PSAKD ÇİĞLİ : İkrarından Dönen Bizden Değildir

PSAKD ÇİĞLİ : İkrarından Dönen Bizden Değildir

PSAKD ÇİĞLİ : İkrarından Dönen Bizden DeğildirPir Sultan Abdal Kültür Derneği Çiğli Şubesi, AKP'liler tarafından Çiğli'de...

A+A-

PSAKD ÇİĞLİ : İkrarından Dönen Bizden DeğildirPSAKD ÇİĞLİ : İkrarından Dönen Bizden Değildir

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çiğli Şubesi, AKP'liler tarafından Çiğli'de Samet Dede Cemevi Yaptırma Derneği adıyla bir dernek açılması üzerine Alevi kamuoyuna bir açıklama yaptı. Açıklamayı aynen aktarıyoruz:

İKRARINDAN DÖNEN BİZDEN DEĞİLDİR
AKP GÜDÜMLÜ ALEVİ DERNEKLERİ AÇILIYOR
HALKIMIZ TANIYACAK BUNLARI!

“İzmir Çiğli ilçesinde Samet Dede Cem evi Yaptırma Derneği açıldı”

Gün geçmiyor ki aleviler üzerinde yeni yeni politikalar üretilmesin. Düzenin alevi halkının kimliğine kültürüne inkarı ve asimilasyonu her süreçte karşımıza çıkıyor. Kimi zaman belirgin baskı zulüm kan ve öldürmekle. Kimi zaman alevi devşirmeni Hızır paşalarla…

Osmanlıdan günümüze Aleviler olarak katliamlar yaşamış ezilmiş horlanmış yerinden yurdundan kovulmuş halkız bizler. Yüzyıllardır katlettiler, yaktılar, zulmettiler; Pir Sultan'ları astılar, Nesimiler’in derisini yüzdüler. Dağların tepesine sürdüler, inançlarınızı, ibadetlerinizi yasakladılar. İnançlarımızı aşağılamak için yalanlar uydurdular. İşbirlikçiler, hainler, fitne, fesatlar devşirdiler. Yüzyıllardır süren bu baskıcı ve tahakkümcü anlayış, on milyonlarca Aleviye nasıl ibadet etmek istiyorsun diye sormadan "senin nerede nasıl ibadet edeceğini ben belirlerim" dedi. Dayatmayı kabul etmeyen alevi, Osmanlıdan günümüze kıyımlar katliamlar yaşadı."sapkın", "kafir" diye yakıldı.  Devlet Kendi kimlik ve kültürleriyle yaşamak isteyen Alevilere yönelik baskıları türlü manevralarıyla şekillendirdi yıllarca. Düzene endekste olmayan Alevileri devşirme politikaları izledi ardı ardına. Alevi köylerine cami yaptırılarak, Sünnilik inancı empoze edilmeye çalışıldı. Alevi tarihini yok sayarak, alevliği kendi düşünceleriyle tanımlamaya çalıştılar.

Oysa Alevilik zalime karşı mazlumun yanında olmaktır. Alevilik Kerbela da Hüseyin gibi Zulme Karşı Direnmektir Alevilik Adaletli Bir Düzen İsteğidir. Mazlumun yanında olmak ve zalime biat etmemektir Alevilik. Alevi halkımız bunun böyle olduğunu da çok iyi bilir. O nedenle sisteme muhalif yüzü sola dönüktür Alevilerin.

Alevilik kimliğinin özünü değiştirip çarpıklaştırmak isteyenler Osmanlıdan günümüze hiç boş durmadı. Alevi halkı yüzyıllardır yaşadığı topraklarında kendini öldüren, dağlara süren yakan yok eden cellatlarını hiç unutmadı.

AKP hükümetinin aleviler üzerindeki bitmek bilmeyen politikalarını tanır halkımız.

AKP bugüne kadar "Çözümsüz" bırakılan tüm sorunlara el atıyor havasında tam bir AKP yağcılığı ve yalakalığı kampanyası başlatıldı REHA ÇAMUROĞLU tarafından…

Kimdir Reha ÇAMUROĞLU?

Reha ÇAMUROĞLU, bir alevi. Daha önce Alevilerle ilgili kitapları yayınlanmış biri. Alevilerin bu ülkede neler yaşadıklarını, düzenin alevi politikasını bilir. Ve bu yüzden, Alevilere karşı kullanılmak üzere, AKP tarafından devşirilmişti zaten. Şimdi bir kınalı keklik gibi, Alevileri tuzağa düşürmek için rolünü oynuyor AKP'nin koltuğunun altında. Reha ÇAMUROĞLU'nun Alevileri pazarlaması, satması karşılığında Sünni AKP yönetiminden aldığı ilk ödül, AKP merkezinde makam odasıyla ödüllendirilmesi oldu.

