Ruslar komünizmi geri istiyor

Ruslar komünizmi geri istiyor

Ruslar komünizmi geri istiyor Sovyetler Birliği dönemindeki ekonomik düzeni özleyen Ruslar, bu düzenin yeniden tesisi için demokrasinin...

A+A-

Ruslar komünizmi geri istiyor Ruslar komünizmi geri istiyor

Sovyetler Birliği dönemindeki ekonomik düzeni özleyen Ruslar, bu düzenin yeniden tesisi için demokrasinin feda edilebileceği görüşünü taşıyor.

Rusya'nın güvenilir kamuoyu araştırma şirketlerinden "Levada Center" tarafından yapılan araştırmada, halkın büyük çoğunluğunun komünist dönemdeki gibi "devlet planlamasına ve dağıtımına dayalı" bir ekonomiyi benimsedikleri ortaya çıktı.

Araştırmaya katılanların yüzde 69'u "Demokrasi ve bireysel özgürlükler ihlal edilse bile, düzenin sağlanması son derece önemlidir" görüşünü dile getirdi. Aksi yönde düşünenlerin oranı sadece yüzde 18 oldu.

Deneklerin yüzde 29'u "ekonominin serbest piyasa kurallarına göre" belirlenmesi taraftarı olduğunu söyledi. Aynı konuda 1997 yılında yapılan bir araştırmada, serbest piyasa ekonomisinden yana olanların oranı yüzde 40 olarak ortaya çıkmıştı.

Rusya'da iki yıl önce yapılan bir ankete katılanların yüzde 55'i yetkililerin halkın kontrolü altında olmasını savunurken, söz konusu rakamın bu araştırmada yüzde 66'ya yükseldiği saptandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, göreve geldiği 2000 yılında önceliği düzenin yeniden sağlanmasına verirken, muhalifleri Putin'i bu politikasıyla demokrasiye zarar vermekle suçluyor.

Putin'in iktidarı döneminde özellikle enerji sektörü gibi stratejik sektörlerde devlet kontrolü yeniden artırıldı. Yanılma payı yüzde 3 olarak verilen araştırma 20-23 Kasım arasında 1600 kişi arasında yapıldı.

06.12.2007 - VATAN

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.