Şahkulu Dergâhı'nda bir bayram cemi

Şahkulu Dergâhı'nda bir bayram cemi

Şahkulu Dergâhı'nda bir bayram cemiSaatler sabah 07.00'yi gösterirken İstanbul'un 9 dönüm üzerine kurulu en geniş cemevi...

A+A-

Şahkulu Dergâhı'nda bir bayram cemi
Şahkulu Dergâhı'nda bir bayram cemi

Saatler sabah 07.00'yi gösterirken İstanbul'un 9 dönüm üzerine kurulu en geniş cemevi külliyesini barındıran Şahkulu Dergahı'nda 'bayram cemi'nin ilk demleri yaşanıyor.

Arazisi 2. Mahmut döneminden bu yana kırpıla kırpıla sonunda duvarlarla korunan dar bir alana kadar gerileyen Şahkulu Sultan Dergahı’nda ayda 4 bin lira kira ödenen ibadethanede toplanan Aleviler, cemevinde sessizce oturuyor.

12 imamı temsilen aynı sayıda pencereye sahip cemevinin ortasından yükselen sütunda taştan ellerin tuttuğu mum şeklindeki ampuller gözü çarpıyor. Minber olarak kullanılan ve ‘Muhammet Ali’nin ismi yazan kitabenin altı dedeye ayrılırken, kalabalık oturuyor. Kadınlı erkekli, başörtülü, yemenili, sakallı, kravatlı tüm Aleviler omuz omuza başdede Veli Akkol’u dinliyor. Ardından geçilen Cem’de önce ayağa kalkarak kıyama duruluyor. Son olarak Türkçe okunan Fatiha’nın ardından saatler 08:00’e doğru cem sona eriyor. Cemaat içinde kurban kesecekler hızlıca külliyenin önünde kurulu çadıra doğru ilerliyor ve pazarlığa girişiyor. Kimi de tanıdık tanımadık herkese ikramda bulunuyor.

Radikal - ENİS TAYMAN - 17 Kasım 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.