Ret kararında 'bilinç'li şerh

Ret kararında 'bilinç'li şerh

Ret kararında 'bilinç'li şerh İdare Mahkemesi, 'Madımak'taki kebapçı kapansın' talebini, 'Dilekçe sahibi...

A+A-

Ret kararında 'bilinç'li şerh Ret kararında 'bilinç'li şerh

İdare Mahkemesi, 'Madımak'taki kebapçı kapansın' talebini, 'Dilekçe sahibi Sivaslı değil' diye reddetti. Muhalefet eden üye, 'Madımak her vatandaşı ilgilendirir. Ortak geçmiş bilinci oluşturmak gerekli' dedi

İSTANBUL - Almanya'daki Solingen katliamından sonra yaşanılanları, bir de Sivas katliamını karşılaştıran vatandaşın Madımak Oteli'nin altındaki kebapçının kapatılması için yaptığı başvuru, 'Tuncelili olduğu' ve 'yerel idarenin işleminden doğrudan etkilenmemesi' gerekçesiyle reddedildi.

Sivas İdare Mahkemesi'nin kararına bir üye karşı oy kullandı. Mahkeme üyesi Kemal Yemişen muhalefet şerhinde, toplum hayatını ilgilendiren olaylardan ders çıkarılması ve deneyim elde edilerek bir daha yaşanmaması için ortak geçmiş bilincinin oluşturulması gereğine dikkat çekti ve "Sözü edilen konu Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağıyla bağlı her kişiyi açıkça ilgilendiriyor" dedi.

Tuncelili avukat Barış Yıldırım, 1993 yılında 35 kişinin yanarak ve dumandan boğularak öldüğü Madımak Oteli'nin altındaki Sabatibey Kebapçısı'nın kapatılması için 16 Temmuz 2007'de Sivas Belediyesi'ne başvurmuştu.

Solingen'deki ev müze oldu

Yıldırım, dilekçede, Solingen örneğini verdi. Almanya'nın Solingen kentinde, Sivas katliamıyla aynı yıl, beş Türk, evleri yakılarak öldürülmüştü. Yangından sonra bu ev müzeye dönüştürülmüş, bahçesine beş ceviz ağacı dikilmişti. Yakılanlar her yıl devlet protokolünün katılımıyla anılıyordu. Yıldırım'a göre kebapçı ruhsatı iptal edilmeliydi.

Sivas Belediyesi, 60 günlük süre içinde yanıt vermeyince Yıldırım, ruhsatın iptali için Sivas İdare Mahkemesi'ne gitti ve Sivas katliamından 'manen etkilendiğini' vurguladı.

İdare Mahkemesi'yse önceki gün tebliğ ettiği kararındaysa kebapçının Sivas'ta olduğu ama Yıldırım'ın Tunceli'de ikamet ettiği belirtilerek belediyenin uygulamasından doğrudan etkilenmediğini ve bu yüzden belediye kararları yönlendiremeyeceğine hükmetti.

'Her Türk vatandaşını ilgilendirir'

Mahkemenin ret kararı, bir üyenin karşı (şerh) oyuyla alındı. Mahkeme üyesi Kemal Yemişen 'şerh' yazısında şuna dikkat çekti:

"Bilinen 35 kişinin yanarak ya da dumandan boğularak öldüğü, bu halin toplumsal barışı etkilediği, milli birlik ve beraberlik duygu ve düşüncesinin bu olaylar nedeniyle yıprandığı açık. Toplum hayatını ilgilendiren bu olaylardan ders çıkarılması ve deneyim elde edilerek bir daha yaşanmaması için gelecek kuşakların, geçmişleri hakkında bilgi edinmeleri, ortak geçmiş, yaşama ve ortak gelecek bilincinin elde edilmesi açısından önemli. Sözü edilen konu Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağıyla bağlı her kişiyi açıkça ilgilendiriyor, her vatandaşın bu konuda hak, menfaat ilişkisi bulunuyor." Avukat Yıldırım da karara itiraz edeceklerini belirterek "Ölenlerin yakınları müze istedi, olmadı. Valilik çiçekçiye dönüştürecekti, askıya alındı. Hâlâ kebapçı olması rahatsızlık yaratıyor" dedi.

İSMAİL SAYMAZ / RADİKAL - 13 Nisan 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.