"Rapor, asimilasyona hizmet etmekte"

"Rapor, asimilasyona hizmet etmekte"

"Rapor, asimilasyona hizmet etmekte"Alevi Çalıştayı Önraporu'na ilişkin tepkiler gittikçe artıyor... Konuyla ilgili konuşan...

A+A-

"Rapor, asimilasyona hizmet etmekte""Rapor, asimilasyona hizmet etmekte"

Alevi Çalıştayı Önraporu'na ilişkin tepkiler gittikçe artıyor... Konuyla ilgili konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, raporun Alevilerin asimilasyonuna hizmet ettiğini belirterek, yol haritasının AKP hükümeti tarafından çalıştay başlamadan önce çizilmiş olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Haber Portalı- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, Alevilik Çalıştay Önraporu'nda yapılan önerilere ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Gümüş; Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesinin 'tehlikeli' bulunmasından, Alevi dedelerine maaş bağlanmasına kadar birçok konuda konuştu.

Önrapor, "Sunni ulemanın zihniyet dünyasının ürünüdür" diyerek yazılı açıklmasına başlayan Gümüş, raporun kendilerinde şaşkınlık uyandırmadığını söyledi.

Gümüş tepkisini, "7. Çalıştayda uzlaşma ile çıktığı iddia edilen öneriler de, bizim nezdimizde Alevilerin asimilasyonuna hizmet eden, insan hak ve özgürlüklerinin sınırını Diyanet İşleri Başkanlığı’nda cisimleşen ve devlet yönetiminin her aşamasında kendini hissettiren “Sünni egemen devlet”in başladığı yerde bitiren, tamamen Sünni ulemanın bakış açısının ürünüdür. Raporun içeriğinden de anlaşıldığı gibi Aleviler, Alevi Çalıştayı’nda “bütün inançlara eşit mesafede durması gereken” bir devletin hükümeti ile değil, iktidar erkini elinde tutan sünni  ulema ile oturmuş gibidirler ve rapor da doğal olarak sünni ulemanın zihniyet dünyasını yansıtmaktadır" diyerek dile getirdi.

Alevilerin hak ve taleplerinin güvenlik konsepti çerçevesinde ele alındığına vurgu yapan dernek başkanı, AKP hükümetinin yol haritasını çalıştaylardan önce çizmiş olduğunu belirterek, bu yol haritasına çalıştaylar serisi ile uzlaşma kılıfı giydirilmek istendiğini söyledi.

Alevi dernekleri tarafından yapılan her açıklamada 'zorunlu din derslerinin kaldırılması' taleplerinin yinelenmesine rağmen, 'isteğe bağlı din eğitiminin verilmesi' önerisinin
işleri daha da kötüye götüreceğine dikkat çeken Gümüş, "Alevi çocukları için aimilasyon aracı ve sistematik işkenceye dönüşmüş olan uygulamayı artırarak iki din dersi önermektedir ki, bu asla kabul edilemez" dedi.

"Sıvas Katliamı'nın izleri silinmeye çalışılıyor"

Açıklandığı günden itiberen Alevi kesimin büyük tepkisini çeken 'Madımak'ın müzeye dönüştürülmesi tehlikelidir' ibaresine de değinen Gümüş, binanın yıkılarak parka dönüştürülmesinin "Sıvas Katliamı"nın hafızalardan silinmesine hizmet edeceğini belirtti.

"İmamlaşmış dedeler..."

Alevi dedelerinin maaşa bağlanmasıyla hükümetin 'imamlaşmış dedeler' yaratmaya çalıştığı vurgulanan açıklamada, cemevlerinin ibadethane oalrak kabul edilmemesi gibi Alevi dedelerinin de inanç önderi olarak kabul edilmediği ifade edildi.

"Rapor sunni bakışla yazılmıştır"

Raporun, sünni ulemanın bakış açısıyla yazıldığına sık sık dikkat çeken Gümüş, bunun kanıtı olarak; “Cemevlerinin bir statüye kavuşturulması konusunda herhangi bir görüş ayrılığı olmamıştır. Ancak bu mekânların birer ibadethane olarak tanımlanması konusunda Alevi olmayan katılımcılar da kaygılarını ifade etmişlerdir” denilmektedir. Bu ifadeden de anlaşıldığı gibi cemevleriyle ilgili tanımlama, onun işlevine ilişkin değerlendirmede fikri dikkate alınan taraf Aleviler değil, Alevi olmayanlardır. Yani iktidar, yani devlet, yani sünni ulema haddini aşarak Alevilerin ibadet yeri cemevlerinin niteliğine karar verme hakkını kendilerinde bulmaktadırlar. Nitekim rapora hakim anlayışın, Başbakanın milletvekilleri ile yaptığı görüşmede kendi milletvekilerine "Cemevleri ibadethane olamaz" diye çıkışan anlayış olduğunu göstermektedir" açıklamasını yaptı.

Raporun uzlaşma ürünü olarak değerlendirilmesinin de büyük bir yalan olduğunu belirterek açıklamasını sonlandıran dernek başkanı, raporun Aleviliği asimilize etmek için hazırlanmış olduğunu söyleyerek, hak ve taleplerinden asla vazgeçmeyeceklerini bildirdi.

Cumhuriyet - Damla Yılmazkaya - 10 Şubat 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.