Renkhaber Oldukça İddialı

Renkhaber Oldukça İddialı

Renkhaber Oldukça İddialı  Alevionline'ın da yayın yönetmeni olan Ceyhun Günal'la, Ali Ersin Kelleci arkadaşımız samimi ve...

A+A-

Renkhaber Oldukça İddialı 

Alevionline'ın da yayın yönetmeni olan Ceyhun Günal'la, Ali Ersin Kelleci arkadaşımız samimi ve faydalı bir sohbet gerçekleştirdi. Günal'ın yayın yönetmenliğini yürüttüğü Renkhaber üzerine olan söyleşide Alevionline'la ilgili planlar, yaşanan sıkıntılar ve internetteki faaliyetler konuşuldu. Röportajı aktarıyoruz:

Merhaba Ceyhun. Alevionline okurları zaten seni tanıyor ama yine de biraz bugünlerde neler yaptığından ve genelde ne yaptığından bahseder misin okuyucularımıza?

Merhaba. Sürekli haber bulduğumuz Alevionline'a, haber olmak güzel bir değişiklik oldu. Teşekkürler öncelikle. Bugünlerde ne yaptığıma gelince; kendi işlerim yoğun yine.. Bilgisayar programı üretimine devam ediyoruz. Onun dışında da Alevionline, Aleviweb, Renkhaber'le uğraşmaya devam ediyoruz.

Aleviweb demişken, Aleviweb Alevi ismini taşıyan siteler arasında en çok ziyaret edilen siteymiş internet ölçümlerine göre. Nedir bu işin sırrı? Alevionline'ın etkisi var mı bunda?

Evet doğru. Internet reytinglerini ölçen şirket olan Alexa'nın sıralamasına göre Alevi siteleri arasında Aleviweb ilk sırada. Türkçe siteler arasında da ilk 500'de bulunuyor. Bir sırrı yok aslında. Alevionline'la da çok ilgisi yok. Zaten Aleviweb, Alevionline'dan daha çok ziyaret ediliyor. İkisini bağımsız düşünmek lazım. Forum ve sosyal sitelerle, haber sitelerinin mantığı, ziyaretçi kitlesi, politikası çok farklı oluyor/olmalı. Ki bu siteler de aslında birbirinden bağımsız. Ortak yöneticileri var ama ilgisi olmayanlar da var. Farklı projeler. Bazen zorunlu olarak isimleri yan yana getiriyoruz. Etkinliklerde, kampanyalarda gücü ve etkiyi arttırmak için yapıyoruz. Aleviler adına doğru olduğuna inandığımız bir iş yaparken iki siteyi yan yana getiriyoruz. Başkası gelse, başkasıyla da yan yana geliriz. Aleviweb'de Alevionline'ı; Alevionline'da Aleviweb'i sürekli insanların gözünün içine sokmak çok doğru değil. İki tarafta da en önde olunca; tekelleşme tehlikesi söz konusu. Farklı siteler de gelişsin, hayat alanı bulsun. Bu çok önemli. Biz Alevionline'da başka Alevi forumlarının da haberlerini yayınladık birkaç defa. Alevionline okuruna Aleviweb'i öneririz. Ama o kadar. Elimizdeki imkanı Aleviweb için kullanırsak tümüyle, iş tekelleşmeye gider. Haksız rekabete yol açabilir. O yüzden destekler verilirken, bağımsızlık da korunmaya çalışılıyor. Farklı yönetim ekibi, farklı anlayışlar, farklı yayın politikaları. Çok ilgili değil. Aleviweb de Alevionline da kendine özgü. Birbirini tamamlıyor gibi gözüküyor ama öyle değil.

Bu konuda çok eleştiri alıyor musun? Aleviweb de, Alevionline da senin kurduğun siteler. Tekelleşme gibi bir eleştiriyle karşılaşıyor musun?

