PSAKD: Gazi Katliamı’nın hesabı mutlaka sorulacak

PSAKD: Gazi Katliamı’nın hesabı mutlaka sorulacak

PİRHA - PSAKD, Gazi Katliamı'nın 25. Yıl dönümü vesilesiyle yaptığı açıklama yaptı.

A+A-

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 12 Mart Gazi Katliamı’nın 25. Yıl dönümü vesilesiyle basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, “25 yıl önce 12 Mart 1995’te İstanbul Gazi Mahallesi’nde bulunan kahvehanelere devlete bağlı kontrgerilla çetelerinin saldırması sonucu Halil Kaya adlı bir Alevi Dedesi öldürüldü, 5’i ağır toplam 25 kişi yaralandı. Daha sonra saldırganların saldırı sırasında içinde bulundukları taksiyi gasp ettikleri, taksinin şoförünü ise öldürdükleri anlaşıldı. Bu saldırganların kim oldukları asla ortaya çıkmadı ya da çıkarılmadı” denildi.

12 Mart sonrası katliamı protesto etmek için İstanbul’da ve Türkiye’nin birçok yerinde halkın sokağa çıktığını ve polisin halkın üzerine açtığı ateş sonucu onlarca yurttaşın hayatını kaybettiği ve yüzlercesinin ise yaralandığına dikkat çekilen açıklamada, “12-15 Mart 1995 tarihlerinde bütün dünyanın gözü önünde Alevi halkımıza karşı kontrgerilla çetelerinin ve devlet güçlerinin işbirliğiyle vahşi bir katliam gerçekleştirildi” denildi.

“HEDEF GÖZETİLEREK BİRÇOK İNSAN KATLEDİLDİ”

Açıklamada Sivas, Dersim ve Çorum Katliamları hatırlatılarak şöyle devam edildi:

“Bizler Aleviler olarak kontrgerilla çetelerinin ve devlet güçlerinin işbirliğine dayalı bu katliam pratiğini daha önce Dersim’de, Maraş’ta, Çorum’da ve Sivas’ta yaşadık. Gazi ve Ümraniye katliamları Alevilere dönük yüzyıllardır devam eden katliamların ve yok etme politikalarının bir devamıdır. Ama bizleri yok etmeyi hedefleyen bu gerici, faşist ve inkarcı zihniyet yüzyıllar boyunca gerçekleştirdiği bütün katliamlara rağmen bizleri yok etmeyi başaramadı. Evet; bizleri yok edemediler. Aleviler dün vardı, bugün de vardır. Aleviler dün olduğu bugün de haksızlığın karşısında, mazlumun yanında asla boyun eğmeden mücadele etmektedirler.İşte tam 25 yıl önce Gazi ve Ümraniye’de halkımız bu direniş geleneğinin mirasçısı olmanın bilinciyle zulmün karşısına dikildi. Günlerce saldırıya uğradılar, yaralandılar, öldürüldüler ama asla boyun eğmediler. Katliamı başlatan saldırıyı gerçekleştiren kontrgerilla çete mensupları hiçbir zaman bulunamadı. Hedef gözeterek birçok insanımızı katlettikleri görüntülerle ve adli tıp raporlarıyla açıkça kanıtlanan katil polislere göstermelik cezalar verildi. Katliam davası halkımızdan kaçırılarak şehir şehir gezdirildi. Daha önceki Alevi katliamlarında olduğu gibi bu katliamda da sorumluluğu bulunan devlet yetkilileri milletvekili ve hatta bakan yapılarak ödüllendirildi.”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yaptığı açıklamada bu katliamın hesabının mutlaka sorulacağını, davanın kapatılmasına da izin verilmeyeceğini vurgulanarak Gazi ve Ümraniye’de hayatını kaybedenleri andı. PİRHA/İSTANBUL

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.