RTÜK'ün içki nöbeti

RTÜK'ün içki nöbeti

RTÜK'ün içki nöbeti  RTÜK, yine bir skandalla gündemde. Tüm dizileri saniye saniye takip ettirdi. Hangi dizide kaç...

A+A-

RTÜK'ün içki nöbeti  RTÜK'ün içki nöbeti 

RTÜK, yine bir skandalla gündemde. Tüm dizileri saniye saniye takip ettirdi. Hangi dizide kaç dakika içki sahnesinin gösterildiğini kayda geçirdi. Kurul, bu kayıtları ‘İşte sakıncalı sahneler’ diyerek rapor etti

RTÜK, skandal bir uygulamaya imza attı ve yerli dizilere “içki çetelesi” tuttuğu ortaya çıktı. RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi, reytingi yüksek yerli dizileri tek tek incelemeye aldı. Hangi yerli dizide, içkili sahnelerin kaç dakika ekranda yer aldığı bir bir not edildi. Hazırlanan raporda, bu dizilerdeki içki sahnelerinin “yayın ihlali” taşıdığı belirtildi. “Çetelenin”, tartışmalara yol açan yeni RTÜK Tasarısı’na ön hazırlık taşıdığı öğrenildi. Bu raporun ardından “içki içmenin olumlu anlatıldığı” sahnelerin cezalandırılacağı hükmü yeni tasarıya eklendi.

İşte, AKŞAM’ın ulaştığı RTÜK raporunda yer alan dizilerle ilgili “içki çetelesi”:

KARINCA YUVASI: Dört erkek salonda kurulan rakı sofrası başında aşk konusunu, üç bayan da mutfakta “erkeklere nasıl hükmedilir” konusunu konuşarak şarap içmekte ve içki ile ilgili “Ne içersin abi”, “Her zamankinden”, “Her zamanki ne?”, “İnsanın içine şey veren, ılıklık veren ne varsa, alkol”, “Mazlum kaçınca kadeh?”, “Ha ikinci karıcığım”, “Yalan valla da yalan... Siz de şahitsiniz beş, beş” gibi içki sofrası muhabbeti, içki içmeleri ve geç saatte evden ayrılırken sarhoş olmalarına ilişkin görüntüler, 6 dakika 22 saniye süreyle ekranda yer almıştır.

SELENA: Selena’nın erkek arkadaşının eski nişanlısı, elinde bir şişe şarapla delikanlının evine gelerek onu tekrar kazanmak için bazı oyunlar yapmakta ancak Selena’nın sihirli güçlerini kullanmasıyla bu oyunlar boşa çıkmakta. Bir sonraki sahnede Selena ile erkek arkadaşı şarap içmekte ve Selena “... en azından şarap işe yaradı” ifadesini kullanmaktadır.

BİNBİR GECE

BİR inşaat firmasının sahibi olan Onur ve Kerem isimli patronların gerek ev ortamında gerekse gece kulübü gibi eğlence yerlerinde içki içme sahnelerinin çok sık kullanıldığı dikkat çekmiştir.

Onur’un evinde hizmetçisinin “Affedersiniz, aç karnına içki içiyorsunuz” muhabbetiyle başlayan içki sahnesi 1 dakika 50 saniye, Onur’un annesinin “Çok içiyorsunuz çok” demesi ve iki ortağın ayrı evlerde olmasına rağmen aynı anda içki içmeleri görüntüleri 1 dakika 28 saniye, Kayserili işadamı Burhan Bey’e eşinin, sağlık uyarısında bulunup içki içmemesi yönündeki uyarısı üzerine “Keyfim yerinde. Bırak da bir duble rakı içeyim, ne olmuş yani” ifadelerini taşıyan sahne 2 dakika 30 saniye süreyle ekrana getirilmiştir.

YABANCI DAMAT

DİZİNİN bazı bölümlerinde içki sahnelerinin kullanıldığı dikkat çekmiştir. Bir restoranda iki dünürün aile ve evli çocuklarının yemek masasında rakı ve şampanya kadehlerini kaldırarak “en kötü günümüz böyle olsun, şerefe” ifadesi ile kadeh tokuşturup içmeleri ve dünürler arası yaşanan bir tartışmayı yatıştırmak için damadın “Kahraman babamla, Feride annemin şerefine içelim” diyerek tekrar kadeh tokuşturma sahnesi 23 saniye süreyle ekranda yer almıştır.

IHLAMURLAR ALTINDA

MEYHANE sahibinin oğlu olan delikanlının, dolaptan içki şişesini alarak masaya oturması ve bardağa doldurması (18 saniye)

Aynı delikanlının, yarım olan rakı bardağını bitirdikten sonra yeniden doldurarak içmesi (40 saniye)

Filiz isimli karakterin, evlerinin salonunda oturarak şarap içmesi (35 saniye)

Meyhanede ailece yenilen yemek sırasında içinde rakı ve şarap bulunan kadehlerin tokuşturulması (17 saniye)

Filiz isimli karakterin üst üste şarap içmesi (1 dakika 35 saniye)

YAPRAK DÖKÜMÜ

EVİN gelininin hamile olmasından dolayı ailenin bir arada kutlama yaptıkları akşam yemeğinde, baba rakı içerken oğluna dönerek şu diyaloğu yapar:

Baba: Şevket, bir kadeh daha

Şevket: Sağol babacığım, ben içmeyeceğim daha

Baba: Bu gece yalnız bırakma beni (iki parmağıyla bir ölçü göstererek) şu kadarcık al oğlum

Şevket: Kafi baba (şeklinde cevap verince bu defa eşine dönerek)

Baba: Hayriye, bari sen bana eşlik et

Hayriye: (şaşırarak) A..aaa.. üstüme iyilik sağlık, deyince evin gelini Ferhunde’nin “hadi, hadi, torununuzun şerefine bir kadehçik için” dediği sahne 1 dakika 55 saniye ekranda yer almıştır.

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA
AKŞAM - 19 Şubat 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.