PSAKD : Mehmet Ali Erbil'i Kınıyoruz

PSAKD : Mehmet Ali Erbil'i Kınıyoruz

PSAKD : Mehmet Ali Erbil'i KınıyoruzDün Star TV’de canlı olarak yayınlanan Çarkıfelek programında, bir kez daha Alevilere ve Alevi...

A+A-

PSAKD : Mehmet Ali Erbil'i KınıyoruzPSAKD : Mehmet Ali Erbil'i Kınıyoruz

Dün Star TV’de canlı olarak yayınlanan Çarkıfelek programında, bir kez daha Alevilere ve Alevi inancına iftira ve hakaret edilmiş, programın sunucusu Mehmet Ali Erbil, program içersinde ''Mum söndü mü yapıyoruz burada?'' ifadesi ile bilinçaltına kazınan bir önyargıyı açığa çıkarmıştır.

Kamuoyu oluşturma araçlarından biri olan televizyonda, milyonların gözü önünde Mehmet Ali Erbil’in kullandığı bu ifade, yakışıksızdır, çirkindir, ayıptır. Aynı televizyonda bir süre önce de bir evlilik programında kendine aday arayan 80 yaşındaki bir kişi de ''Ben kızılbaş mıyım ki'' sözlerini kullanarak Aleviliğe hakaret ve iftiralarda bulunmuştur. Alevilerle ilgili bu asılsız ve çirkin iftiranın sahiplerini şiddetle kınıyoruz.

Son olay da göstermiştir ki, Alevileri aşağılama amaçlı “mum söndü” iftirası, bu toplumun güya eğitimli insanlarının kafasında hala canlılığını korumaktadır. Hatta, bu önyargıları bizzat bu toplumun yazarları, kadıları, şeyhülislamları, şovmenleri üretmekte ya da beslemektedir. İşte örnekleri;

Halit Ziya Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu romanı,

Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun, Nur Baba eseri,

Reşat Nuri Güntekin’in Balıkesir Muhasebecisi Tanrı Dağı Ziyafeti’ adlı eseri;

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Toraman” adlı romanı bu “mum söndü, Kızılbaş” atıflarının yapıldığı eserlerden sadece birkaçıdır.

Çok uzak değil daha yakın bir zamanda 1979 yılında bu ülkede Milli Eğitim Bakanlığı’nın Talim Terbiye Kurulu’ndan onay alan “Felsefeye Giriş” ders kitabında da Alevilerle ilgili aynı iftiralara yer veriliyordu. Daha yakın bir dönemde AKP iktidarı zamanında Milli Eğitim Bakanlığı’nın “100 Temel Eser” serisinde yayımlanan bazı kitaplarda da aynı ifadelerle Aleviler aşagılanmıştır.

Bu iftiranın kaynağında “Alevilerin malı, canı helaldir, katli vaciptir” fermanları yayınlayan Ebu Suud’lar vardır ki, o Ebu Suud, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çorum’da yapılan referandum mitinginde yere göğe sığdıramadığı Ebu Suud’dur.

Toplumsal bilinçaltına yerleştirilen Alevilerle ilgili bu önyargılar, bu coğrafyada hala egemenliğini sürdüren Emevi zihniyetinin, zorunlu din derslerinin, Diyanet İşleri Teşkilatı’nın, zorunlu cami uygulamalarının bir ürünüdür. Artık Alevilerin canına tak denilmiştir. Siyasal iktidarın, Alevilere yönelik nefret söyleminin iyice azgınlaştığı bir dönemde Mehmet Ali Erbil’in sergilediği bu ayıp, Türkiye’de “eline, diline, beline sahip ol” ilkesinin inancının temeline oturtan milyonlarca insanı incitmiştir.

Herkesi, Alevilerle ilgili daha saygılı bir üslup kullanmaya davet ediyor, Mehmet Ali Erbil’in şahsında, bu çirkin iftiraya başvuran tüm şahsiyetleri bir kez daha kınıyoruz.

Fevzi Gümüş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı

KAYNAK : Alevihaber.com - 7 Ekim 2010  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.