Hayır. Genelde öyle bir eleştiriyle karşılaşmadım. Bu sitelere katkı yapan çokça insan var. İkisinde de benim ismimin ortak olması, bu siteleri aynılaştırmaz. Elbette siteler birbirini destekliyor. Ama biz başka siteleri de destekliyoruz. Başka Alevi siteleriyle de iyi ilişkiler içindeyiz. Bu sadece Aleviweb'e özel bir ilişki değil. Bu iki sitede ortak isimler var. Elbette duygusal bir biçimde yakınlaşma oluyor. Ama bunu abartmamaya, başka sitelerin önünü kesmemeye, haksız rekabete yol açmamaya özen gösteriyoruz.

Alevilerin internetteki faaliyetlerini nasıl buluyorsun?

Son derece hızlı gelişiyor. Olumsuz örnekler olsa da, genelde olumlu da gelişiyor. İyiye gidiyor yani. Ne kadar çok site, ne kadar çok ziyaretçi olursa o kadar iyidir. Başkaları bu alanda egemenlik kurmuş durumda. Biz niye daha fazla büyümeyelim? Hiç bir zaman gereğinden fazla büyümüş olmayız. Internet çok büyük ve çok önemli. Ne kadar ilerlersek o kadar iyi. Onun için sayıları hızla artan Alevi sitelerini olumlu buluyorum. Yalnız bilinçli hareket etmek gerekiyor. Çünkü sürekli yenileri kurulurken, bir kısmı da kapanıyor. Açıp iki gün sonra kapatmak marifet değil. Yaşatmak da önemli. Onun için sitelerimizi arttıralım ama geliştirelim de.

Alevionline'ın durumu nedir? Geleceği nedir?

Alevionline oldukça büyüdü. Bence tepe noktasına da geldi. Teknolojisiyle de içeriğiyle de genel sitelerden bir eksiği kalmadığına inanıyorum.

Tepe derken... Bundan fazlası olmaz mı anlamalıyız?

Tam olarak öyle değil. Biz Alevionline'ı Alevilere yakışır bir site olması için kurduk. Bir amatör site için olabildiğince büyüdü. Amatör bir sitenin daha yüksek noktalara gitmesi oldukça zorlaşıyor. Rakiplerinizin ciddi paralar harcarken bizim 5 kuruş harcamadan gelebildiğimiz yer bence gayet iyi. Bundan durmayı anlamamak gerekiyor. Tam aksine, böyle devam etmeyi, anlayabiliriz. Doğru yoldayız. Böyle devam etmek gerekli.

Bu işin maddi bir getirisi oluyor mu?

Hayır. Hiç bir getirisi olmuyor. Zaten amatör sitelerden getiri beklememek gerek. Alevionline'ı profesyonelleştirmeyi planladık, daha da büyümesi için. Yani bu sitenin gelirleri olsun, çalışanı olsun, sağa sola reklam verebilelim diye düşündük. Ama pek mümkün gözükmüyor. İnsanlar Alevi ismini taşıyan bir siteye reklam vermek istemiyor. Ötesinde reklam almak bile istemiyor, ilginç bir şekilde. Reklam ajansları başvurularımızı geri çeviriyor. Haber sitesi listelerine kayıt olmak istiyoruz, çok daha küçük sitelere yer verilirken, Alevionline'a yer verilmiyor. Her siteye link veren siteler Alevionline'a link vermeyi reddediyor. Linkler bölümünde yüzlerce site adresi olan "solcu" bir siteye "Bizim linkimizi de ekler misiniz?" diye mail attığımızda, "Biz mezhepçi ve dini sitelere yer vermiyoruz." yanıtını aldık örneğin. Alevionline bu şartlarda hayatını sürdürüyor. O açıdan bir getirisi yok, beklemiyoruz da zaten. Bu tempoda devam edebilmek bile oldukça önemli bence.

Renkhaber'de son günlerde çok yoğun aktivite var. Orası ne alemde?

Renkhaber'de 1. yılını tamamlaya hazırlanıyor. Aslında Alevionline'a yüklendikçe oraya ilgiyi oldukça azalttık. Ama boşlamadık da tam olarak. Sürdürdük. Şimdi bu açığı kapatmaya çalışıyoruz. Hem içerik, hem istatistik olarak geride kaldı. Onu da hak ettiği yere ulaştırma gayreti içindeyiz. Ki 1 haftalık bir süre içinde ilerleme kaydettik. Orada ciddi projelerimiz var. İddialıyız bu kez.

