Qelema Sure'nin galası yapıldı

Qelema Sure'nin galası yapıldı

Qelema Sure'nin galası yapıldı   İSTANBUL - Tunceli Dernekleri Federasyonu, Dersim Katliamını konu alan Qelema Sure (Kırmızı Kalem) adlı...

A+A-

Qelema Sure'nin galası yapıldıQelema Sure'nin galası yapıldı 
 
İSTANBUL - Tunceli Dernekleri Federasyonu, Dersim Katliamını konu alan Qelema Sure (Kırmızı Kalem) adlı belgeselin galasını Muammer Karaca Tiyatrosunda gerçekleştirdi. Belgesel, dönemin tanıklıklarıyla Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze yaşanan katliama ışık tutuyor.

Yönetmenliğini Özgür Fındık'ın yaptığı Qelema Sure'nin galası dün akşam Muammer Karaca Tiyatrosunda yapıldı. Tunceli Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen geceye aralarında Ferhat Tunç, Erdoğan Çınar, Nurettin Güleç'in de aralarında olduğu yazar ve sanatçılar katıldı.

Gösterim öncesi TUDEF Yönetim Kurulu üyesi Hıdır Eren bir konuşma yaptı. Eren, "Dersim arşivleri açılsın hesaplar verilsin, Dersim adı geri verilsin, evlatlık verilenlerin listesi açıklansın, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın, Munzur baraj projeleri iptal edilsin. Bu talepler sonuçlandırılıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Geçmişle yüzleşmek ve hesapların verilmesi adına hazırlanan belgeselin geçmişe ışık tuttuğunu belirten Eren, bunun gibi eserlerin çoğaltılması gerektiğini söyledi.

Qelema Sure'nin galası yapıldı

Belgesel gösteriminin ardından söz alan yönetmen Özgür Fındık, belgeselin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Küçüklüğünden beri Dersim katliamını dinleyerek büyüdüğünü ifade eden Fındık, "Dersim Belgeseli'ni yaparken devlet tarafından Dersim katliamının bu kadar bilinçli olarak yapıldığını bilmiyordum, tahmin bile etmiyordum. Belgesel çalışması sırasında katliamın arka planındaki vahşeti ve caniliği gördüm" dedi. Devletin, Dersim'de okul kuracağım diyerek karakollar, kışlalar inşa ettiğini belirten Fındık, daha sonra insanların bu karakollarda vahşice katledildiğini söyledi. Fındık, insanım diyen herkesi bu katliamın unutturulmaması ve hesabının sorulması için sorumluluğa davet etti.
 
Atılım - 31.12.2009

Tanıtım Videosu için tıklayın >>>

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.