O nun artık AKP Genel Merkezi'nde bir odası var. O odaya Aleviliği pazarlama karargahı da denilebilir. Orada bundan böyle, Aleviliği nasıl düzen entegre ederiz, nasıl Sünnileştiririz diye planlar yapıp alevliği kendilerince yontup tanımlamaya çalışıyor. Alevliği yok sayıp Yezide biat ederek tanımladığı tarih bize ait değildir. Aleviliğin ne olduğu, Kerbela’dan, Anadolu halkının ayaklanmalarına, Sivas, Maraş, Çorum, Gazi’ye kadar yaşanan tarihin içindedir. O tarih kendi tanımını kendisi yapıyor. O tarihte dökülen oluk oluk alevi kanı ve alevi halkının inançları direnişleri, ayaklanmaları vardır. Özünü çürütmüş bir yol düşkünüdür Reha ÇAMUROĞLU.

Ve Reha ÇAMUROĞLU’nun himayesinde AKP politikalarını destekleyen amaçları niyetleri belli olmayan fason dernekler açıldı. Bunlardan biride "Samet Dede Cem evi Yaptırma Derneği"dir. Kimdir bu derneği açanlar? amaçları nedir?

İKRARINDAN DÖNEN BİZDEN DEĞİLDİR dediğimiz yol düşkünleri AKP’nin eline yüzüne bulaştırdığı "Alevi Açılımı" sürecinde AKP’ye verdiği destekle ismi öne çıkan Samet Dede Cem evi başkanı Veli GÜLER ’den başkası değildir.

Açtıkları fason derneklerle AKP temsilcilerini açılışlarına davet edip protokolde yer vererek "bizim nerde nasıl ibadet edeceğimizi evet siz belirlemelisiniz’’ diyorlar. Bu zihniyetin kurgucuları Merkezi İzmir'de bulunan Samed Dede Cem evleri Genel Başkanı Veli GÜLER ile Alevi dedeleri Zeynel SEVİM ve Lütfü ÇEVİK’dir.  İzmir in Çiğli ilçesinde 2 Ağustos 2008 cumartesi günü Samet Dede Cem evi Yapma Derneği olarak bir şubeleri daha açıldı. İzmir’de daha önceki açılışlarında da hatırlanacağı gibi AKP’li yöneticiler vardı, AKP'li Milli Savunma Bakanı Vecdi GÖNÜL kesmişti kurdelelerini. Nasıl bir anlayışa hizmet etmekdir bu. Halktan kopuk, yönünü AKP hükümetine dönmüş, nasıl bir pazarlıktır alevi halkının üzerinden yürüttükleri. Bu cüreti ve cesareti nerden bulur bu insanlar? Alevi kimliğini AKP hükümetinin potasında eritecek yeni bir yer bulduğunu düşünmüş olamalılar Çiğli de. Bir açılış gerçekleştirdiler. PSAKD Çiğli şubemizin duyurularıyla Çiğli halkımızın katılmadığı açılışlarına sadece protokol vardı...

Gene protokolde AKP’liler vardı. Kütahya AK parti Milletvekili Hüseyin TUĞCU, Kemalpaşa AKP Belediye Başkanı Yakup KARACA gibi isimler protokolün ön sırasındaydı. Samet Dede Cem Evleri Yaptırma Derneği Genel Başkanı Veli GÜLER ülke için birlik ve beraberliği sağlamak için hareket ettiklerini hiç bir siyasi amaç gütmediklerini ‘’ ifade ederken hiçte samimi olmayan düşüncesini alkışladı AKP hükümetinin temsilcileri bir yol düşkünü olan Veli GÜLER’in Samet dede cem evi yaptırma derneğinin açılışına çelenkleriyle gelmişlerdi.

Konuşmasında ülke için birlik beraberlikten bahsediyor Veli GÜLER. Nasıl bir anlayışa sahiptir? Sivas katillerine belediyelerinde kadro veren bir hükümetle oturmuş bir masaya nasıl bir birlik beraberlikten bahsedilebilir? Halkımız bilmeli ki muaviyenin düzenine hizmet edenlerin başında gelen Reha ÇAMUROĞLU gibi bir yol düşkünü ve biçim değiştirmiş bir Hızır paşadır Veli GÜLER... Cem evi yaptırma derneği altında yürüdüğü politika halkımızın çıkarına yönelik değildir.

"Erenler cemine kimse giremez
Edep ile Erkan bir olmayınca"
demiş bir alevi ozanı. Alevi kültürümüzden kıl kadar nasip almamış edep erkanı olmayanlar bırak ceme girmeyi o ulu meclisin eşiğinden atlamayı hak etmiyorlar.

Reha ÇAMUROĞLU gibi AKP'nin Aleviler konusunda, genel olarak inanç özgürlüğü düşünce özgürlüğü konusunda "bir şeyler yapabileceğine" inananlar, boylarının ölçüsünü aldı evet. Başta Reha ÇAMUROĞLU Ona lütfedilen danışmanlıktan istifa etti ama AKP nin tireninden inmedi. AKP hükümetinin Alevi dedelerini devlet kadrosuna alma, cem evlerini ibadethane olarak kabul etme ve Muharrem orucunda Alevilerle iftarda buluşmayı içeren planlarını Aleviler samimi bulmamışlardı. Ve muharrem ayında verdiği göstermelik iftara da katılmayarak belirtmişlerdi.boyunun ölçüsünü bir parça almıştır diyoruz.

