PSAKD : "Kanın ve Katliamın Mark Değeri Yarattığı Bir Ülke Hepimizi Utandırır"

PSAKD : "Kanın ve Katliamın Mark Değeri Yarattığı Bir Ülke Hepimizi Utandırır"

PSAKD : "Kanın ve Katliamın Mark Değeri Yarattığı Bir Ülke Hepimizi Utandırır"Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Basın Açıklaması2...

A+A-

PSAKD : "Kanın Ve Katliamın Mark Değeri Yarattığı Bir Ülke Hepimizi Utandırır"PSAKD : "Kanın ve Katliamın Mark Değeri Yarattığı Bir Ülke Hepimizi Utandırır"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Basın Açıklaması

2 Temmuz 1993 yılında Sivas’a kültür şenliği ve Pir Sultan Abdal’ı anmak amacı ile giden şair, yazar, sanatçı ve semah yürüyen canlarımız önceden planlanmış, gerici, şeriatçı güçler tarafından Madımak Oteli’nde abluka altına alındılar.  “Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak” diyerek ve cumhuriyetimizin temel değerlerine saldırmak sureti ile canlarımızı göz göre göre yakıldılar. Bu katliam, televizyonlarda sekiz saat boyunca canlı olarak yayınlandı. Devletin güvenlik kuvvetleri, saldırgan gerici, şeriatçı güçlere yerinde ve zamanında gerekli müdahaleleri ve engellemeleri yapmayarak canlarımızın yakılmasına seyirci kaldılar. Dünya tarihinde eşi ve benzeri görülmemiş bu katliam, Türkiye Cumhuriyeti’nde ve dünyada insan hakları ve temel özgürlüklerden yana olan, inanç ve ibadet özgürlüğünü temel bir insan hakları ilkesi sayan inancı ve felsefesi düşüncesi ne olursa olsun her insanın vicdanını yaraladı.

Bu katliam Halkımızın ve burada yakınlarını, çocuklarını yitiren canlarımızın ruhunda ve bedeninde giderilmesi imkânsız sarsıntılara yol açtı.

Katliamdan tam 16.Yıl sonra basın yayın organlarında 2 Temmuz 1993’te 35 kişinin katledildiği Madımak Otelinin bir internet sitesinde verilen ilanla, 9 milyon 950 bin avroya satışa çıktığı haberleri yer aldı. Haberlerde ilginç bir detay da yer alıyordu. İlanı verenler Madımak Otelinin marka değerinin giderek artığı belirtiliyordu. Anlaşılan o ki, otelin sahipleri bu satışı fırsatçılığa dönüştürmek saiki ile katliamın, kanın, acının, büyük bir utancın yaşandığı bu mekânın marka değerinin arttığını belirtmişler.

İşaret edilen bu görüntü hepimiz için büyük bir utançtır.

Hepimizi utandıran bu ilan derhal kaldırılmalıdır.

Bu haberde işaret edilen görüntü bu günkü siyasi iktidarın Alevi Toplumunun taleplerinin karşısındaki aymazlığının bir sonucudur. Çünkü Aleviler yıllardır Madımak Otelinin müze haline getirilmesi için resmi yetkililerin derhal harekete geçmesi gerektiğini, Madımak Otelinin satın alınarak kamulaştırılmasını, otelin müze olması yönünde gerekli çalışmaları hemen yapılmasını talep ediyorlar. Siyasi iktidar ise son olarak Devlet bakanı Sn. Said Yazıcıoğlu’nun kamuoyuna yansıyan “Özür dilemeye, işte anıt dikmeye, müze yapmaya kalksak bunların önünü alamayız” şeklinde özetlenecek yaklaşımı ile soruna siyasileşmiş dinsel ideolojisi ekseninde yaklaşmaktadır.

Madımak Oteli’nde Cumhuriyete, laikliğe karşı gerici ve şeriatçı güçlerce gerçekleştirilen katliamın bir kez daha yaşanmaması için, insanlık tarihine yazılması ve insanlığın ortak vicdanında mahkûm edilmesi, hafızalardan silinmemesi gerekmektedir. Bu katliamın yaşandığı sırada devlet güçlerinin müdahale etmemesi ve asıl katillerin bugüne kadar yakalanmaması devleti zan altında bırakmıştır.

Bütün bu nedenlerle 15 yıldır sürdürdüğümüz “Madımak Oteli Müze Olsun” talebi haklı ve meşrudur. Siyasi İktidar gün geçirmeden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin bu talebini kabul edip ivedilikle yerine getirmelidir. Bu talep tüm Alevi kurumlarının, Sivas’ta yaşayan Sünni yurttaşlarımızın ve Türkiye’de yaşayan tüm aklıselim ve sağduyulu insanların talebidir.

Hepimizi utandıran, Madımak Oteli satın alınarak kamulaştırılmalı, otelin müze olması yönünde gerekli çalışmaları hemen yapılmalıdır. Böyle bir girişim, insanlarımız arasında düşmanlıkları arttırmaz. Gerçekle yüzlemek ve insanlık suçlarını birlikte mahkûm etmek, farklı kültürleri, inançları, kimlikleri daha da yakınlaştırır.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm topluma sesleniyor ve diyoruz ki: Bu utancı daha fazla büyütmeyelim, vicdanları sızlatmayalım, Madımak Oteli Müze olsun...

Böyle bir girişim, insanlarımız arasında düşmanlıkları arttırmaz. Gerçekle yüzlemek ve insanlık suçlarını birlikte mahkûm etmek, farklı kültürleri, inançları, kimlikleri daha da yakınlaştırır.

Türkiye, bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Çözümü ise Madımak’ın müzeye dönüştürülmesidir.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile arz olunur.

Av. Fevzi Gümüş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı

KAYNAK : Alevihaber.com - 20 Mart 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.