Sadece İki Konuda Uzlaşıldı

Sadece İki Konuda Uzlaşıldı

Sadece İki Konuda Uzlaşıldı ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Çalıştay’da iki konu hakkında fikir birliğine varıldığını söyledi:...

A+A-

Sadece İki Konuda UzlaşıldıSadece İki Konuda Uzlaşıldı
 
ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Çalıştay’da iki konu hakkında fikir birliğine varıldığını söyledi: Madımak’ın müze yapılması ve cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması

AKP hükümetinin organize ettiği ve Alevi Açılımı olarak tanımlanan Alevi Çalıştayı başladı. Çalıştay’a katılan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Çalıştay'da iki konu hakkında fikir birliğine varıldığını söyledi. Bu başlıklar şöyle: Madımak Oteli'nin müze yapılması ve Cemevelerinin yasal statüye kavuşturulması.

İlk Alevi Çalıştayı'na katılan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, çalıştay hakkında açıklamalarda bulundu. Balkız, "İlk bölümde Madımak Oteli'nin müze olması ve Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması konusunda Alevi örgütleri arasında bir fikir birliği oluştu. Fakat zorunlu din derslerinin kaldırılması ve laiklik konusunda ise uzun süre tartışmalar yapılacağa benziyor" dedi.

BirGün’e konuşan ABF Başkanı Balkız, AKP'nin Alevi sorunları konusunda samimiyet sözlerinin toplantıya yansıyıp yansımadığı sorusuna ise "Şu an için böyle bir yansıma yok" şeklinde cevap verdi.

‘HER ŞEYİ PRATİK ADIMLAR GÖSTERECEK’

Genel Koordinatör Prof. Necdet Subaşı'nın, açılış konuşmasında Alevi örgütlerinden, Alevilik tanımlaması yapmalarını istediğini söyleyen Ali Balkız "Fakat 35 örgütün katıldığı bir toplantıda Alevilik tanımı yapıldığı zaman, 35 farklı tanım ortaya çıkacak. Bu yaklaşım çok doğru değil. Ayrıca garipsenecek bir durum" dedi.

ABF Başkanı Balkız "Çalıştay'dan Alevilerin sorunlarına çözüm çıkacağı konusunda şu an için birşey söylemek için çok erken. Pratikte neler yapılacağı ve nasıl bir adım atılacağı çözüme katkı sağlayacak. Çok fazla ümitvar değiliz. Fakat ümit etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Balkız, Devlet Bakanı Faruk Çelik'in ise Alevi Çalıştayı'nın açılış konuşmasının ardından Çalıştay'da başka bir konuşma yapmadığı, Alevi temsilcilerini dinlemeyi tercih ettiğini söyledi.

BİRGÜN - OZAN BİLİR - 4 Haziran 2009

***

ALEVİ DEDESİ ULUSOY: Eşitlik çerçevesinde yaşamak istiyoruz

ALEVİ Çalıştayı’yla ilgili görüş bildiren, Alevi Dedesi Veliyettin Ulusoy, Alevilerin isteklerinin hiç de büyük istekler olmadığını vurgulayarak, “İsteklerimiz, Anayasal çerçevededir ve son derece masumdur. Bizler sadece ‘eşitlik’ çerçevesinde yaşamak istiyoruz. Hükümet için isteklerimizi hayata geçirmek son derece basit bir iştir” dedi. Çalıştay’da Alevilerin isteklerini bir kez daha dile getirdiklerini bildiren Ulusoy, taleplerine insan hakları ve yasalar açısından bakıldığında da hiçbir problemin olmadığının görüleceğini vurguladı.

***

PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ GENEL BAŞKANI FEVZİ GÜMÜŞ:

Cemevlerine yasal güvence için çalıştaya gerek yok

PİR Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, AKP hükümetinin çağırıcılığında düzenlenen Alevi Çalıştayı’yla ilgili “Zorunlu din dersi uygulamasına son verilmesi, Cemevlerinin yasal güvenceye kavuşması için çalıştaya- açılıma gerek yoktur” açıklamasında bulundu. Gümüş, “Bizler Türkiye’nin demokratikleşmesi ve laikleşmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Alevi kurumlarının 'devletin elini dinden çekmesini istediğini' vurgulayan Fevzi Gümüş, şunları kaydetti:

“Demokratik Alevi Örgütlenmesi, Diyanet İşleri Başkanlığı içinde Alevilere de bir yer verilmesini, okutulan zorunlu din dersleri içinde Aleviliğin de yer almasını isteyerek durumun geçiştirilmesi yaklaşımlarıyla aralarında kalın sınırlar çizmiştir. Özünde bu istemi dillendirenler devleti yöneten siyasal güçlerin Alevilere önerdiğinden farksız bir noktada durmaktadırlar.”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasının laikliğin gereği olduğunu belirten Gümüş, “Bunun için bir yandan hükümetle diyalog yolunu açık tutacağız, bir yandan da meşru demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

BİRGÜN - İnan Mutlu Ankara - 4 Haziran Perşembe 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.