PSAKD'den Sözlük Açıklaması

PSAKD'den Sözlük Açıklaması

PSAKD'den Sözlük Açıklaması Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş'ün açıklamasını...

A+A-

PSAKD'den Sözlük AçıklamasıPSAKD'den Sözlük Açıklaması
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş'ün açıklamasını aktarıyoruz:

"Kamuoyuna Duyuru

www.alevihaber.com adlı haber sitesinde Resuhi Akdikmen tarafından hazırlanan ve İnkılap Kitabevi’nce de yayınlanan "Langenscheidt New Standard Dictionary: Turkish-English/English-Turkish" adlı sözlüğün 200. sayfasında "in-cest", "ensest" sözcüğünün Türkçe karşılığının "akraba ile zina, kızılbaşlık" şeklinde ifade edilmiş, derneğimiz de konuyla ilgili olarak yayınevi ve yazarını kınayan bir açıklama yapmıştır.

Ancak yapılan araştırma ve görüşmelerde, sözlüğün Türkçe baskısında “in-cest” sözcüğünün Türkçe karşılığının “akraba ile zina” şeklinde içeriklendirilerek, “Kızılbaş” ifadesine yer verilmediği, İnkılap Yayınevi’nin “Kızılbaş” sözcüğünü çıkardığı anlaşılmıştır.

Alevilere hakaret ve aşağılama içeren ve önyargıyı besleyen bu sözcüğü, Türkiye'de satışa sunulan versiyonunda kullanmayarak gösterdiği hassasiyetten dolayı İnkılap Yayınevi’ne teşekkür ederiz ancak Resuhi Akdikmen’in Türkiye dışında satılan ve dünyanın en büyük online kitap satışı sitesi olan www.amazon.com’da satışı yapılan sözlükte “in-cest- ensest” sözcüğünün Türkçe karşılığı “akraba ile zina, kızılbaşlık" şeklindedir. Yani Türkiye'nin herhangi bir kentinden bu sözlüğü alan kişi "in-cest" "ensest" sözcüğünün Türkçe karşılığını "Akraba ile zina" olarak okumakta, Türkiye dışından kitap aldığında ya da online alım yöntemini kullandığında "Ebu Suud" zihniyetiyle Alevilerin tanımlandığın tanık olmaktadır. Sözlüğün yazarı Resuhi Akdimen’i çarpık, ayrımcı ve ötekileştiren tutumu nedeniyle bir kez daha kınıyor, bu ifadelerin yeraldığı sözlüğün satışının durdurulmasını istiyoruz. Aksi takdirde Akdikmen’in imzasını taşıyan sözlüğün satın alınmaması konusunda etkili ve yaygın  kampanya başlatılacak ve yasal yollara başvurulacaktır. 
 
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Fevzi Gümüş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı"

Alevihaber.com -  6 Aralık 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.