RTÜK'te STV için rapor kavgası

RTÜK'te STV için rapor kavgası

RTÜK'te STV için rapor kavgası Daire Başkanı Nurullah Öztürk, kanal hakkında rapor tutan uzmanları tehdit ederek raporu yeniletti...

A+A-

RTÜK'te STV için rapor kavgasıRTÜK'te STV için rapor kavgası

Daire Başkanı Nurullah Öztürk, kanal hakkında rapor tutan uzmanları tehdit ederek raporu yeniletti

STV ile ilgili raporun yumuşatılmasına tepki gösteren CHP'li üye Dadak'ın ısrarıyla konu hakkında soruşturma başlatıldı.

ANKARA - RTÜK uzmanları, Fethullah Gülen 'e yakınlığıyla bilinen STV'de yayımlanan "Büyük Buluşma" adlı program nedeniyle televizyonun 1 ay süreyle kapatılmasını istedi. İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Nurullah Öztürk ise uzmanlara baskı yaparak raporu yumuşattı. CHP'li üye Mehmet Dadak 'ın ısrarı üzerine soruşturma başlatıldı, ancak bu kez de Öztürk yerine kurul uzmanları hedef alındı.

RTÜK uzmanları, Avukat Feyza Işıkoğlu 'nun başvurusu üzerine, STV'de 15 Ocak 2008'de yayımlanan "Büyük Buluşma" adlı programı incelemeye aldı. Bir avukatın, ölen erkek kardeşinin türbanlı eşiyle kavgası ve yeğeninin velayetini üzerine alma çabasının ele alındığı programda avukatın türbanlı kadına karşı planları işlendi. Programda avukat, düzenbaz, sahtekâr bir tipleme olarak gösterildi.

Programın bir bölümünde avukatın türbanlı kadına yönelik "Büşra'yı senin gibi örümcek kafalı birinin yanına veremem. O çağdaş biri olarak büyüyecek" sözlerinin hemen ardından Atatürk posteri ekrana geldi.

Avukatı hedef haline getiren programda, daha sonra tüm bu kötülükleri karşılığında avukatın "ak sakallı biriyle ahiret sorgusu" işlendi. Sorgunun ardından avukat, "Allahu ekber" diyerek alevlerin içerisinde kayboldu.

Tüm bu tespitleri yapan kurul uzmanları, hazırladıkları raporda söz konusu programda "çağdaşlık" kavramının atfedildiği avukat karakterinin kaba, saygısız, hedeflerine ulaşmak için doğru olmayan her yola başvururmuş gibi gösterildiğini belirttiler.

Uzmanlar buna karşın, türbanlı karakterin mazlum, iyi, saygılı ve iyi niyetli biçimde tanımlandığına dikkat çektiler. Uzmanlar bu nedenle, STV'nin RTÜK Yasası'nın 1 aya kadar kapatma öngören (4 b) maddesi çerçevesinde cezalandırılmasını istedi.

Ancak İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Nurullah Öztürk, uzmanları çağırarak raporu yeniden yazmalarını istedi. Baskılar sonucu, bir rapor daha hazırlandı ve kanal hakkında daha düşük bir ceza öngören '4 d' maddesinin uygulanması istendi.

Üst Kurul üyesi Mehmet Dadak, Öztürk'ün, uzmanları "Bu raporu acele düzeltin, yoksa bedelini çok ağır ödersiniz" diyerek tehdit ettiğini belirterek Öztürk hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti. Dadak'ın ısrarı üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Ancak bu kez de uzmanlara baskı yapan Öztürk yerine, uzmanlar hedef seçildi.

FIRAT KOZOK / Cumhuriyet - 27 Nisan 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.