PSAKD : Maraş katliamını kamuoyu gündeminde tutmak tarihsel sorumluluğumuzudur

PSAKD : Maraş katliamını kamuoyu gündeminde tutmak tarihsel sorumluluğumuzudur

PSAKD : Maraş katliamını kamuoyu gündeminde tutmak tarihsel sorumluluğumuzudur Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi GÜMÜŞ,...

A+A-

PSAKD : Maraş katliamını kamuoyu gündeminde tutmak tarihsel sorumluluğumuzudurPSAKD : Maraş katliamını kamuoyu gündeminde tutmak tarihsel sorumluluğumuzudur

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi GÜMÜŞ, Maraş Katliamı’nın 30. Yılı dolayısıyla 21 Aralık'ta Adana'da Yapılacak mitinge katılım çağrısı yaptı. "Bu mitingin farklı kültürlerin ve inançların bir arada yaşayabileceği bir Türkiye özleminin gerçekleşmesine katkı sunacağını ve Maraş katliamını unutturmak isteyen çevrelere etkili bir cevap olacağını düşünüyoruz" diyen Gümüş'ün açıklamasını aktarıyoruz; 

Maraş katliamının 30. yıldönümündeyiz. Maraş suçları ile toplum olarak henüz yüzleşmedik.

19-27 Aralık 1978 de bundan 30.yıl önce resmi rakamlara göre 111 solcu, demokrat, alevi devlet içindeki derin güçlerin yönlendirmesi ve kollamasında gerici faşist güçler tarafından K.Maraş’ta insanlık dışı bir saldırı ile katledildi. Katliamının üzerinden 30 yıl geçti. 12 Eylül sonrasında Maraş olayları hakkında açılan davalar tam bir hukuk skandalıydı. Katliamın faili olarak 804 kişi yargılandı. Katliamda birinci dereceden rol oynayan 68 kişi ise hiç yakalanmadı. 379 kişi beraat etti. 1 ila 15 yıl arasında mahkûmiyet cezası ile yargılanan 314 kişinin cezalarında önce 1/6 oranında indirim yapıldı, sonra hepsi mahkeme sürecinde salıverildi. 29 kişi hakkında verilen idam ve  yedi kişi hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. 1991'de çıkan Terörle Mücadele Yasası'nda yapılan değişiklikle de katliam sorumlularının hepsi salıverildi.

Böylece Maraş Katliamı dava dosyası sessiz sedasız kapatılmış oldu. Bundan sonra da bu dosya hiç açılmadı. Tarihe kara bir leke olarak geçen katliam unutulmaya bırakıldı

Katliamcıların asıl amacı, gelişmekte olan özelde emekçi hareketini, genelde solu-toplumsal muhalefetin yükselişini durdurmak ve 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlamak için, halklar ve inançlar bahçesi olan Maraş’ta Alevi, solcu, demokrat insanları kıyıma uğratıp, sağ kalanları ise baskı altına alarak, sindirme ve korku psikolojisi ile göçe zorlamak idi. Başarılı olan bu senaryonun, CIA’dan ve onun yönlendirdiği devlet içindeki derin güçlerinden icazet alınmadan yapılması mümkün değildi.

Sivas’ta 33 canımızın yakıldığı katliam da, Çorum’da ve Gazi’de katliamın arkasındaki anlayış, tarih boyunca gerici, şeriatçı, faşist güçlerle kol kola idi.

Bu günlerde Katliamları yapanlar değil, gündeme getirenler suçlu görülmekte; “yarayı kaşımayın, tarihi tarihçilere bırakın” gibi kurnazlıklarla katliam ve katliamcılar unutturulmaya çalışılmaktadır.

Oysaki Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bizce bunun çözümü katliamın, gizli servislerdeki arşiv belgelerinin açıklanması, gerçek suçluların yargılanması, karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve başta aleviler olmak üzere tüm demokratik kamuoyundan özür dilenmesidir. Bu bakımdan Maraş’ın unutturulmasına yönelik girişim ve çabalara set çekmek, toplumun ve devletin yüzleşmesini sağlamak önem taşımaktadır.

Çok sesliliği, farklılıkları ahenk içerisinde bir arada yaşatma kültürünü savunmaya devam ederken, bunu tahrip eden karanlıkta kalmış bütün katliamların aydınlığa kavuşturulması içinde kararlı bir şekilde mücadele vermeyi sürdüreceğiz.

Bu kanlı tarihin bir daha yaşanmaması için unutmadığımızı bir kez daha miting ile ifade edeceğiz.

Adalet ve adil toplum için, özgürlük ve demokrasi için  Maraş katliamının kamuoyunun gündeminde tutmayı tarihi bir sorumluluğu olarak görüyoruz.

Bu mitingin farklı kültürlerin ve inançların bir arada yaşayabileceği bir Türkiye özleminin gerçekleşmesine katkı sunacağını ve Maraş katliamını unutturmak isteyen çevrelere etkili bir cevap olacağını düşünüyoruz. Bu yüzden 21 Aralık’ta Adana’da alanlarda olacağız ve unutmadığımızı ve unutmayacağımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşacağız.

Miting 21 Aralık 2008 Pazar günü Adana’da Saat 13,00 Uğur Mumcu Meydanında yapılacaktır.

Mitinge Maraş Katliamında yakınlarını kaybeden ve halen yurtdışında yaşamak zorunda olan ve İçişleri Bakanlığının özel izini ile yurda giriş çıkış yapabilen OZAN EMEKÇİ de, İçişleri Bakanlığında ülkeye girişinde sorun çıkarılmaması durumunda, katılacaktır.

Mitinge başta alevi örgütleri olmak üzere, sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve yöre dernekleri destek vermektedir.

Av. Fevzi Gümüş
Genel Başkan

KAYNAK : Alevihaber.com - 19 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.