PSAKD Yol Erkan Kurulu üyeleri Hasan Doğan ve Efe Engin’den heykel açıklaması

PSAKD Yol Erkan Kurulu üyeleri Hasan Doğan ve Efe Engin’den heykel açıklaması

Dersim'de Düzgün Baba Cemevinde 25 Temmuz'da yapılan toplantıya katılan PSAKD Yol Erkan Kurulu üyeleri Hasan Doğan ve Efe Engin yazılı bir açıklama yaparak, Hasret Gültekin heykeli ko

A+A-

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Yol Erkan Kurulu üyeleri Cemal Abdal Ocağı’ndan Hasan Doğan ve Bawa Qureş Ocağı’ndan Efe Engin, Düzgün Baba Cemevi bahçesinden kaldırılan Hasret Gültekin heykeli ile ilgili yapılan tartışmalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Dersim’de 25 Temmuz’da Düzgün Baba Cemevinde yapılan toplantıya katılan Hasan Doğan ve Efe Engin, oluşturulan bir heyetle incelemelerde bulunduklarını, önce mekanın Bawa Qureş Ocağı hizmet evlatları ile sonra Bawa Qureş ve Bawa Düzgün’ün Mürşiti Bawa Mansur Ocağı hizmet evlatları ile görüştüklerini belirterek, her iki Ocağın beyanının, anıtın ne konulmasında ne de kaldırılmasında rızalık alınmadığı hatta cemevi yapımında dahi rızalık alınmadığı şeklinde olduğunu kaydettiler.

Tüm Alevi kurumlarının sorumluluğa davet edildiği açıklamanın tam metni şöyle:

“Düzgün Baba Cemevinde iş insanı Sinan Samat’ın talebi, Yönetim Kurul kararı ile Sivas Madımak’ta serini verip sırlanan 33 can adına dikilen 33 fidan ve ailelerin rızalığı alınarak yapılan Hasret Gültekin anıtı, açılışa bir gün kala cemevi yönetimince yerinden sökülüp bir odada bekletilmeye alınmıştır. İş insanı Sinan Samat ve Madımak’ta serini verenlerin ailelerinin Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yönetim Kurulu’na yetki vermesi nedeniyle Düzgün Baba Cemevi ile bir görüşme yapılıp 25.07.2020 tarihinde toplantı kararı alınmıştır.PSAKD-Yol Erkan Kurulu’ndan Hasan Doğan ve Efe Engin ayrıca GM ve Şube yöneticilerinden oluşan bir heyet ile incelemelerde bulunduk. Önce mekanın Bawa Qureş Ocağı hizmet evlatları ile görüştük. Sonra Bawa Qureş ve Bawa Düzgün’ün Mürşiti Bawa Mansur Ocağı hizmet evlatları ile görüştük. Her iki Ocağın beyanı; Anıtın ne konulmasında ne de kaldırılmasında rızalık alınmadığı hatta Cemevi yapımında dahi rızalık alınmadığı şeklindedir. Yapılan bu görüşmeler rızalıkla kayıt altına alınmıştır.

Yapılan toplantıda cemevi yönetimi ortak yapılacak toplantıdan vazgeçip sadece savunma yapacaklarını belirterek PSAKD’yi yalnız bırakmışlardır. Toplantıda cemevi yönetimi hatalı olduklarını beyan etmişlerdir. Yol Erkan Kurulu olarak düşüncemiz Düzgün Bawa Cemevi yönetimi bu yanlıştan vazgeçip Düzgün Bawa’ya emanet edilen anıtı yerine dikmelidir ve gönülleri birlemelidir. Kaldırılması gereken reklam panolarıdır. Ekolojik zenginliği ile dünya mirası olan Dersim topraklarında Munzur Gözeleri işgal altındadır. Munzur Vadisi yapılaşma ile yüz yüzedir. Alevilerin birçok Dergah, Ocak ve kutsallarında bir çok tahribat ve müdahale ortada durmaktadır. Alevilerin enerjilerini birbirlerine değil, bu değerleri yok eden tahribata yöneltmeleri gerekir. İnancımız, varlığın birliği gereği cümle varlığı Hak bilmektedir. Sevginin, dayanışmanın, birliğin inancıyız. Aleviler bu yüzden egemenlerin sürekli hedefi olmuştur.

“TÜM ALEVİ KURUMLARINI SORUMLULUĞA DAVET EDİYORUZ”

Ülkemizde yaşanan anti demokratik uygulamalar karşısında birliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç varken medyada Alevi kurumlarının ve kişilerin birbirlerine kullandıkları ifadeler ise kabul edilemez. Bazı Alevi Kurumları yaptıkları açıklamalarda Alevi değerlerini tartıştıran ve etnisite ayrımı yapan sorumsuz bir dil kullanmaktadır. Alevi hareketini yeni sorunlarla baş başa bırakacak tarihi bir hata yapılmaktadır. Çok kısa bir süre önce başka bir konuda yan yana resim vermelerine rağmen bu konuya el atmayıp çözümsüz bıraktıkları için tüm Alevi kurumlarını sorumluluğa davet etmekteyiz. Aydınlar, akademisyenler, hizmet ehilleri, Pirler(ana-dede) kısaca yol için emek sarf edenlerin bir an önce bu yanlış gidişatın düzeltilmesi için ses vermelerini beklemekteyiz. Aşk ile.“GÖNÜL KALSIN YOL KALMASIN”, “YOL CÜMLEDEN ULUDUR.”

PİRHA/ İSTANBUL

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.