Rus Basını Uyardı : Gülen okulları tehlike yaratıyor

Rus Basını Uyardı : Gülen okulları tehlike yaratıyor

Rus Basını Uyardı : Gülen okulları tehlike yaratıyorNezavisimaya gazetesinde yer alan haber analizde, Rusya ile Türkiye'nin birbirine yakınlaşmaya...

A+A-

Rus Basını Uyardı : Gülen okulları tehlike yaratıyorRus Basını Uyardı : Gülen okulları tehlike yaratıyor

Nezavisimaya gazetesinde yer alan haber analizde, Rusya ile Türkiye'nin birbirine yakınlaşmaya başladığı ancak Said-i Nursi'nin fikirlerini yayan Fethullah Gülen cemaatine bağlı okulların iki ülke arasındaki ilişkileri tehlikeye sokabileceğine dikkat çekildi.

Analizde "Rusya Federal Güvenlik Servisi uzmanları, hem Türkiye hem de Ortadoğu ve Güneydoğu Asya'daki Müslüman ülkelere dönük 'İslam ihracatı'na dikkat çekiyor. Rusya da Hamas gibi örgütlerin etkisiyle karşılaşabilir" değerlendirmesi yapıldı.

Said-i Nursi öğretisi ile dünya çapında güç kazanmaya devam eden Fethullah Gülen cemaati Rusya'da mercek altına alındı. Rus basını ve istihbaratı, Fethullah Gülen'e ait okulların Türkiye ile Rusya'nın ilişkilerini tehlikeye sokabileceğine dikkat çekti.

Rusya'da yayımlanan Nezavisimaya gazetesinde yayımlanan bir haber analizde, Gülen cemaatine bağlı okulları hakkında bilgi verilerek bazı uyarılarda bulunuldu. Andrey Melnikov imzasıyla yayımlanan haber analizde, "Siyasi uzmanlar, son dönemde Türkiye-ABD ilişkileri gerginleştikçe Rusya ile Türkiye'nin birbirine daha da yakınlaşma başladığını kaydediyorlar. Fakat Türk liseleriyle ilgili gelişmeler iki ülke arasındaki karşılıklı 'çekim sürecini' bir ölçüde bozabilir" denildi. Haber analizin ayrıntılarında şu değerlendirmeler yer aldı: "Aralık ayında Rusya haber ajansları, yabancı istihbarat teşkilatlarının Rusya'nın Müslüman nüfusun ağırlıklı olduğu bölgelerinde faaliyetlerinin arttırdığı konusunda Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) Başkurdistan Karşı İstihbarat Bölümü Başkanı Rüstem İbragimov'un açıklamalarını yayımladılar. İbragimov, özellikle Başkurdistan'da Türk liselerinin faaliyetine dikkat çekmiş, liselerde gençlere belirli ideolojilerin aşılandığını söylemişti.

- Burada, şu an ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'in kurduğu okullardan söz ediliyor. Bu okullar, Saidi Nursi'nin fikirlerinin Rusya ve BDT'de propagandasını yapıyorlar. Nursi'nin kitapları eylül ayında Moskova şehir mahkemesi tarafından aşırı uç olarak ilan edilmişti.

- Siyasi uzmanlar, son dönemde Türkiye-ABD ilişkileri gerginleştikçe Rusya ile Türkiye'nin birbirine daha da yakınlaşma başladığını kaydediyorlar. Fakat Türk liseleriyle ilgili gelişmeler iki ülke arasındaki karşılıklı 'çekim sürecini' bir ölçüde bozabilir.

- Öte yandan FSB uzmanları, hem Türkiye hem de Ortadoğu ve Güneydoğu Asya'daki Müslüman ülkelere dönük 'İslam ihracatı' na dikkat çekiyor. Tüm bu İslami hareketlerin ortak özelliği, uluslararası olması, dünyanın farklı noktalarında yaşanan çatışmalara da katılabilmeleri. Belki Rusya da zamanla Hamas gibi örgütlerin yükselen etkisiyle karşılaşabilir."

Cumhuriyet - 24 Aralık 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.