkça uyguladıkları bir yöntemdir ve bizce malumdur.

Lüks mekânlarda düzenlenen iftar yemeği, geleneksel Aleviliğin neresinde vardır? Sözkonusu yemeğin harcamalarının Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı tarafından karşılandığı ve yemeği bu vakfın organize ettiği belirtilmektedir. Sözkonusu vakfın, bu kadar büyük bütçeli bir yemeğin masraflarını nasıl karşıladığı kamuoyuna açıklanmalıdır. Yolsuzluklardan beslenen bir iktidarın rant ilişkilerine çöreklenmek suretiyle kurulan bu sofra, haramdır. Biz biliyoruz ki, iftar yemeğinin masraflarının nereden, nasıl karşılandığı, yemekle arzu edilen amaç kadar karanlıktır.

Ve bir yıl önceki yemeğe katılmayan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, ne değişmiştir ki, bu yıl iftarda bulunacağını söylemiştir. Bu buluşma Dolmabahçe Sarayı’ndaki hangi gizli pazarlıkların meyvesidir?

12 Eylül öncesinin ‘namlı’ katillerini ceme alan, 2 Temmuz, Maraş Katliamı gibi anmalarının hiçbirinde yer almayan,  Alevilerin ödediği bedelin hiçbir yerinde bulunmayan İzzettin Doğan’ın, kendisine politik bir gelecek kurmak isteyen ve geçen yıl “Bu iş hallolursa Süleymaniye’de şükür namazı kılacağım” diyerek aslında niteliğini ortaya koyan Reha Çamuroğlu’nun üstlendiği misyonun Alevilerin sorunlarını çözmek değil Alevilerin asimilasyonuna ortaklık olduğu görülecektir.

Yıllardır bedel ödeyerek Alevilerin kimlik mücadelesini veren biz Aleviler, AKP’nin asimilasyon sofrasına oturmayacağız. Kendisine Alevi diyen, Kerbela’nın acısını yüreğinde hisseden tüm Alevi canlarımızı da bu utanç sofrasında bulunmamaya çağırıyoruz.

Av. Fevzi Gümüş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ GENEL MERKEZ
PIR SULTAN ABDAL CULTURAL ASSCIATION ORGANIZATION
Ziya Gökalp Cad.No: 16/15 Kızılay – Ankara
Tel : (0312) 433 50 54 - 430 84 10  Fax : (0312)  435 12 61
Web : www.pirsultan.net  e-mail :

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy54454 = 'pirsultanabdal' + '@';

addy54454 = addy54454 + 'mynet' + '.' + 'com';

var addy_text54454 = 'pirsultanabdal' + '@' + 'mynet' + '.' + 'com';

( '' );

54454 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

KAYNAK : Alevihaber.com - 6 Ocak 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.