Ramazan'da Herkes Tercihlerine Saygı Bekliyor

Ramazan'da Herkes Tercihlerine Saygı Bekliyor

Ramazan'da Herkes Tercihlerine Saygı BekliyorÖnümüzdeki hafta başlayacak Ramazan ayında oruç tutan da tutmayan da mutfak masraflarının...

A+A-

Ramazan'da Herkes Tercihlerine Saygı BekliyorRamazan'da Herkes Tercihlerine Saygı Bekliyor

Önümüzdeki hafta başlayacak Ramazan ayında oruç tutan da tutmayan da mutfak masraflarının artacağını söylüyor. "Oruç tutmama hakkı"nı savunanlar, alkol kullananlardan pek hoşlanmayanlar, aynı ortamda bulunmadığı sürece rahat olanlar...

Sokağa çıktık ve 1 Eylül'de başlayacak Ramazan ayının hayatlarında ne gibi değişikliklere yol açtığını Taksim ve Eminönü'nde insanlara sorduk. 

Eski bir aktris olan Filiz Kahveci sağlık nedenleriyle artık oruç tutamadığını söylüyor.

"Yalnız yaşıyorum, bu yüzden benim için değişen bir şey yok Ramazan'da" diyen Kahveci "oruç tutmayanlara karışmamak gerektiğini" düşünüyor. Kahveci'ye göre Ramazan'da restoranların iftar vaktine kadar kapalı olması yanlış.

Ramazan'da Herkes Tercihlerine Saygı BekliyorErkan Aydoğmuş ve Zeynep Önder'se okulda oruç tutmayanları "normal karşıladıklarını" söylüyorlar. 22 yaşındaki Erkan normalde alkol kullanmasına rağmen Ramazan ayı boyunca "oruç tutanlara saygı"dan içki içilmemesi gerektiğini düşünüyor.

"Örf ve adetlerimizi göz önünde bulundurmalıyız ama içenlere de karışmam."

Lise öğrencisi olan Zeynep'se okulda gerginlik yaşanmadığını belirtiyor: "Ben oruç tutuyorum ama kantin aşağı katta olduğu için yemek yiyenleri görmüyoruz, o yüzden rahatsız olmuyoruz."

"Demokratik bir ülkedeysek oruç tutmama hakkımız var"

Ramazan'da Herkes Tercihlerine Saygı BekliyorKozmetik şirketinde müdür olan Bilge Ergüven oruç tutmamasına rağmen misafirler nedeniyle mutfak giderlerinin arttığını vurguluyor.

"Demokratik bir ülkede yaşıyorsak oruç tutmama hakkımız olmalı" diyen Ergüven, Ramazan ayında alkol de aldığını ve lokantalarda içki ve sigara yasağı olmasını hoş karşılamadığını söylüyor. 

Eminönü'nde seyyar satıcı olan Ali Sarı Ramazan ayını sevinçle beklediğini söylüyor. Her sene oruç tuttuğunu belirten Sarı oruç tutmayan ve alkol kullanan insanlarıysa hoş karşılamıyor.

Fatih'te oturan Sarı, oruç tutmayanlara bakışın muhitten muhite değiştiğini düşünüyor. Gençlerin tutumunu olumsuz bulan Sarı "evvelden gençler Ramazan'da daha saygılı olurlardı. Şimdikiler çok rahat" diyor.

"Ramazan'ın başında satışlarımız düşer"

Ramazan'da Herkes Tercihlerine Saygı Bekliyor35 yaşındaki Ahmet Düzen Eminönü'nde giyim ürünleri satıyor.

"İnsanlar Ramazan'da daha çok gıdaya yöneldiği için başlarda satışlarımız düşüyor ama son iki hafta toparlıyoruz. Bu sene okulların açılmasıyla çakıştığı için zaten insanların masrafları artacak, bu da bizi olumsuz etkiler."

 

"Ne olacak bir ay nefislerini terbiye etseler"

Batman'da yaşayan bir ev kadını yalnızca Ramazan ayında değil üç aylarda da oruç tutuyor: "Ramazan ayı çok hareketli geçiyor bizim evde. Öğleden başlıyoruz yemek yapmaya" diyen kadın iftara Batman'da yurtta kalan öğrencileri de davet ettiklerini söylüyor:

Ramazan'da Herkes Tercihlerine Saygı Bekliyor"Batman'da Ramazan'da açık hiçbir yer bulamazsınız. Zaten oruç tutmayanları görünce tuhafıma gidiyor. Bir ay boyunca tutsalar ne olacak, nefislerini terbiye ederler." 

26 yaşındaki Hakan Nazlıoğlu işsiz.Türkiye'nin "insanların özgürce yaşadığı bir ülke" olduğunu söyleyen Nazlıoğlu oruç tutmayan insanlarla aynı ortamda bulunmadığı sürece rahatsız olmadığını belirtiyor. 

Ramazan'da daha zengin sofralar kurulduğu için mutfak masraflarının arttığını söyleyen Nazlıoğlu'na göre yaz aylarında oruç tutmak daha zor olacak:

"Ramazan'da gıda fiyatları çok artıyor ama haftaya işe başlayacağım için rahatım, yoksa zorlanırdık."(ZG/OA/EÜ)

Zeynep GÜNER-Onur AÇIKGÖZ
BİA Haber Merkezi - İstanbul
28 Ağustos 2008, Perşembe

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.