Reha Çamuroğlu'ndan Alevi Çalıştayı raporuna sert tepki

Reha Çamuroğlu'ndan Alevi Çalıştayı raporuna sert tepki

Reha Çamuroğlu'ndan Alevi Çalıştayı raporuna sert tepkiAlevi açılımının bir siyasi süreç olduğunu vurgulayan Çamuroğlu,...

A+A-

Reha Çamuroğlu'ndan Alevi Çalıştayı raporuna sert tepkiReha Çamuroğlu'ndan Alevi Çalıştayı raporuna sert tepki

Alevi açılımının bir siyasi süreç olduğunu vurgulayan Çamuroğlu, ilk çalıştayda taleplerin belli olduğunu, bu çalıştaya ise gerek kalmadığını savunurken, o dönem kendisini eleştiri bombardımanına tutan İzzettin Doğan ve Fermanı Altun’u ve bazı gazetecileri de eleştirdi.

(ANKA) - AKP’nin Alevi Kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Devlet Bakanı Faruk Çelik’in hazırlattığı "Alevi Çalıştay Raporuna" sert tepki gösterdi.

Çamuroğlu, Alevi açılımının bir siyasi süreç olduğunu vurgulayarak, ilk çalıştayda taleplerin belli olduğunu, bu çalıştaya ise gerek olmadığını savundu. Çamuroğlu, ilk çalıştay sırasında kendisini eleştiri bombardımanına tutan İzzettin Doğan ve eski milletvekili Fermanı Altun’u, sözkonusu çalıştaya katılan iktidara yakın olan bazı gazetecileri de eleştirdi.

ANKA’ya, Başbakan Erdoğan’a sunulan "Çalıştay Raporunu" değerlendiren Çamuroğlu, "Beklediğim gibi bir rapordu" diyerek bu süreci siyasi otoritenin yönetmesi gerektiğine dikkat çekti. Çamuroğlu, "Bu süreci esas olarak bürokrasi yönetti. (Bakanın Diyanetten sorumlu danışmanı Necdet Subaşı) Bu bir siyasi süreçti. Asıl bundan sonraki süreç önemli. Bundan sonraki tartışmaları ve meyveleri göreceğiz. Bu çalıştaya hiç gerek yoktu. Birinci çalıştay talepleri ortaya koymuştu zaten" dedi.

-"CEM EVLERİNİN STATÜSÜ NE OLACAK?"

Asıl sürecin bundan sonra başlayacağını belirten Çamuroğlu, Başbakan tarafından nasıl uygulanacağı önemli olduğuna işaret etti.

"Cem statüsü ne olacak, dedelerle ilgili nasıl bir düzenleme getirilecek, zorunlu din eğitimi nasıl olacak?" diye soran Çamuroğlu, çalıştay raporunun içinin boş olduğunu öne sürdü.

Ulusal Bütçeden pay ayrılmasına ilişkin planlara da sert çıkan Çamuroğlu, "Ulusal Bütçeden Alevilere pay aktarılacak, nasıl ne şekilde, bu pay verilecekse, regülatör kurum ne yapacak" diye konuştu.

-"BANA DEMEDİKLERİNİ BIRAKMANLAR ŞİMDİ DEĞİŞTİ?"-

Çamuroğlu, Muharrem Ayı ile ilgili yaptığı konuşmayı hatırlatarak o dönem kendisini eleştiri bombardımanına tutan İzzettin Doğan ve Fermanı Altun’un kendisi için söylediklerini anımsattı.

Çamuroğlu, "Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun 2007 seçimleri öncesi "AKP’ye oy veren Aleviler onursuzdur’ demişlerdi. Bana demediklerini bırakmadılar. Arif Sağ ise dönemin Bakanı Said Yazıcıoğlu için, "Önce kendi pantolonunun yırtığını diksin’ demişti. Şimdi ne değişti?" dedi.

-ALEVİLER AŞİRET Mİ? YOKSA BURASI KABİLE DEVLETİ Mİ?

Çamuroğlu, Hükümetin "Alevi Açılımı’ na önce karşı çıkan ardından da bu çalıştayda yer alan İzzettin Doğan’a çok sert sözlerle yüklendi. Doğan’ın nasıl bir devlet anlayışına sahip olduğunu anlayamadığını kaydeden Çamuroğlu, "Ulusal Bütçeden ayrılan payı bize verin biz kullanırız" diyen Doğan’a şu sözlerle tepki gösterdi:

"Ne demek, "Ulusal Bütçeden payı verin biz hallederiz’ Aşiret mi, yoksa Kabile devleti mi burası. Alıpta kaçıracak mısın, ne demek. Bütçeyi alıpta kaçma olayı mı var. Birinci Çalıştay tamamen amacına uygun yapıldı ve talepler çok açık net belliydi. Bu çalıştaya gerek yoktu."

-HÜKÜMETİ DESTEKLEYEN GAZETECİLER ÇAĞRILDI-

Son Alevi Çalıştay’ın yapılış şeklini de eleştiren çamuroğlu, "Hükümeti destekleyen gazeteciler çağrıldı. Böyle bir çalıştaya gazeteci mi üstelik Hükümete yakın gazeteciler mi çağrılır? Başörtüsü gündeme geldiğinde oturup gazetecilerle mi tartışıldı ya da yapıldı bu iş" dedi.

-BİLİNMEYEN BİR ANLAŞMA VAR-

Çamuroğlu, Hükümetin Alevi Açılımını eleştirenlerin ve özellikle kendisine bu yönde sert eleştiri ve suçlamalar getirenlerin şimdi bu çalıştayda yer almasını ise, "Bilinmeyen bir anlaşma olduğu görünüyor" diyerek, "Ben 20 yılımı Alevilerin haklarını yazarak koruyarak geçirdim. Meclis’te bir konuşma yaptım yer yerinden oynadı. Acımasız eleştirelerle karşı karşıya kaldım. Benim Alevilerle ilgili taviz vermem mümkün değildir. Ama bu eleştirelere suçlamalara tanık oldum" diye konuştu.

-"ATILMASI GEREKEN ADIMLAR ATILMIYOR"-

Alevi hakları ile ilgili atılması gereken adımların atılmadığını kaydeden Çamuroğlu, "Alevilere karşı muazzam bir ayırımcılık var. Bütün cemevlerini ibadet hane yapılsa, bütçeden pay aktarın sorunlar çözülmeyecek. Çünkü asıl atılması gereken adımlar atılmadıkça, sosyal ve kültürel ayırımcılık bitmez" dedi.

Çamuroğlu, yakın bir süre içinde, "Aleviler için çözümler" adı altında bir rapor sunacağını da belirtti.

Haberx.com - 7 Şubat 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.