PSAKD Çanakkale  Şubesi : Verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz

PSAKD Çanakkale Şubesi : Verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz

PSAKD Çanakkale  Şubesi : Verilen sözlerin tutulmasını istiyoruzGazetemiz Olay Pir Sultan Abdal'ın yaşamı ve felsefesi doğrultusunda...

A+A-

PSAKD Çanakkale  Şubesi : Verilen sözlerin tutulmasını istiyoruzPSAKD Çanakkale  Şubesi : Verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz

Gazetemiz Olay Pir Sultan Abdal'ın yaşamı ve felsefesi doğrultusunda sosyal, kültürel çalışmalar yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şubesinin konuğu oldu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şube Başkanı Orhan Kafa yerelde 7 bin alevinin bulunduğunu söyledi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şube Başkanı Orhan Kafa Çanakkale Belediyesi tarafından verilen sözlerin yerine getirilmesini istediklerin vurguladı.   

Olay: Derneğiniz kaç yılında kuruldu ve üye sayısı nedir?

Orhan Kafa: Derneğimiz 1994 yılında kuruldu ve şuanda 150 üyesi bulunuyor.

Olay: Derneğin amacından bahseder misiniz?

Orhan Kafa: Derneğimizin amacı Pir Sultan Abdal'ın yaşamı ve felsefesi doğrultusunda sosyal, kültürel çalışmalar yapmak, başta Anadolu Alevi kültürü olmak üzere, tüm kültürleri yaşatmak. geliştirmek ve yaymanın yanı sıra Demokrasi, Laiklik, ve insan hakları gibi değerlere sahip çıkmaktır.

Olay: Derneğin çalışma biçimi nedir?

Orhan Kafa: Derneğin çalışma biçimi amacı doğrultusunda, konferans, seminer, panel, sempozyum, semah, müzik, saz, tiyatro. halk oyunları, eğitim ile ilgili çalışmalar, araştırma ve her türlü gezi toplantı, temsil sergi, fuar, festival gibi diğer gösteri ve etkinlikleri düzenler, yapar ve yaptırır. Ayrıca amacı doğrultusunda yayınlar yapar, yarışmalar düzenler ve ödüller verir. Pir Sultan Abdal Bilim ve Sanat Enstitüsü kurarak Pir Sultan Abdal ve onunla ilgili yapılan araştırma ve eserleri dünyaya ve kamuoyuna tanıtıp yayar. Pir Sultan Abdal'ın yaşadığı yer olan Banaz köyünde ve diğer yerlerde kültür etkinlikleri ve anma toplantıları düzenler, buna alt yapı oluşturur. Banaz köyünde bir Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi yapımı için çalışır. Banaz köyünde bulunan Pir Sultan Abdal anıtının bakım ve çevre düzenini yaptırır, korunması ve kalıcılığına çalışır. Çalışmaları ırk, dil, inanç, cinsiyet ve siyasal görüş ayırımı gözetmeden sürdürür. Amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar. Üst kuruluşlar oluşturulmasına çalışır, öncülük eder. Üyelerin sportif ve çevre korumacı çalışmalar yapmasını sağlar, lokaller açar. Amacı doğrultusunda çalışmalar yapabilmek için üyeleri dışında ve üyelerinden çeşitli komisyonlar oluşturur. Üyelerine maddi yardımda bulunur. Başarılı ve yardım gereksinimi olan gençlere burs verir. Dernek amaçları doğrultusunda taşınır ve taşınmaz mal alır, satar, kiralar ve kiraya verir. Bu malların üzerinde her türlü hakları koydurup, işletebilir ve inşaat yaptırır. Amaçlarını gerçekleştirmek için yardım sandıkları ve vakıf kurar, kurulmuş olanlara ortak olur. Ancak hasıl olan kar payından üyelerine pay dağıtmaz, elde edilen kar tüzük amaçlarına uygun olarak kullanılır. Yardım toplumu yasası ve ilgili yasal düzenlemelerin hükümleriyle bu tüzüğe uygun olarak yardım, bağış alır, verir ve şartlı, şartsız vasiyetleri kabul eder.

Olay. Derneğin faaliyet alanı nedir?

Orhan Kafa: Dernek Çanakkale ilinde açacağı şube ve temsilcilikleri ile faaliyette bulunur.  

Olay: Derneğin üye olma koşullarından bahseder misiniz?

