Sahte Açılımda Yeni Aktör: Tunceli Üniversitesi

Sahte Açılımda Yeni Aktör: Tunceli Üniversitesi

Sahte Açılımda Yeni Aktör: Tunceli ÜniversitesiGeçen hafta Tunceli’de düzenlenen  ‘Asimilasyon ve cemaatleşmeye...

A+A-

Sahte Açılımda Yeni Aktör: Tunceli ÜniversitesiSahte Açılımda Yeni Aktör: Tunceli Üniversitesi

Geçen hafta Tunceli’de düzenlenen  ‘Asimilasyon ve cemaatleşmeye hayır’ mitingi gözleri bir kez daha Tunceli’ye yöneltti. Tunceli gerçekten gerici bir kuşatma altında mı? Tunceli de neler oluyor? Tunceli Üniversitesi bu işin neresinde? Gelin Eğitim-Sen Tunceli Şube Başkanı Mehmet Ali Arslan’ın sözlerine kulak verelim:

Asimilasyon politikalarının son 10 yıldır cemaatçi örgütler aracılığıyla derinleştirilmek istendiğini söyleyen Arslan, "Cemaatçileşme Dersim halkı açısından kutsal sayılan Haydar, Munzur, Sarısaltık, Erenler gibi isimler kullanılarak halkın duyguları istismar ediliyor. Tüm halkımızı Cemaatçi örgütlenmelerin bu faaliyetlerine karşı duyarlı olmaya ve tavır almaya davet ediyoruz" diyor. Mehmet Ali Arslan, Tunceli Üniversitesi’nin de cemaatleşmeye hizmet ettiğini dile getirerek, "Tunceli Üniversitesi bugünkü haliyle cemaat örgütlenmelerinin bileşeni durumundadır. Gerici cemaatçi kadrolaşmanın ulaştığı boyut artık kabul edilemez bir boyuta ulaştığı açıktır" diyor. Üniversite yönetiminin Tunceli kent merkezi ve ilçelerde faaliyet yürüttüğünü belirten Arslan, cemaatçi dershanelerin faaliyetlerine dikkat çekiyor. Arslan, "Gülen cemaatine bağlı kurumların etkin biçimde desteklendiği, altyapısı hazırlanmadan bölümler açılması nedeniyle barınma olanağından mahrum kalan çok sayıda öğrencinin cemaat evlerine ve yurdunda mahkum bırakıldığını görmekteyiz" diyerek Tunceli’de oynanan oyunu deşifre ediyor. Tunceli Üniversitesi Röktörü"nü de eleştiren Mehmet Ali Arslan; "Son olarak Rektör Durmuş Boztuğ tarafından; Alevi inancında önemli bir yeri olan ve örgütlerince amaç dışı kullanılması yasaklanan semahın bir şenlik aracı olarak kullanılması çalışması başlatılmıştır. Bizler buradan ilan ediyoruz. Semah bir ibadet şeklidir. Dünyanın hiçbir yerinde bir ibadet ritüeli şenliklere şölenlere malzeme yapılamaz. Tunceli Üniversitesi siyasi iktidarın, cemaatlerin yuvası olmaktan çıkana, bilim yuvası olana kadar mücadelemiz sürecek." diyor.

AKP’nin sahte Alevi Açılımında yeni aktör Tunceli Üniversitesi ve rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ mu ? Türbana Özgürlük bildirisine destek veren Rektör Boztuğ, Cumhurbaşkanı’nın onayıyla YÖK listesinde 2.sırada olmasına rağmen Tunceli Üniversitesi Rektörlüğüne atanmıştı. Aleviler bir süredir Tunceli Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaları ve Prof. Dr. Durmuş Boztuğ’un icraatlarını şüpheyle izliyorlar.

Aslında işin başlangıç noktası AKP’nin “Dersim Harekatı”. Başbakan’ın “Seçimlerde Tunceli’yi istiyorum” sözüyle başlayan harekat, kapı kapı dağıtılan beyaz eşyaya rağmen Tunceli halkının AKP’ye rağbet etmemesiyle hüsranla sona ermişti. Bunu Refarandum’da çıkan güçlü HAYIR oyu izlemişti. Ancak AKP’nin Tunceli sevdası, ilgisi (!) hiç bitmedi. 

