‘Rüstem Polat’ın ölümüyle Babo Ailesinin hazin tarihine bir ek daha yapılmış oldu’

‘Rüstem Polat’ın ölümüyle Babo Ailesinin hazin tarihine bir ek daha yapılmış oldu’

Geçtiğimiz gün Hakk’a yürüyen Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat hakkında yazı kaleme alan yazar Cemal Taş, Polat, yıllarca “Dedemin mezarı nerede?” diye feryat eden biri olarak hafızalara kazındığını vurgulayarak, Polat’ın ölümüyle Babo Ailesinin hazin

A+A-

Seyit Rıza’nın torunu 70 yaşındaki Rüstem Polat, Almanya’nın Mainz kentinde yaşadığı evinde Hakk’a yürüdü. Vasiyeti üzerine köyü Pixan’da toprağa sırlanan Polat’ın yaşamı boyunca Seyit Rıza ve diğer Dersim büyüklerinin mezar yerlerinin açıklanmasını ve devletin Dersim hakikati ile yüzleşmesini istedi.

Yazar Cemal Taş da, Bianet’teki köşesinde Hakk’a yürüyen Rüstem Polat’ı yazdı.

Taş, Polat ailesinin seceresini paylaştığı yazısında Babo Ailesinin, adını Sêyd Rıza’nın büyük dedesi olan Baba’dan aldığını, Bab’ın şeceresinin de büyük dedesi Şıxhesen’e vardığına işaret ederek, “Şıxhesen, Dersim’in en büyük aşiret kolu Şıxhesenu kolunun atasıdır. Şıxhesen’in beşinci kuşak torunu Abas’tır. Abasu aşireti de adını Abas’tan alır. Sali, Seydxan, Qeresıleman, Abas dört erkek kardeştir. Baba, kardeşlerden Abas’ın yedinci kuşak torundur. Babao Pil (Büyük Baba) adıyla anılır, mezarı Xaçeliye köyündedir. Babao Pil,  Sêyd İbrahim’in babasıdır. Sêyd İbrahim de Sêyd Rıza’nın babasıdır” diye belirtiyor.

“BABO AİLESİNİN HAZİN TARİHİNE BİR EK DAHA YAPILMIŞ OLDU”

Polat’ın, yıllarca “Dedemin mezarı nerede?” diye feryat eden biri olarak hafızalara kazındığını vurgulayan Taş, “Babo ailesi dallarından dökülen her bir yaprak, düştüğü her mekâna mıh gibi acılı tarih çakıyor. Umarım ki bu ailenin her bir yaprağı döküldüğü yerde bu coğrafyadaki acılara son verecek bir yüzleşme için kapı aralar. Rayber Rüstem de zaten ömrünce bunun için çabalamıştı.  Ta ki, 8 Ocak’ta vefat edene kadar. Ölümüyle Babo ailesinin hazin tarihine bir ek daha yapılmış oldu” diyerek, yaşanan kaybın büyüklüğüne dikkat çekti.

“KIRMANCİYE HALKININ BAŞI SAĞ OLSUN, IŞIKLAR İÇİNDE UYUYUN”

Taş, yazısını şöyle tamamladı:

“Uzun yıllar boyunca dedesinin kardeşi Sêyd Usen ve büyük Dedesi Seyd Rıza ile beraber 1937 yılında Elazığ’da idam edilen Dersim ileri gelenlerinin mezar yerlerini aradı durdu. Devlet sırrı sayılarak gizli tutulan mezar yerlerini bulmak için çok çaba harcayan Rüstem Polat’ın ne yazık ki bu düşü gerçekleşmedi. 8 Ocak 2021’de acı vatan Almanya’nın Mainz kentinde 73 yaşında dalından düştü Rüstem yaprağı. Pıxamiye köy mezarlığında, Anıke anneannesi ile Cemila annesinin yanında bir mezar taşı da onun için dikildi. Kırmanciye halkının başı sağ olsun. Işıklar içinde uyuyun.”

Yazının tamamı için;

https://m.bianet.org/bianet/yasam/237573-babo-ailesinin-cinarindan-rustem-in-yapragi-da-dustu?fbclid=IwAR3qjOFhWHF0yJlV-hQ_pO74OB5N8EqnmYipIhMqfkdoAR23yoBbuA1zQM8

(HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.