Orhan Kafa: Dernekler Yasasının öngördüğü koşulları taşıyan, derneğin amaç ve ilkelerini benimsemiş ve bu doğrultuda çalışmayı kabul etmiş 18 yaşını bitirmiş olan herkes derneğe üye olabilir. 18 yaşından küçük olanlardan derneğin kültür ve sanat çalışmalarını izlemek ve katılmak isteyenler; ebeveyni (Ana, Baba yada yasal temsilcilerinin) yazılı iznini alarak ve dernek yönetiminin oluru ile katılabilir. Üye olmak isteyenler, bulundukları yerlere en yakın şubeye veya Genel Merkeze başvurur ve iki üyenin önerisi ile giriş bildirimi doldurulur. Şube yönetimi kurulları 30 gün içinde başvuruları karara bağlar ve her ayın sonunda Merkez Yürütme Kuruluna bildirir. Aday üyeler, MYK tarafından 30 gün içinde üyelikleri onaylandıktan sonra seçme ve seçilme hakkını kazanmış olurlar. Dernek üyelerinin seçme ve seçilme hakları vardır. Üyelik ödentisi yıllık 2.400.000-TL'dir. Ödentisini ödemeyen üyelerin seçme ve seçilme hakkı yoktur. Her üye ayrılma isteği yazılı olarak bağlı bulunduğu şubeye bildirmek koşuluyla dernekten ayrılabilir. Üyelikten çıkarılma koşulları oluştuğunda, üyenin bağlı bulunduğu Şube Yönetim Kurulu kendi görüşünü de ekleyerek bu isteği Genel Yönetim Kuruluna iletir. Genel Yönetim Kurulu üyelikten çıkarılma isteğini karara bağladıktan sonra konuyu Disiplin Kuruluna gönderir. Ayrıca Genel Yönetim de herhangi bir üyenin dernek üyeliğinden çıkarılmasını isteyebilir. Bu istemini Disiplin Kuruluna iletir. Disiplin Kurulu üyenin savunmasını alarak konuyu inceler ve karara bağlar. Disiplin Kurulunun aldığı üyelikten çıkarma kararı kesindir. Ancak Disiplin Kurulunun bu kararına Genel Kurulda itiraz edebilir. Disiplin Kurulu ihraç istemiyle kendisine gönderilen üye hakkında 30 gün içinde karar vermek zorundadır.

Olay: Yönetim kurulunun görevleri nelerdir?

Orhan Kafa: Derneğin amacının gerektirdiği çalışmaları yapmak, kararları almak ve bunları uygulamak. Derneğin bütçesini uygulamak yeni bütçeyi tasarlamak ve kayıtları yürütmek. Dernek Genel Kurulunu olağan ve olağanüstü toplantıya çağırmak. Genel Kurul toplantıların gündemini hazırlamak. Dernek şubelerinin açılmasına-kapatılmasına karar vermek ve şube kurucularına yetki vermek. Derneğin çalışmalarına ilişkin Genel kurulda alınan kararları yürütmek. Gerekli bulduğu konularda ve alanda komisyonlar, kurullar, komiteler kurmak ve kaldırmak, Dernek işlerini yürütmek üzere dernek üyelerinden bir veya bir kaçına görev ve yetki vermek. Derneğin iç işleyişine ve özellikle kuracağı komisyon, kurul ve komitelerin işleyişine ilişkin iç yönetmelikler hazırlamak ve yürürlüğe koymak. Yasadan tüzükten, hazırlanacak iç-yönetmeliklerden ve Genel Kurul kararlarından doğan başka her türlü çalışmaları yapmak. Gerektiğinde yasa veya tüzük ile kendisine verilen yetkilerin bir bölümünü Merkez Yürütme Kuruluna devretmek Görev ve yetkilere sahiptir. Bütün uyarı ve çabalara karşın dernek ilke ve amaçları dışında faaliyette bulunmakta ısrar eden ve çalışmayan şube yönetimini görevden alır. 15 gün içinde yerine atama yapar, Atanan kurul 180 gün içinde şubeyi kongreye götürür. Genel Kurul kararı alan şubeler; Genel Kurulu kararını ve üye hazır cetvelini MYK' nın onayına sunar. Hazır cetvelinin onaylatmayan şubeler Genel Kurul yapamaz. Yapılanlar MYK tarafından geçersiz sayılır. Ancak aidatlarını ödeyen ve üyelik hakkını kullanmaya, bir engeli bulunmayan kişileri içeren hazirun cetvelini 7 gün içinde onaylar. Genel Yönetim Kurulu, gerek gördüğü illerde ve bölgelerde il veya bölgede faaliyette bulunan yöneticilerden eşgüdüm komitesi oluşturur. Eşgüdüm komitesi görev ve yetkileri iç yönetmelikle belirlenir.

Olay. 2007 yılında yaptığınız projeler hakkında bilgi verir misiniz?

Orhan Kafa: 2007 yılında Musa Eroğlu konseri düzenledik. Bunun yanında 10 köyün katılımıyla Kayadere köyünde geleneksel hale getirdiğimiz Pir Sultan Abdal Derneği barış turnuvasını gerçekleştirdik. Esnaf ve Kefalet Sosyal Tesislerinde dayanışma gecesi düzenledik. Belediye Sosyal Tesislerinde kokteyl yaptık. Aşure günleri, hıdırellez de geleneksel hıdrellez pilavı yaptık. Derneğimizin fiziki yapısını düzenledik ve 1 Aralık tarihinden itibaren yeni fiziki yapımız ile hizmet vermeye devam edeceğiz.

Olay: 2008 yılındaki faaliyetleriniz nelerdir?

Orhan Kafa: 2008 yılında Sadık Gürbüz konseri düzenlemeyi planlıyoruz. Hacı Bektaşi Veli ziyareti yapacağız. Derneğimizi lokale çevirip kar marjından işletmesini yapacağız. Buradan elde edilecek gelirlerle 5 öğrenciye burs vermeyi planlıyoruz. Bizler 2006 yılında Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan’ı makamında ziyaret ettik. Buradaki ziyarette başkanımız bize aşure günlerimizi yaptığımız parkı kültür parkı olarak yapmak istediğimizi talep etmiştik. Kendisi olur verdi. Ancak bu zamana kadar bir ses çıkmadı. Bu konunun çözümlenmesini talep ediyoruz.

Olay: Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz.

Orhan Kafa: Bende size derneğimize böyle bir olanağı sağladığınız için teşekkür ediyorum.

20 Kasım 2007
www.canakkaleolay.com

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.