PSAKD : Zorunlu Din Dersine Karşı Dava Açmaya Davet Ediyoruz

PSAKD : Zorunlu Din Dersine Karşı Dava Açmaya Davet Ediyoruz

PSAKD : Zorunlu Din Dersine Karşı Dava Açmaya Davet Ediyoruz !...BASINA ve KAMUOYUNA* Zorunlu din derslerine bir red kararı da, Danıştay’dan.*...

A+A-

PSAKD : Zorunlu Din Dersine Karşı Dava Açmaya Davet EdiyoruzPSAKD : Zorunlu Din Dersine Karşı Dava Açmaya Davet Ediyoruz !...

BASINA ve KAMUOYUNA

* Zorunlu din derslerine bir red kararı da, Danıştay’dan.
* Hükümeti AİHM’ kararını uygulamaya davet ediyoruz.
* Zorunlu din dersi uygulamasına derhal son verilmelidir.

12 Eylül askeri darbesinin ürünü olan ve ülkemizi bugün, şeriatçı zihniyetin bağnaz düşüncelerine ve uygulamalarına mahkum hale getiren zorunlu din dersi uygulamasına yönelik, yargının hemen hemen her alanından, red kararları verilmekte ama AKP iktidarı, tüm yargı kararlarına karşı direnç göstermeye devam etmektedir.

12 Eylül Anayasa’sının 24. Maddesindeki “Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır.”  Hüküm nedeni ile, yıllardan beri Alevi inanç sahibi yurttaşlarımızın çocuklarına,  “din kültürü ve ahlak bilgisi adı altında, zorunlu din dersi” olarak dini eğitim verilerek,  bu yol ile Aleviler asimile edilmektedir.

Sadece Alevilerin değil Türkiye’nin sorunu olan zorunlu din dersine karşı Alevi örgütlerinin yıllardır verdikleri hukuk ve demokrasi mücadelesi, örgütlülüğümüzün önderliğinde sürmektedir.

Bu hukuk mücadelesindeki son durum;

a) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Hasan Zengin adına açılmış olan davayı, AİHM 09.10.2007 tarihinde, zorunlu din dersi uygulamasının AİHS’ne aykırılığının tespitine ilişkin verdiği kararını açıklanmıştır.

Hükümet tarafından karar itiraz edilmediğinden, AİHM kararı kesinleşmiştir. 09.04.2008 tarihine kadar Anayasa’nın 24. Maddesi ile Milli Eğitim Temel Kanunun 12. Maddesi AİHM kararı doğrultusunda değiştirilmediği takdirde, Avrupa parlamentosu Bakanlar Komitesine başvurulacaktır.
 
b) İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde Hatice Köse arkadaşımızın oğlu adına açılan ve mahkeme tarafından red edilmiş olan davada, temyizimiz üzerine Danıştay 8. Dairesi “İlk ve orta öğretim kurumlarında verilen din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasını hukuka aykırı” bularak İstanbul 6. İdare Mahkemesi kararını bozmuştur.

c) İstanbul 5 İdare Mahkemesi’nde Ali Kenanoğlu arkadaşımızın oğlu adına açılan ve mahkeme tarafından kabul edilen dava, davalı idare tarafından temyiz edilmiştir. Türkiye’ de zorunlu din dersi aleyhine yurttaş lehine verilmiş bu ilk karar, Danıştay 8. Dairesi tarafından onanmıştır.

d) İzmir 1. İdare Mahkemesi’nde Lütfi ve Zeyda Ural Türkay’ın kızları adına açılan ve mahkeme tarafından kabul edilmiş olan dava, davalı idare tarafından temyiz edilmiş olup, Danıştay incelemesindedir.

Yargı; zorunlu din dersine ve müfredatına karşı bir hukuk duvarı örmektedir.  Hukukun ördüğü duvar, demokrasiyi ve özgürlükleri koruyarak, şeriata ve bağnazlığa karşı geçit vermeme kararlarıdır.

AİHM’ nin zorunlu din dersine yönelik vermiş olduğu karar ile, Danıştay 8. Dairesi’nin vermiş olduğu her iki karar paralellik göstermektedir. Her iki karar da, zorunlu din dersi uygulamasının hukuka aykırılığın altını çizmektedir.

İnanç özgürlüğünü sadece, türban özgürlüğüne indirgeyen ve bunun için kefen giymeye hazır olduğunu söyleyen AKP’nin genel başkanı ve Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Alevilerin de inanç özgürlüğüne saygılı olmak zorunda olduğunu hatırlatmak da ne yazık bize düşmüş bulunmaktadır.

Başka inanç ve kültürler saygı gösterme olgunluğunda olmayanların, kendi inanç ve kültürlerine saygı bekleme hakları olamaz.

AİHM’nin türban kararının devletin lehine olmasına rağmen, feveran eden ve bu konunun ulemanın yetkisinde olduğu söyleyen Başbakan; AİHM’ nin zorunlu din dersi kararına yönelik olarak tek kelime etmeyerek, inanç özgürlüğünden ve demokrasiden ne kadar uzakta olduğunu Türkiye kamuoyuna bir kez daha kanıtlamıştır. 

Verilmiş olan yargı kararlarına, başbakanlar da, hükümetler de uymak ve gereğini yapmak zorundadır.

AİHM’nin zorunlu din dersine yönelik olarak vermiş olduğu karar, Anayasa’nın 24. ve Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 12. Maddelerinin özgürlükçü bir yaklaşımla, nasıl olması altını çizmiş, Danıştay’da bu tespitin hukukiliğinin altını çizmiştir.

Bu somut yargı kararları karşısında, hükümeti AİHM’ nin ve Danıştay’ın kararlarına uymaya ve Zorunlu din dersi uygulamasına derhal son vermeye davet ediyoruz. Bu aşamadan sonra görev ve sorumluluk hükümet ve hükümeti başbakanına ait olacaktır.

Bilimsel ve demokratik bir eğitim sadece Alevilerin değil, Türkiye’nin sorunu olarak gören karşı tüm canlarımızı, zorunlu din derslerine karşı dava açmaya davet ediyoruz.  

Saygı ile kamuoyunun ve basının bilgisine sunulur.04.03.2008

Av. Kazım GENÇ
PSAKD Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.