İddialıyız dan kasıt ne? Hedef nedir?

Renkhaber, teknolojisiyle, tasarımıyla, içeriğiyle en büyük haber sitelerine denk bir hale geldi. Kimseden hiç bir eksiği yok. Sadece sermaye eksiğimiz var. Onun için de orada reklam anlaşmaları için çalışmalar yapıyoruz. Site kendi gelirini elde ettiği zaman, o geliri tekrar siteye harcayacağız. Bu şekilde kendi kendini büyütecek. Rakiplerimizle aradaki para farkını gideriyoruz. Para kazanan, kendi masrafını fazlasıyla karşılayıp geliştirmek için para arttıran bir site olacak. Artık internet de sermayenin egemenlik alanına girdi. Rekabet etmeniz için paranızın olması gerekiyor. Biz şimdi Renkhaber'i para kazanabilir bir hale getirmeye çalışıyoruz. Her şeyimiz var. Teknolojimiz var. Dizaynımız var. Düşünen arkadaşlarımız, yazarlarımız var. Sadece paramız yok. Onun da çalışmasını yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde Renkhaber, gümbür gümbür ilerleyecek. Çok iyi yerlere gelecek. Türkiye'nin sayılı iletişim araçlarından birisi olacak.

Şu an olumlu işaretler aldınız mı?

Renkhaber'de yenileme yapalı 1 haftayı geçmedi. 3-4 gün önce başladık. Bu 3-4 günde ziyaretçi sayılarını 2 katına kadar çıkarttık. Elimizdeki imkanlar ölçüsünde reklam faaliyetleriyle de destekledik çalışmayı. Yükselişi bu hızla sürdürebilirsek hedefe çok kısa sürede ulaşırız.

Yayın politikası nedir Renkhaber'in? Bir Alevi sitesi mi?

Bugün bir sözlük sitesinde Renkhaber'in bir haberine link verilmiş. "Galatasaray'da tarikatlar mı var?" diye. Bir yorum yazılmış: "Renkhaber zaten Alevi sitesi. Bunu yazması provokasyondur." diye. Renkhaber'i Alevilerin kurmasıysa buradan kasıt, provokasyonu yapan biz olmuyoruz. Aynı haberi yayınlayan diğer siteler de Sünni sitesi o zaman. Onlarınki provokasyon olmuyor da, Renkhaber'in yayınlaması neden provokasyon olsun. Renkhaber'e Alevi sitesidir demek, yazarlarımıza, Renkhaber'i destekleyip Alevi olmayan insanlara yapılan bir haksızlık oluyor. Yoksa biz bundan rahatsız olmayız. Onurla taşırız. Biz zaten internette Alevilikle ilgili çok fazla çalışma yürüten insanlarız. "Alevi sitesi" sıfatı küçümsemek için söyleniyorsa, kabulümüz. Biz bu sıfattan rahatsız olmuyoruz. Yok içerik veya tanımlamak için söyleniyorsa; kabul etmiyoruz. Çünkü Alevi olmayan arkadaşlarımız, yazarlarımız var. İçeriğimiz de sırf Aleviler veya Alevilikle ilgili değil. Zaten Alevionline faaliyetini kaldığı yerden sürdürüyor. Alevionline varken, bu iş için Renkhaber'e ihtiyaç duymayız. Alevionline son sürat devam edecek. Renkhaber farklı bir çalışma. "Alevi sitesi" tanımlamasından neden rahatsız olalım? Tam aksine gurur duyarız, ki zaten apaçık "Alevi sitesi" diyerek siteler açıyoruz. Ama her çalışmayı da aynı yere bağlamak doğru değil.

Sol bir site mi peki?

Hayır. Onunla da sınırlamıyoruz. Genele hitap etmeye çalışıyoruz. Genel derken, "Ne bulursak kabulümüz" değil. Aydın, tartışmaktan, düşünmekten hoşlanan bir kitleye hitap ediyoruz. Sol-sağ, Alevi-Sünni diye kendimize sınırlar çekmek istemiyoruz. Sonuçta yayın anlayışı da ortada duruyor. İsim koymak şart değil.

