Rüstem Polat Dersim için yaşayan bir hafızaydı

Rüstem Polat Dersim için yaşayan bir hafızaydı

Seyit Rıza’nın torunu 70 yaşındaki Rüstem Polat, Almanya’nın Mainz kentinde yaşadığı evinde Hakk’a yürüdü.

A+A-

Dersim Soykırımı sırasında idam edilen Seyit Rıza’nın torunu 70 yaşındaki Rüstem Polat, Almanya’nın Mainz kentinde yaşadığı evinde bu sabaha doğru Hakk’a yürüdü. HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Üyesi Nesimi Aday ve Dersimli sanatçı Ferhat Tunç Rüstem Polat hakkında PİRHA’ya konuştu.

Dersim Soykırımı sırasında idam edilen Seyit Rıza’nın torunu 70 yaşındaki Rüstem Polat, Almanya’nın Mainz kentinde yaşadığı evinde Hakk’a yürüdü.

Rüstem Polat’ın Hakk’a uğurlanması bugün saat 15.00’te Almanya’da Gustavsburg Cemevinde yapılacak. Polat’ın Dersim’ getirileceği belirtildi.

Rüstem Polat, dedesi Seyit Rıza başta olmak üzere idam edilen Dersim büyüklerinin mezar yerlerinin açıklanması ve soykırım arşivlerin açılıp tüm ayrıntılarıyla aydınlığa kavuşturulması için çabalıyordu. Polat, “Dedemin mezarını ziyaret ederek çıra yakıp dua etmek istiyorum” demişti.

“RÜSTEM POLAT BU ACILI TARİHİN İÇİNDE BÜYÜDÜ”

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu Üyesi Nesimi Aday, “Rüstem Polat, Seyit Rıza’nın oğlu Baba’nın yani Bava İbrahim’in torunu aslında. Bava İbrahim, 1933 yılında Hozat’ta bir komplo sonucu öldürülmüştü. Bu cinayet Dersim Soykırımına kadar gelişen olayların en önemlilerinden biridir. Seyit Rıza’nın aile fertlerinin neredeyse tamamı da 1937 yılında katledilmişti. Seyit Rıza ve küçük oğlu Resik Usen de 1937’de Elazığ Buğday Meydanında asılmışlardı. Yani Rüstem Polat bu katliamlardan sağ kalan az sayıdaki aile üyelerinden biri olarak, bu acılı tarihin içinde büyüdü. Dersimliler, aynı zamanda bir Alevi reyber, yani rehber olan Seyit Rıza’nın 38 Katliamından sağ kurtulan tüm aile fertlerine büyük hürmet gösterirler. Bu anlamda o aileden her kayıp, bütün Dersimin kaybı gibi algılanır. Rüstem Polat, büyük dedesi Seyit Rıza’nın ve amcası Resik Usen’in mezar yerlerini öğrenmek için çok çaba harcadı ama bir sonuç alamadan hakka yürüdü; devri daim olsun.”

“DERSİM İÇİN BÜYÜK BİR KAYIP”

Dersimli sanatçı Ferhat Tunç, “Dersim için büyük bir kayıp. Rüstem Polat Pirimizin Hakka yürüdüğü haberiyle birlikte derin bir acı duyduğumu belirtmeliyim. Seyit Rıza’nın torunu olmanın yanı sıra, Seyit Rıza’nın Dersim’e bir emanetiydi Rüstem Polat. Seyit Rıza ve diğer Dersim büyüklerimizin mezar yerlerinin bilinmesi mücadelesinde oldu. Mütevazı, saygın Dersim kişiliğinin somutlaşmış haliydi. Dersim için yaşayan bir hafızaydı aslında, onda dedesi Seyit Rıza’nın insani hoşgörüsü vardı. Dersim Tertelesinin ailesi üzerindeki sonsuz acıya rağmen kin, intikam ve nefret duygusu ondan hep uzak durdu. Bir hakikat arayışcısı olarak yaşamını sürdürdü. Devletin Dersim hakikati ile yüzleşmesini istiyordu, bunun için mücadele etti.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.