Ama boylarının ölçüsünü daha alamayanlar Aleviliği daha fazla nasıl asimile ederiz diyerek düşkünlüklerini şişirmeye ve aleviler üzerinde ‘’ dede ‘’ kimlikleriyle baskıcı olmaya çalışanlar kaldı geride.

Samet dede cem evi yaptırma derneği adı altında AKP Hükümetine biat eden düşkünler. Seçimlere yönelik kurdukları Fason derneklerde AKP hükümetinin aslında ne kadar şirin bir parti olduğunu anlatmak amacıyla Alevi halkımızın kafasını karıştırmaya soyunmuşlardır.

PSAKD çiğli şubesi olarak Alevileri kimliğinden arıtmak isteyen kesimlerin, olağanlaştırmaya çalıştıkları bu tür tavır ve yaklaşımları olağan karşılamayacağız.

Alevi kimliğinin bu toplumda belirginleşmesi gerici ve faşist partinin icazetiyle kazanılamayacağı apaçıktır. Bu ve benzeri AKP ye biat etmiş yol düşkünü kurumlar bugüne kadar bu tarz davranışların yeterince tepki görmemesinden cüret almışlar ve bu davranışlarıyla yeni düşkünlüklerin önünü açmaktadırlar. ABF ye bağlı kurumlarımıza bu nedenle görevler düşmektedir…

Bizim değerlerimiz vardır. AKP hükümetinin amacının Alevilerin kendi inanç ve kimliklerini sistem içinde eritmek ve kendi politikaları çerçevesinde kullanmak olduğu bilinmektedir.

Alevi halkını sistem içinde eritmek, Aleviliğin mevcut değerleri yerinde duruyorken kolay olmayacaktır. Bu nedenle, Aleviliğin önce değerleri yok edilmek istenmektedir. Düzenin sömürü ve zulmüne karşı tavır almak, egemenlerle ezilenler arasındaki çatışmalarda ezilenlerden yana tavır almak alevi halkımızın değerlerindendir. Kerbela’da yezide biat etmeyen Hüseyin in direnişidir alevi halkının değerlerini yücelten olgu. Bu nedenle de, geçmişten günümüze düzenle karşı karşıya gelmiştir alevi halkı. Dayanışma, paylaşım, haksızlığa karşı çıkmak alevi halkımızın değerlerindendir.

Eline beline diline sahip olma kültürü alevliğin temel davranış kuralıdır. Yıllarca yaşadığı baskı sömürü, katliamlardan ders çıkararak yezide biat etmemektir alevi halkının kültürü Bu değerler; kerbela’da Hüseyin’lerin, Hallaç-ı Mansurlar'ın, Nesime’lerin, Baba İshaklar'ın, Şeyh Bedrettinler'in, Pir Sultanlar'ın, hacı Bektaşi veli’lerin. Celaliler'in canlarıyla mücadeleleriyle yaratılmış değerlerdir. Bu değerlerin yaratılması yüzyıllara yayılan bir mücadele ve yüz binlerce alevinin kanı pahasına olmuştur.

Bu değerler sayesindedir ki, alevi halkımız faşizme karşı olmuştur, gericiliğe karşı olmuştur. Bu nedenle faşizmin, emperyalizmin, gericiliğin hedefi haline gelmiştir. Maraş, Çorum, Sivas, Madımak, Gazi gibi provokasyon ve katliamlarda yeni bedeller öderken yaratılan değerleri büyütmesini bilmiştir. Bu değerler alevi halkımızın ve tüm halkımızın değerleridir.

PSAKD Çiğli Şubesi olarak Bu değerlerin düzen işbirlikçisi düşkünler tarafından yok edilmesine izin vermeyeceğiz. "Cem evleri cümbüş evleridir" diyen AKP zihniyetinin savunuculuğuna soyunmuş fason derneklerinde amaçlarına ulaşamayacaklarını düşünüyoruz.

Çünkü biz Pir Sultan Abdal örgütlülüğünü özümsemiş bir halkız. Bizim Onurumuz, Namusumuz, Değerlerimiz Ve Kültürümüz her şeyden önce gelir. Alevileri ehlileştirme, düzene yedekleme politikaları çerçevesinde daha kapsamlı ve programlı bir yönelim için. Alevileri ilerici değer ve özellikleriyle var eden, Alevi halkın zalime biat etmeme kültürüdür.

Bu kültüre sahip olmayanlar Baba İshak’ların, Şeyh Bedrettin’lerin, Pir Sultan’ların miras bıraktığı değerleri de yaşatamazlar. 

Çiğli de yaşayan alevi halkımızda tanıyacak elbet Samet Dede Cemevi Yaptırma Derneği'nin kime kimlere hizmet ettiğini.
 
Halkımıza duyurulur.
 
PSAKD Çiğli Şubesi olarak bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz…
 
Türkan DOĞAN
PSAKD ÇİĞLİ ŞUBESİ BAŞKANI

ALEVİ HABER AJANSI - 4 Ağustos 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.