Düşünen insanlara yönelik derken, magazin haberleri de yayınlanıyor...

Evet. Biz magazin arayan insanlara uygun bir site değiliz. Yani internette magazin haberi arayan insanlar için iyi tercih olmayız. Ama "Magazin yayınlamayız arkadaş." diye bir tavrımız da yok. Hayatın tüm renklerine açık, adı üstünde. Kasıt bu zaten. O yüzden magazin de, spor da, komik haberler de her türlü haber yayınlıyoruz. Magazin de hayatın bir rengi. Zaten düşünen insanlar, kafası çalışan insanlar magazini bu kadar küçümseyip yukarıdan baktığı için ele ayağa düştü bu magazin olayı. Zıvanadan çıktı, soytarılığa döndü. Hayır. Hayatın içinde bu da var. Bu da bir renk. Buna da ihtiyacı var insanların. Önemli olan düzgün yapabilmek ve tadında bırakabilmek. Düşünen, kafası çalışan insanlar o alandan uzak kalırsa; bir sahtekarlara, bir de salaklara kalıyor o alan. O zaman da Televole oluyor işte, bilmem kimin nesi gözüktü oluyor.

Yani magazin kitlesine hitap etmiyorsunuz.

Aynen. Onu arayan insanlara yönelik yayın yapmıyoruz. Biz Renkhaber okuyucusuna magazin haberi de sunuyoruz. Bu tadında bir şey. Hayatın tüm renklerini bulmak isteyen okuyucu, magazini de buluyor. Sporu da buluyor. Komik yazılar da buluyor. Ama biz genel olarak kafası çalışan, düşünen, araştıran bir kitleye ulaşmaya çalışıyoruz.

Peki Renkhaber çalışması geliştikçe, Alevionline bundan olumsuz etkilenecek mi? Sonuçta enerji o tarafa kayabilir.

Hayır. Alevionline künyesinden sadece benim ismim Renkhaber'de de var. Farklı ekipler var zaten. Farklı yazar kadroları. Konsept de farklı. Tam aksine Alevionline bundan olumlu yönde etkilenir. Alevionline'ı destekleyecek daha büyük bir sitenin var olması, Alevionline'a çok büyük katkı yapar. Zaten bu bizim hep sıkıntımız oldu. Çok yalnız kaldık bugüne kadar. Çok dışlanmaya ve küçümsenmeye çalıştık. Ona rağmen iyi bir yere geldi Alevionline. Alevionline'ı destekleyecek, işbirliği yapacak daha büyük siteler olursa Alevionline bundan fayda görür, zarar değil.

Renkhaber'in Alevionline'a olumsuz bir etkisi olmayacak o zaman. Alevionline okuruna da müjde vermiş olduk.

Kesinlikle. Biz zaten Alevionline okuyucusuna Renkhaber'den seçmeler yayınlıyoruz. Alevionline okuyucusu, Alevionline'da aradığı içeriği bulmaya devam edecek. Ek bir seçenek olarak düşünmekte fayda Renkhaber'i. İsteyen orayı da kullanabilir. Ama şart değil. Alevionline'da hiç bir olumsuzluk beklemiyoruz.

Peki Renkhaber'in rekabet gücü nedir? İddialı ama neye dayanarak?

