Sadece Üniversite mi?

Sadece Üniversite mi?

İslami Kimliğe ve Başörtüsüne Şartsız ve Sınırsız Tam ÖzgürlükİLKAV (İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı) ile...

A+A-

jhkİslami Kimliğe ve Başörtüsüne Şartsız ve Sınırsız Tam Özgürlük

İLKAV (İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı) ile Genç Birikim Dergisi öncülüğünde başlatılan ve 200’ü aşkın sayıda kuruluşun imzasını taşıyan “İslami Kimliğe ve Başörtüsüne Şartsız ve Sınırsız Tam Özgürlük" bildirisinin tam metni ve imzalayan kuruluşlar:

İSLAMİ KİMLİĞE VE BAŞÖRTÜSÜNE ŞARTSIZ VE SINIRSIZ TAM ÖZGÜRLÜK

Bizler bu ülkede yaşayan Müslümanlar olarak yüzyıllardır varız ve buradayız.
Birileri istemeseler de İslami kimliğimizle var olmaya devam edeceğiz.

 
Son iki yüzyıla yayılan süreçte İslami kimlik ve değerlerimiz tehdit ve düşman ilan edildi. İslam karşıtı bir laiklik anlayışını esas alan resmi ideoloji, militarist yöntemlerle bütün hayatımızı kuşatarak, İslami “hayat tarzı”mızı yok eden çok boyutlu baskılar, yasaklar ve zulümler gerçekleştirdi.

Başörtüsü yasağı da bunlardan biri olarak yıllardır acımasızca sürdürülmektedir. Bu zulüm, milyonlarca Müslüman’ın derin acılar yaşamasına, on binlerce gencimizin eğitim hayatının kesintiye uğramasına ve binlercesinin de eğitim için ülkelerini terk etmek zorunda kalmasına yol açmıştır. Bugün bu büyük zulme, hiç değilse üniversitelerde ve kısmen son vermek için yola çıkanlar, oluşturulan baskı ve korku atmosferinde önerdikleri çözümle, aslında yeni yasakların ve çözümsüzlüklerin kapısını açmak üzere bulunuyorlar. Bu teklif, üniversitelerde dahi yasağı tam anlamıyla kaldırmak bakımından zaaflıdır. Hatta askerin “başörtüsü bağlama” formunu yasalaştırarak yeni çözümsüzlüklerin kapısını açmaktadır. Diğer yandan, anayasa ve yasalarda dayanağı olmayan fiili yasağı kısmen kaldırma amacıyla ortaya konan teklif ve yapılan açıklamalar, bu fiili yasağı kamu hizmeti verenler ve orta dereceli okullarda okuyanlar bakımından daha kalıcı ve yasal hale getirebilecek, yeni adaletsizliklere zemin oluşturabilecek riskler de taşımaktadır.
 
Öte yandan, bu kısmi ve zaaflı değişiklik teklifine bile tahammül edemeyenler, İslam karşıtı saldırganlık ve özgürlük düşmanı azgınlıklarıyla yaygara koparmaktadırlar. Birer özgürlük adası olması gereken üniversiteleri kışla haline dönüştüren bu militarist zihniyetin sahipleri, kendilerine rağmen üniversitelerin özgürleştirilme ihtimali karşısında paniğe kapılarak halka ve halkın değerlerine meydan okumakta, anayasa ve yasalara aykırı despotça açıklamalar yapmaktan da çekinmemektedirler.
 
Kimi bürokrat, sözde entelektüel ve oligarşik güçlerin, kendileri yıllardır jakoben dayatmalarla, İslam karşıtlığına dayalı korku krallığı oluşturarak ideolojik tarafgirlikle kamu hizmeti verdikleri halde, bugün “Siz başörtüsü ile kamu hizmeti vermeye kalkarsanız tarafsız olamazsınız” demeleri, hem herkesi kendi gibi bilmek, hem de uzun yıllar süregelen kendi adaletsizliklerini, ideolojik tarafgirliklerini görmeyen bir körlük değil midir?
 
Bilinmelidir ki, bizim hayatımız bir bütündür ve tamamını Allah için yaşamak ibadi sorumluluğumuzdur. Bu sebeple İslami hayat tarzımıza yönelik bütün baskı ve yasakların şartsız ve sınırsız olarak kaldırılması gerekir. Gasp edilmiş haklarımızdan bir kısmının iade edilmesini kimse bize sunulmuş bir lütuf olarak algılayamaz. Şüphesiz ki biz, gasp edilen bütün haklarımızı alana kadar özgürlük ve adalet mücadelemizi sürdüreceğiz.
 
