PSAKD: Zorunlu din dersleri kaldırılsın

PSAKD: Zorunlu din dersleri kaldırılsın

PSAKD: Zorunlu din dersleri kaldırılsınKARTAL(17.03.2008)- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şubesi, dün yaptığı açıklama ile zorunlu din derslerinin...

A+A-

PSAKD: Zorunlu din dersleri kaldırılsınPSAKD: Zorunlu din dersleri kaldırılsın

KARTAL(17.03.2008)- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kartal Şubesi, dün yaptığı açıklama ile zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesini istedi.

PSAKD Kartal Şubesi dün yaptığı yürüyüşle alevi inancına özgürlük, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılmasını istedi. Yakacık Meslek Lisesi Durağı’nda bir araya gelen PSAKD üyeleri, buradan dernek binasının önüne doğru, Cumhuriyet Mahallesi Durağı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık “Türban sorunu, AKP’nin oyunu”, “Alevi inancına özgürlük”, “Pir Sultanlar yaşıyor, savaşıyor” sloganları atıldı.

Adalet herkese lazım

Cumhuriyet Mahallesi Durağı’nda PSAKD Kartal Şubesi adına şube başkanı Metin Aslandoğmuş, Alevilerin bugüne kadar hakları için verdikleri mücadelelerin yasaklarla engellenmeye çalışıldığını söyledi. Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi, Ümraniye katliamları gibi katliamlarını hatırlatan Aslandoğmuş, Kürt halkına yönelik baskı ve imha saldırılarına da değindi. Aslandoğmuş, DTP'ye açılan kapatma davasını ayakta alkışlayan AKP'nin kapatma davasıyla karşı karşıya kalmasının adaletin herkese lazım olduğunu bir kez daha gösterdiğinin altını çizdi.

Alevilerin ve kurumlarının zorunlu din derslerine karşı yürütmüş oldukları hukuki mücadelelerin içerde ve dışarıda kazanımla sonuçlanırken AKP’nin hukuksuzlukta ısrar ettiğini hatırlatan Aslandoğmuş, “Türban konusunda demokrasi oyunu oynayanlar burada iki yüzlü davranmaya devam etmekteler” dedi.

Asimilasyoncu bir politika ile Alevileri İslam’ın içine çekmeye çalışanların, Anadolu topraklarında İslamiyet’ten önce Alevi inancının yaşandığını bilmesi gerektiğini söyleyen Aslandoğmuş, başta AKP olmak üzere devletin Aleviler üzerine plan yapmaktan vazgeçmesini, Alevilerin kendi inanç ve öğretilerine uygun yaşaması için inançlarına anayasal güvence istedi.

Cemevleri için arsa ve olanak tahsis edilsin

Okullarda zorunlu din derslerine son verilmesi ve başta şubelerinin açtığı davaların derhal sonuçlanmasını da isteyen Aslandoğmuş, cem evleri için arsa ve olanak tahsis edilmesi gerektiğini belirtti. Okullarda zorunlu din derslerine derhal son verilmesini isteyen Aslandoğmuş, Alevilik dahil tüm inançların kendini tanımlama ve anlatmaları için okullarda seçmeli olarak eğitimine olanak açılması gerektiğini söyledi.

Diyanet İşleri lağvedilsin, kaynaklar eğitim ve sağlığa aktarılsın

“Ülkemizin kaynaklarının eğitim ve sağlık gibi alanlara aktarılmasını istiyoruz” diyen Aslandoğmuş, “Sağlığın ve eğitimin piyasalaştırılmasına rağmen diyanetin vergilerimizden beslenip bize yönelik asimilasyon politikaları yürütmesini reddediyoruz. Diyanet İşleri gibi gerici ve çağ dışı bir kurumun lağvedilmesini istiyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından dernek üyeleri ve mahalle halkı Gazi ve Ümraniye katliamlarının anlatılacağı paneli izlemek için dernek binasına gitti.

ATILIM  - 17 Mart 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.