Renkhaber'in oldukça ciddi bir rekabet gücü var aslında. Sermaye açısından zayıf kalıyor söylediğim gibi. Çok ciddi paralar yatıracak insanlar değiliz bu işlere. En azından rakiplere nazaran. Ama Renkhaber'in çok ciddi bir teknik alt yapısı var. Bugün çok meşhur haber siteleri sağdan soldan devşirme, uyduruk yazılımlar kullanıyorlar. Biz Renkhaber'e Alevionline için hazırladığımız özel yazılımı geliştirerek yeni bir yazılım ürettik. Dünyada sadece Renkhaber kullanıyor, Renkhaber'e özel. Bu bile ciddi bir farktır aslında. İşin ciddiye alındığını gösteriyor. Ciddi emek verildiğini gösteriyor. Renkhaber'in site olarak, yazılım olarak, tasarım olarak, kullanım olarak en önemli haber sitelerinden hiç bir eksiği bulunmuyor. Birçoğundan fazlası bile var. Tek eksiğimiz profesyonel bir kadro ve reklam kampanyaları. Bunlar için de maddi kaynak gerekiyor. Bunu da sağlayacağız. Çalışmalarımız sürüyor. Siteye daha çok vakit ayrıldığında, daha çok haber girildiğinde, daha çok kişi emek harcadığında, biraz da reklam için para sarf edildiğinde hiç bir eksiğimiz kalmamış olacak. Söylediğim gibi bunlar için de çalışmalar sürüyor, yol da kat edildi. Çok ciddi bir ilerleme planlıyoruz.

Peki Renkhaber'de yenilikler devam edecek mi? Planlar neler o konuyla ilgili?

Evet tabi ki. Planların şimdiden açıklanması çok doğru olmaz. Kesinleşmiş değil. Ama yazarlar bölümünün gelişeceğini söyleyebilirim. Daha da artacak yazar sayımız. Böylece daha sık güncellenecek. Renkli ve eğlenceli bölümler eklenecek.

İlk tepkiler nasıl yeni Renkhaber'e?

Mükemmel diyebilirim. Aslında iyi midir, kötü müdür bilmem ama şunu da ekleyim. Alevionline'da yaptığımız yeniliklerden sonra bu olumlu tepkilerin çok küçük bir bölümünü bile almıyorduk. Alevi sitesi olduğumuzdan dolayı dışlanıyorduk demek istemem. Ama "Alevi" ismini taşıyan sitelere karşı anlam veremediğim bir soğukluk olduğunu söyleyebilirim. Burada sadece Alevilerle arası iyi olmaması doğal olan kişi ve kurumları kastetmiyorum. Tam aksine. Hiç beklemediğiniz yerlerden olumsuz tepkiler alıyorsunuz. Ama Renkhaber'e biraz yüklenip etkiyi azıcık arttırınca gazeteciler yazıyor, işbirliği önerileri geliyor, "beraber bir şeyler yapalım" e-postaları atılıyor. Bu da ilginçtir.

Son olarak Kanaltürk'ün satışı gerçekleşti. Muhalif medyanın internetteki durumu ne? Hep belli bir kesime mi geçiyor medya?

Ya maddi güç belirli bir kesimin eline geçtikçe, medya da o kesimin eline geçiyor doğal olarak. Yani medya bağımsızlığı falan hikaye sonuçta. Bağımsız falan değil medya. Medya ticari bir faaliyet haline dönüştü, "medya" olandan beri. Ticari faaliyet paraya bağlıdır. Medya da paraya bağlı sonuçta. Parayla siyasetin ilişkisini de anlatmaya gerek yok. Parayla her şey ilişkili. O yüzden bağımsız medya diye bir şey yok. Parayı veren düdüğü çalıyor. İşin içine ticaret girince, yani para girince muhaliflik de ortadan kalkıyor, iktidar yanlılığı da. O zaman sadece para konuşuyor işte. Onun için paraya bağımlılığını azaltmak gerekiyor medyanın. Tamamıyla yok edemezsiniz. O günümüz şartlarında çok hayalci kalıyor. Ama doğal yollardan azaltmak gerek. Bunun için de en uygun alan internet. Tamamen ilişkisi kesilmese de masraflar azalıyor. Masraf azalınca da paraya bağımlılık azalıyor demektir.

Son olarak Alevionline okuruna söylemek istediğin bir şey var mı?

Yok. Biz zaten onlarla 3 yıldır birlikte devam ediyoruz. Hepsine teşekkür ediyorum. Merak etmesinler. Biz buradayız. Bir yere gitmiyoruz. Henüz dimdik ayaktayız. Aynen devam ediyoruz.

Alevionline - 19 Mayıs 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.