Bu zulmü içselleştirmiş ve değişmez dogmalar haline dönüştürmüş kesimleri, fıtratın sesine kulak vermeye, insani erdemleri yeniden keşfetmeye, insanlık onurunu yeniden kuşanarak, on yıllardır sürdürülen bu büyük zulmü fark etmeye ve zulme son vermeye çağırıyoruz. Temel haklar ve özgürlükler söylemini içi boş slogan olmaktan çıkarıp ete kemiğe büründürmeye, ideolojik dayatmalara payanda kılmak için istismar edilen kavramlar olmaktan kurtarıp gerçek içeriğine kavuşturmaya ve her kesim için çifte standartsız bir biçimde hayata geçirmeye çağırıyoruz.
 
On yıllardır zulmettikleri Müslüman halkın önünde başlarını yere eğerek, “Bunca yıldır yaptığımız zulümlerden, emperyalist Batının seküler değerlerini, kimliğini ve kıyafetini dayatmak suretiyle İslami hayat tarzınızı yok ederek çektirdiğimiz ızdıraplardan dolayı özür diliyoruz” demeye ve böylece insani erdemleri yüceltmeye çağırıyoruz. Kimsenin kimseye din ya da ideoloji dayatmadığı, herkesin dilediği dini ya da ideolojiyi özgürce tercih edip özgürce yaşayabildiği adalet vasatını birlikte tesis etmeye çağırıyoruz.
 
BİLDİRİYE DESTEK VERENLERİN TAM LİSTESİ:
 
İLMİ VE KÜLTÜREL ARAŞTIRMALAR VAKFI (İLKAV) - GENÇ BİRİKİM DERGİSİ.

ADANA: ALFABE KİTABEVİ,  FURKAN VAKFI, GÖKKUŞAĞI DERNEĞİ, HİDAYET-DER, İHL MEZ. DERNEĞİ, İMAM ALİ EHLİBEYT KÜLTÜR DERNEĞİ, KALEM VAKFI, MERVE KADIN DERNEĞİ, RADYO BARIŞ, TEPEBAĞ İHL MEZ. DERNEĞİ, TUKODER ŞUBE, RİBAT VAKFI, ULFET-DER, YUVAKUR.

ANKARA: AKEV ŞUBE, ASDER, AYDER, ESAM, FAHRİ ALEM GENÇLİK DERNEĞİ, İLKYAY, KARDELEN, MAZLUM DER ŞUBESİ, MEDARİK YAYINLARI,  MEKDAV, MERHAMET DERNEĞİ, ÖĞRETMEN-SEN, RADYO DENGE, VAHDET VAKFI.

ANTALYA:  ALANYA ALİM-DER, ALANYA DİYANET-SEN ŞUBESİ, ANÇED, ANSED, ESDER,  ÖZGÜR-DER TEMSİLCİLİĞİ, SEBİLAY.

BARTIN: ANADOLU GENÇLİK DERNEĞİ, BİMDER, DİYANET-SEN ŞUBESİ, EĞİTİM-BİR-SEN, MESDER.

BATMAN: ANADOLU GEÇLİK DERNEĞİ ŞUBESİ, BEY-DER, DÜŞÜNCE VE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ PLATFORMU, UMUT-DER, MAZLUMDER ŞUBESİ, MEMUR-SEN ŞUBELERİ  (BAYINDIR-MEMUR-SEN, BİRLİK-HABER-SEN, BÜRO-MEMUR-SEN, DİYANET-SEN, EĞİTİM-BİR-SEN, ENERJİ-BİR-SEN, SAĞLIK-SEN, TOÇ-BİR-SEN, ULAŞTIRMA-MEMUR-SEN, KÜLTÜR-MEMUR-SEN) ÖZGÜR-DER ŞUBESİ.

BİNGÖL: EĞİTİM BİR SEN ŞUBESİ, BİNYAR.

BURSA: GÜLBAHÇE DERNEĞİ, İHL MEZ. DERNEĞİ, MAZLUMDER ŞUBESİ, ÖZGÜR-DER ŞUBESİ.

ÇORUM: İLKE DER, ÖZGÜR DER ŞUBESİ, ALACA MEMURSEN, ALACA EĞİTİM BİR SEN.

DİYARBAKIR: AYDINLIK YARINLAR İÇİN DAYANIŞMA DERNEĞİ, HASDER, HAYIR KAPISI DERNEĞİ, İKRA EĞİTİM-DER, İLK CEMRE DERGİSİ, KARDEŞ-DER, MEMUR SEN (BAYINDIR-MEMUR-SEN, BİRLİK-HABER-SEN, BÜRO-MEMUR-SEN, DİYANET-SEN, EĞİTİM-BİR-SEN, ENERJİ-BİR-SEN, KÜLTÜR-MEMUR-SEN, SAĞLIK-SEN, TOÇ-BİR-SEN,ULAŞTIRMA-MEMUR-SEN) ŞUBELERİ, MUSTAZAF-DER GENEL  MERKEZ VE ŞUBELERİ, ÖZGÜR DER ŞUBESİ, TOPLUMSAL ADALET VE ISLAH HAREKETİ DERNEĞİ.

