Raportörden seçenekli kabul

Raportörden seçenekli kabul

Raportörden seçenekli kabul Can, AKP hakkındaki iddianamenin ağırlıklı olarak kabulü yönünde görüş bildirdi ANKARA - AKP...

A+A-

Raportörden seçenekli kabulRaportörden seçenekli kabul

Can, AKP hakkındaki iddianamenin ağırlıklı olarak kabulü yönünde görüş bildirdi

ANKARA - AKP hakkındaki kapatma davasının iddianamesini incelemek üzere görevlendirilen raportör Doç. Dr. Osman Can, raporunda ağırlıklı olarak iddianamenin kabulü yönünde görüş oluşturdu.

Anayasa Mahkemesi raportörü Can, iddianameye ilişkin ilk incelemesini tamamlayarak raporunu sonuca bağladı. Edinilen bilgiye göre, raportör Osman Can, raporunda öncelikle Anayasa Mahkemesi heyetinin parti kapatma davasında iddianamenin kabulü ya da reddi kurallarının uygulanıp uygulanmayacağını tartıştı. Bu çerçevede, Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş Kanunu'nun değerlendirildiği raporda yasanın 33. maddesindeki "Kapatma davasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianamenin verildiği an davanın açılmış sayılacağına ilişkin hükmü" irdelendi. Raporda yüksek mahkemenin kuruluş yasasının bu davada uygulanması durumunda başkaca hiçbir unsura bakılmadan kapatma davasının görüşülebileceği vurgulandı.

Can, raporunda, yüksek mahkeme heyetinin konuya ilişkin olası tartışmalarına ışık tutacak değerlendirmelere de yer verdi. Bu kapsamda, yüksek mahkeme heyetinin CMK hükümleri uyarınca iddianamenin iadesinin ya da kabul edilebilirliğinin de tartışılabileceği anımsatıldı. Çünkü mahkemenin kuruluş yasasından farklı olarak CMK, iddianamenin iadesine de olanak sağlıyor. Raporda bu da tartışılırken, CMK uyarınca eksiklik durumunda iddianamenin iadesi yolu bulunduğu belirtilerek AKP hakkındaki iddianamede de eksiklikler olabileceği değerlendirildi. İddianamede yer alan delillerin CMK'deki koşulları tam anlamıyla taşımadığı gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan bu eksikliklerin de giderilmesinin istenebileceği kaydedildi. Raportörün görüşünün bağlayıcılığı bulunmuyor.

İLHAN TAŞCI / CUMHURİYET - 28 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.