Şabakları kim vurdu

Şabakları kim vurdu

Şabakları kim vurdu  Irak’ın Gazne kasabasına geçen hafta bombalı kamyonlarla düzenlenen saldırıda 34 kişi ölmüştü....

A+A-

Şabakları kim vurdu Şabakları kim vurdu
 
Irak’ın Gazne kasabasına geçen hafta bombalı kamyonlarla düzenlenen saldırıda 34 kişi ölmüştü. “Şabak” denilen azınlığa mensup kasabalılar, “saldırı emrini Kürt liderlerin verdiğine dair deliller bulduklarını” öne sürdüler.

GAZNE, Irak’ın kuzeyindeki Musul şehri yakınlarında, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin tam sınırında bulunan bir kasaba. 10 bin nüfuslu bu kasaba, geçen hafta iki bombalı kamyonla düzenlenen büyük bir saldırıya sahne oldu. Saldırıda, 34 kişi öldü, 200 kişi yaralandı.

Bu olay, 7 Ağustos’ta Musul’un kuzeyindeki Şirakan’da 37 Türkmen’in ve geçen perşembe yine Musul yakınlarındaki Sincar’da 21 Yezidi’nin ölümüne neden olan azınlıklara yönelik terör saldırılarına bir yenisini ekledi. Gazne’de, etnik ve dini açıdan Kürtlerle Türkmenlerin bir karışımı olan Şabaklar yaşıyor.

New York Times muhabiri, Gazne’ye gidip kasabalılarla görüştü. Kasabalılar, “saldırı emrini Kürt liderlerin verdiğine dair ellerinde kanıt olduğunu” öne sürdüler. Gaznelilere göre, Kürt liderler, “Şabakları Ninova Ovası içlerine sürerek, Musul ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasına sıkışmış bu toprak parçasını ilhak etmeyi” planlıyor.

KDP: Sünni Araplar yaptı

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin liderlik ettiği Kürdistan Demokrat Partisi’nin yetkilisi Abdülvahid Abdullah, son saldırının, Sünni Arapların liderlik ettiği “Hadba” koalisyonunun işi olduğunu öne sürdü. Musul’da geçen ocakta yapılan yerel seçimler sonucu iktidara gelen Hadba ise, “Bunu peşmergeler yaptı” iddiasında.

En talihsiz azınlık

IRAK’ın kuzeyinde 60 ila 400 bin arası Şabak yaşadığı tahmin ediliyor. Şabaklar, Yezidiler gibi, karışık kültürel özellikleri yüzünden mağdurlar. Saddam Hüseyin döneminde Kürt sayılarak katledilmişlerdi. Bugün de Kürtler onları Şii diye dışlıyor. Aslında hem Türkmenler, hem de Kürtlerle akrabalar. Zazaca konuşuyorlar, ama dillerinde Türkçe kelime bol. Kutsal kitapları olan “Buyruk” da Türkmence. Alevi tasavvufu ile Yezidilik karışımı bir inançları var. Din büyüklerine “pir” veya “baba” diyorlar. Alkolü helal sayıyorlar.

Kritik nüfus sayımı ertelendi

IRAK’ta 22 yıl aradan sonra ilk kez yapılması planlanan nüfus sayımı ertelendi. Irak Planlama Bakanı Ali Baban, Necef’te dün yaptığı açıklamada, “Bakanlık teknik açıdan sayıma hazır olsa da, Ninova ve Kerkük bölgelerindeki siyasi partilerin çekinceleri nedeniyle 24 Ekim’de yapılması planlanan nüfus sayımı ileri bir tarihe ertelenmiştir” dedi.

Kürt bölgesel yönetiminin, komşusu olan Ninova ve Kerkük eyaletlerini kendisine bağlama taleplerini Bağdat kabul etmiyor. Bu bölgelerin kaderini belirlemede etkili olacak nüfus sayımı, 2010’un nisan veya ekim aylarında yapılabilir.
 
hurriyet.de - 17 Ağustos 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.