ELAZIĞ: ABI HAYAT DERNEĞİ,  FURKAN VAKFI ŞUBESİ, İHYA-DER, ŞURA DER.

HATAY: ÖĞRETMEN SEN ŞUBESİ.

GAZİANTEP: ERDEMLİLER CEMİYETİ DERNEĞİ, FURKAN DERNEĞİ, HAYDER, ÖĞRETMENSEN ŞUBESİ, ŞAFAK RADYO.

İSTANBUL: BURUC YAYINLARI, BİRDİRBİR DERGİLERİ, DAVET DERNEĞİ, EKİN YAYINEVİ, GRUP YÜRÜYÜŞ, HAKSÖZ DERGİSİ, İDKAM, KALEMDER, KARDELEN-DER, KUDÜS-DER, MARVA, MAZLUMDER ŞUBESİ, MEDENİYET-DER, ÖZGÜRDER GENEL MERKEZİ (AVCILAR, BEYKOZ, ÜMRANİYE ŞUBELERİ), TİYEMDER, TÜKETİCİLER BİRLİĞİ, ÖZGÜN İRADE DERGİSİ, WWW.VAHDET.COM.TR, VUSLAT DERGİSİ,

ISPARTA: İLKDER.

İZMİR: BAŞÖRTÜSÜNE ÖZGÜRLÜK İZMİR PLATFORMU, ÇAĞRI-DER, İNSAN YAYINLARI, İNSAN-DER, İZMİR PLATFORMU, ÖZGÜN-DER, ÖZGÜRDER ŞUBESİ, TATVANLILAR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ.

KAYSERİ: BİRLİK FM, FURKAN RADYO, İSTİŞARE YAYINEVİ, OKYANUS YAYINCILIK.

KIRIKKALE: ÖĞRETMEN-SEN ŞUBESİ, VUSLAT DER.

KIRŞEHİR: AŞİYAN DERNEĞİ, ENDERUN VAKFI.

KOCAELİ: AKEV ŞUBE, ANADOLU RADYO, GENÇDER, DİLOVASI ÇAĞRIDER, DERİNCE KOCAELİ KÜLTÜR DERNEĞİ, DERİNCE MAVİAY DERNEĞİ, GÖKKUŞAĞI DERNEĞİ, KÖRFEZ KÜLTÜR MERKEZİ (KÖKDER), KUR’AN NESLİ DERGİSİ, ZAMANIN ZEYNEBİ DERNEĞİ, GEBZE MESAJ FM,

KONYA: ÇIDAM DERNEĞİ, HEDADER.

MANİSA: AKHİSAR ULU CAMİ EĞİTİM-KÜLTÜR VAKFI, AKHİSAR GENÇ ERDEMLİLER HAREKETİ DERNEĞİ, AKHİSAR ANADOLU GENÇLİK DERNEĞİ,  AKHİSAR SARICAAHMET YARDIM DERNEĞİ.

MALATYA: NİDA DERGİSİ

MARDİN: EĞİTİM-BİR-SEN ŞUBESİ, MARDİN İLETİŞİM GAZETESİ.

SAKARYA: BAŞÖRTÜSÜ PLATFORMU, DİRİLİŞ SAATİ DERGİSİ, İLİM HİKMET VAKFI, ÖZGÜRDER ŞUBESİ, RİBAT EĞİTİM VAKFI, SAKARYA DAYANIŞMA DERNEĞİ, SABED, VAHDET VAKFI ŞUBESİ, GEYVE ÖZGÜRDER TEMSİLCİLİĞİ.

SİVAS:  EDEBİ PANKART DERGİSİ.

TOKAT:  EĞİTİM BİR SEN ŞUBESİ, ELDEN ELE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ, İHL MEZ. DERNEĞİ, KÖPRÜ AİLE VE ÇOCUK KÜLTÜR EĞİTİM DERNEĞİ, TASFİYE DERGİSİ, TOKAT KADIN PLATFORMU DERNEĞİ, TOPLUMSAL DAYANIŞMA DERNEĞİ (TOKAD).

URFA: AÇIK KAPI DERNEĞİ, SİVEREK FENERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ, VİRANŞEHİR CAMİİ DERNEĞİ.

VAN: GÖKKUŞAĞI DERNEĞİ, İNSAN-DER, MAZLUMDER ŞUBESİ,  UMUT IŞIĞI DERNEĞİ, TATVAN ÖZGÜRDER ŞUBESİ.

YOZGAT: MEMUR-SEN ŞUBE, SORGUN GERÇEK HABER GAZETESİ, SORGUN MALİ MÜŞAVİRLER VE MUHASEBECİLER GRUBU, UFUK RADYO.

ZONGULDAK: MUHABBET DERNEĞİ, İMAM HATİP MEZUNLARI DERNEĞİ.

7 Şubat 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.