PSAKD : Madımak katilleri toplumun vicdanında aklanmadı

PSAKD : Madımak katilleri toplumun vicdanında aklanmadı

PSAKD : Madımak katilleri toplumun vicdanında aklanmadı“Madımak katilleri toplumun vicdanında aklanmadı,Zamanaşımı ile aklanamazlar…”Bugün...

A+A-

PSAKD : Madımak katilleri toplumun vicdanında aklanmadıPSAKD : Madımak katilleri toplumun vicdanında aklanmadı

“Madımak katilleri toplumun vicdanında aklanmadı,
Zamanaşımı ile aklanamazlar…”

Bugün yayınlanan bazı basın yayın organlarında başta Cafer Erçakmak olmak üzere Sivas Katliamının 7 firari sanığı ile ilgili olarak savcının davanın düşürülmesini talep ettiği haberleri yer aldı.

Son günlerde özellikle toplumsal davalarda katillerin zamanaşımından yararlanarak haklarında açılan kamu davalarının düşürülmesi hukuk kurumunun toplumsal vicdanı ne kadar gözetebildiği tartışmalarını gündeme getirmiştir.

Savcının talebinin Mahkeme heyeti tarafından kabul edilmesi durumunda Madımak Oteli’ni ateşe verip 35 kişiyi öldürenlerden, insanlık tarihinin din adına işlenen en büyük katliamını gerçekleştiren katillerden 7’si, kaçıp kayıplara karıştığı için zamanaşımı sayesinde hiçbir ceza almadan kurtulacak. Olayların büyümesine neden olan ve iddianamenin bir numaralı sanığı olan Cafer Erçakmak ve 6 kişi hakkında zamanaşımından katliam davası düşmüş olacak. Hatırlanacağı üzere Dönemin Refah Partili Belediye Meclis Üyesi olan, olayların gelişimi sırasında “provokatörlük” görevini yerine getiren ve Madımak Oteli’ne itfaiyenin müdahalesi sırasında merdivenlere çıkarak, halkı galeyana getiren; Aziz Nesin’e saldıran Cafer Erçakmak, olayın ardından kayıplara karışmıştı. Daha sonra izine İran ve Suudi Arabistan’da rastlanmıştı. Diğer bir kısım sanıklar ise Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde görülmüş ve ne yazık ki Adalet Bakanlığında iadeleri bir türlü sağlanamamıştı.

Katliam Davalarında zamanaşımı işlemez

Savcılıkça sanıklar hakkında “Anayasal düzeni değiştirmeye iştirak” suçundan cezalandırılması istemiyle dava açıldığını, yasada bu suçun zamanaşımı süresinin ise 15 yıl olduğu belirtilerek davanın düşmesine karar verilmesi talep edilmiştir. Katliam davalarında son zamanlarda başvurulan bir yöntem olan zamanaşımı toplumların vicdanında işlemez.

Sivas katliamının arkasında yatan karanlık güçler açığa çıkarılıp cezalandırılmadıkça demokratik kamuoyu için bu dava bitmez. Sivas acısı toplumun vicdanında daim oldukça bu dava bitmez. Olsa olsa Sivas katliamı benzeri ’insanlığa karşı suçlar’ gerici ırkçı şeriatçı anlayışların toplumumuz için ne kadar büyük bir tehlike olduğu gerçeğini hafızamızda canlı tutmamızı sağlar.

9 Kasım’da Sivas katilerini vicdanımızda aklamadığımızı haykırmak için alanlarda olacağız

Alevi Örgütleri 9 Kasım’da Ankara’da büyük bir mitinge hazırlanıyor. Bu mitingin temel taleplerinden biri de Madımak Oteli’nin müze olması talebidir. Sivas katliamı davasında yaşanan bu gelişme karşısında 9 Kasım’da ülkemizin vicdan sahibi insanlarıyla birlikte Sivas katillerini vicdanımızda aklamadığımızı haykıracağız.

Av. Fevzi Gümüş
PSAKD Genel Başkanı

Alevihaber.com - 5 Kasım 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.