Reha Çamuroğlu - Vakit Kardeşliği

Reha Çamuroğlu - Vakit Kardeşliği

AK Parti'li Çamuroğlu: "Aleviliği, Sol asimile ediyor"İktidarın Alevi kökenli vekili Çamuroğlu, gündemdeki “Alevi...

A+A-

Reha Çamuroğlu - Vakit KardeşliğiAK Parti'li Çamuroğlu: "Aleviliği, Sol asimile ediyor"

İktidarın Alevi kökenli vekili Çamuroğlu, gündemdeki “Alevi açılımı” ve bu konudaki tepkilerle ilgili olarak Vakit’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İktidarın Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu, gündemdeki “Alevi açılımı” ve bu konudaki tepkilerle ilgili olarak Vakit’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Çamuroğlu, Alevilerin asimile edilmek istenildiğini doğrularken “Ancak bunu yapan sol partilerdir. Sol bu konuda da klasik negatif rolünü oynamış ve Alevileri asimile etmeye çalışmıştır” dedi.

Çamuroğlu, iktidarın Alevi açılımına “Asimile edilmek isteniyoruz” diyerek karşı çıkan Alevi derneklerine tepki gösterirken de “Oyuna geliyorlar. Bu söylentileri çıkartan arkadaşlar sol tarafından asimile edildiklerinin farkında değiller” diye konuştu. AK Parti İstanbul Milletvekili Çamuroğlu, şöyle devam etti: “Biz parti olarak Alevilerle kucaklaşmak istiyoruz. Türkiye’de girmediğimiz arka bahçe kalmasın istiyoruz. Asimilasyon meselesi insanların kendi kendine verdikleri bir korkudur. Türkiye’de AK Parti bir ittifak partisidir. AK Parti ideoloji partisi değildir. AK Parti yeni atılımlar yapmak isteyen Türkiye’nin çimentosu görünümündedir. Bu çimentoya çok ihtiyacımız vardır.”

GİZLİ AJANDAMIZ YOK

Çamuroğlu, Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan’ın “AKP hükümetinin gizli ajandası var. Bu yapılan çalışma, devleti Sünnileştirme operasyonudur” sözleriyle ilgili ise “Biz bir diyalog süreci başlatmaya hazırlanıyoruz... Bunu hiç kimsenin günlük çıkarlarına alet etmemesi lazım. Aleviler hiçbir zaman devlette kapı bulamamışlardır, artık  devlette bir kapıları var” dedi.

Aleviliğin “sol görüşlü olmak” olmadığını söyleyen Çamuroğlu, Aleviliğin İslâm dışı görülmesinin çok büyük bir yanlış olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Alevilik İslâm içinde bir yoldur. Aleviliğin İslâm içi olup olmadığını tartışmaya bile gerek yoktur. Bir cem ayinini izlemek, orada kaç kere Allah denildiğini saymak, Kur’an’dan kaç sure okunduğunu görmek Aleviliğin İslâm içi olduğunu anlamak için yeterlidir.”

AB YÖNLENDİRİYOR

Avrupa’da “Aleviliğin İslâm dışı olduğu” görüşünün zemin bulmasında AB’nin büyük vebali olduğunu kaydeden Çamuroğlu, “Örneğin Almanya’da kendisini İslâm içi tanımlayan bir Alevi kuruluşu eyalet meclisine gittiğinde Alman eyalet başkanının, ‘Sizin İslâmiyet’le ne ilginiz var, siz İslâm dışısınız’ diye tepki verdiğini biliyorum. Bu, yönlendirme değildir de nedir?” diye sordu.

MİNİ ETEKLİLER GİREBİLİYOR

Çamuroğlu; laikliğin, cumhuriyetçiliğin kimsenin tekelinde olmadığını söyledi. Başörtüsü yasağına karşı çıkan Çamuroğlu, “Üniversitelere öğrenci kızlarımızın başörtülü girmesinde hiçbir sakınca görmüyorum. Türkiye’de başörtülü insan sayısı artabilir, bunda da bir sakınca yok. Bütün dünyada maneviyata, dine karşı büyük bir ilgi var, bu sadece bize özgü bir şey değil. Mini etekli kızlar için geçerli olanlar, başörtülü kızlar için de geçerli olmalıdır” dedi.

Reha Çamuroğlu, cemevleriyle ilgili görüşlerini ise şöyle dile getirdi: “Nasıl Mevlevihane Mevlevilerin özel ibadethanesiyse cemevi de Alevilerin özel ibadet yerleridir. Mevlevihane Mevlevilerin camiyi reddetmesine neden olmuyorsa, cemevi de Alevilerin camiyi reddetmesine neden olmamalıdır. Mevlevihane kıblenin bölünmesine yol açmıyorsa, cemevi de kıblenin bölünmesine yol açmaz.”

ŞENER: MÜZE TALEBİ İYİ NİYETLİ DEĞİL!..

Reha Çamuroğlu, Sivas provokasyonundan geriye kalan otel binasının altında “kebapçı açıldığı” yönündeki haberle ilgili de “Diyorlar ki ‘Madımak’ı kebapçı yaptılar.’ Bu, diaspora Alevileri tarafından ortaya atılan bir yalandır. Tamam, orada bir kebapçı vardır ve bu beni de rahatsız ediyor, ancak orada sonradan yapılan bir kebapçı filan söz konusu değil, o kebapçı 30 seneden beri orada. Yalanlar arkasından çirkin politika yapılmasın” diye konuştu. Sözkonusu binanın müzeye çevrilmesi fikrine karşı olduğunu da vurgulayan Çamuroğlu, “Acılarımızı bu kadar hatırlamaya niçin bu kadar meraklıyız anlamıyorum” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Sivaslı Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Sivas Madımak Oteli’nin müze yapılması yönündeki ısrarların iyi niyetli olmadığını, provokasyonu kalıcılaştırma maksatlı olduğunu söyledi. Şener, “Otelin bir olumsuzluğa vurgu yapacak, hep onu hatırlatacak, onu sürekli var kılacak bir şeye dönüştürülmesi kabul edilemez” dedi.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu da, “Sivas halkı bu acı olayları siyasi rant için kullanmak isteyenlerden bıktı. Biz Alevisiyle, Sünnisiyle kardeşiz ve bu olaylardan ibret alarak yaşamak istiyoruz. Elbette yaşananlar hatırlanmalı ancak yeni gerilimler, yeni provokasyonlar meydana getirerek değil. Bunları, o gün olayların baş aktörleri Aziz Nesin ve beraberindeki onlarca insanın hayatını kurtaran bir siyasi partinin genel başkanı olarak söylüyorum” şeklinde konuştu.

15.12.2007 - Vakit

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.