Sağlıkta korkutan ayrımcılık

Sağlıkta korkutan ayrımcılık

Darülaceze Müdürlüğü'ndeki bakım hemşiresi sertifika töreninde türbanlı kursiyerler erkeklerin elini sıkmadı Sağlıkta...

A+A-

Sağlıkta korkutan ayrımcılıkDarülaceze Müdürlüğü'ndeki bakım hemşiresi sertifika töreninde türbanlı kursiyerler erkeklerin elini sıkmadı

Sağlıkta korkutan ayrımcılık

İstanbul Haber Servisi - Kayışdağı'ndaki Darülaceze Müdürlüğü'nde, 8 ay eğitim alarak bakım hemşiresi ve bakım görevlisi sertifikası alan türbanlı kursiyerler, sertifikalarını veren erkeklerle tokalaşmadı. Erkek eli sıkmayan kadın bakıcının, erkek hastalara nasıl bakacağı sorusunu akla getiren görüntüye tepki gösteren sağlık örgütü temsilcileri, sağlıkta dini inançlarını gerekçe göstererek cinsiyet ayrımcılığı yapanlarla daha sık karşılaşılmaya başlandığını vurguladı.

Kayışdağı Darülaceze Müdürlüğü'nde, 8 ay boyunca bakım hemşiresi ve bakım görevlisi eğitimi alan 50 kişi 4 Mart Çarşamba günü törenle belgelerini aldı. Avrupa Birliği ülkelerinde de çalışma hakkı kazanan kadın kursiyerlerin büyük çoğunluğu türbanlıydı ve sertifikalarını aldıkları erkeklerle tokalaşmadılar.

Konya Numune Hastanesi'nde erkek hastaya testis ultrasonu çekmediği için hastanın testislerini kaybetmesine neden olan türbanlı radyologlar, "Bayan hekimlerle 24 saat doğum hizmeti" yazılı afişi bulunan İstanbul Alibeyköy Yeşilpınar'daki Özel Çetinler Cerrahi Merkezi, İzmir Torbalı Yeniköy 6 No'lu Sağlık Evi'nde türbanlı kadın doktorların erkek hastaları tedavi etmediği, kötü davrandığı iddiası, kadın hastaların erkek, erkeklerin kadın doktor ya da hemşire istememesi Türkiye'de sağlık alanında, dini gerekçelerle cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını gözler önüne koymuştu. Son olarak Kayışdağı'ndaki Darülaceze Müdürlüğü'nde, Bakım hemşiresi ve bakım görevlisi sertifikası alan türbanlı kursiyerlerin, erkek eli sıkmaması, ayrımcılığın sürdüğünü ortaya koydu.

AKP, MHP ve DTP ortaklığı ile yapılan anayasa değişikliğinin ardından kamu kurumlarındaki türbanlı sayısının hızlı artışı, "Kamu kurumlarında cinsiyet ayrımcılığı hangi boyuta ulaşacak" sorusunu gündeme getirdi. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan , "Tıp fakültelerideki türbanlı öğrencilerin erkek kadavraya dokunmak istememesi gibi olaylar da çıkıyor karşımıza. Bunlar kabul edilebilecek olaylar değil. Biz tıp fakültesinden mezun olurken ırk, cinsiyet, dil, din ayrımı yapmayacağımıza dair yemin ediyoruz. Tıp mensubunun da böyle bir ayrımcılık yapması kabul edilemez. Gelişmeler endişemizi arttırıyor" dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Dr. Köksal Aydın da, AKP'nin sağlık ortamını, hem muhafazakârlaştırıp piyasalaştırarak teslim almaya çalıştığını belirtti. Aydın, bir hemşirenin erkek eli sıkmaması olayını, gerici, yobaz ve bilim dışı, çağdaşlık dışı olarak niteledi.

CUMHURİYET - 17 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.