Sahte Açılımda Yeni Aktör: Tunceli Üniversitesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Tunceli gezisine Alevi Açılımından sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik ile Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan birlikte katılmışlar, Tunceli Üniversitesi’nin 2009-2010 öğretim yılı akademik açılış töreninde ilk dersi Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan vermişti. Ardından İzzettin Doğan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Cemevinde sembolik (!?) Cem töreninde birlikte kameralara poz vermişlerdi. Prof. Dr. İzzettin Doğan, Cumhurbaşkanının Cem’e katılmasını “Atatürk’ten sonra bir ilk” sözleriyle kutsamıştı !.

Sahte Açılımda Yeni Aktör: Tunceli Üniversitesi

Bünyesinde Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi adıyla birde birim olan Tunceli Üniversitesi geçtiğimiz Mart ayında ''Geçmişten Günümüze Alevilik''  adıyla bir panel düzenlemişti. Geçen yıl yapılan panele konuşmacı olarak katılan isimler çok dikkat çekici: CEM Vakfı Alevi İslam(!) Din Hizmetleri Başkanı Ali YÜCE, Çorum Hitit Üniversitesi’nden İlahiyatçı Osman Eğri, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Elazığ Fırat Üniversitesi’nden İlahiyatçı Prof.Dr. Erkan YAR ve Tunceli Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Ekber Yurt.

Sahte Açılımda Yeni Aktör: Tunceli Üniversitesi

PANEL FOTO - Soldan Sağa : CEM Vakfı Alevi İslam (!) Din Hizmetleri Başkanı Ali YÜCE, İlahiyatçı Osman Eğri, Rektör Durmuş Boztuğ, İlahiyatçı Erkan YAR, ve Tunceli Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Ekber Yurt.

Gerici bir kuşatma ile karşı karşıya olan Tunceli’de cemaatleşmenin ve gericileştirmenin bir aktörü olduğu iddialarıyla büyük tepki alan Tunceli Üniversitesi’nin son hamlesi ise bir sempozyum. Tunceli Üniversitesi bazı Alevi dedeleriyle bir araya gelerek "Cem İbadetinde Semah Uluslararası Sempozyumu" düzenlenmesi kararı aldı. Sempozyumun düzenleme kurulu onursal başkanlığına ise Prof. Dr. İzzettin Doğan'ın getirilmesi düşünülüyor. İşin daha ilginç yanı ise daha önce Devlet Bakanı Mehmet AYDIN için özel CEM töreni tertipleyen ve büyük tepki alan Tunceli Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Ekber Yurt’un "Cemlerimiz ibadettir. Semah da bu ibadetin en coşkulu hakka ulaşma mertebesidir." Şeklinde ki basına yansıyan sözleri oldu. Bakan’a özel Cem yapan, bakan önünde Semah dönülmesini sağlayan bir kişinin desteklediği Semah Sempozyumunu da varın siz düşünün. Alevi inancı hiç bu kadar aşağılanmamıştı. Siz Başbakan ya da bakan geliyor diye Camide namaz ibadeti ayarlayan Sünniler gördünüz mü?

Sahte Açılımda Yeni Aktör: Tunceli Üniversitesi

Tunceli de neler oluyor? Sorusuna cevap aramaya, Tunceli Üniversitesi'ni izlemeye devam edeceğiz.

İşte bugün basına yansıyan "Cem İbadetinde Semah Uluslararası Sempozyumu" konulu haber:

Rektör Boztuğ: Devlet cemevlerini ibadethane olarak kabul etmeli

Tunceli Üniversitesi, ülkenin değişik illerinde bulunan Alevi dedeleriyle bir araya gelerek "Cem İbadetinde Semah Uluslararası Sempozyumu" düzenlenmesi kararı aldı.

Tunceli Üniversitesi, ülkenin değişik illerinde bulunan Alevi dedeleriyle bir araya gelerek "Cem İbadetinde Semah Uluslararası Sempozyumu" düzenlenmesi kararı aldı. Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, devletin cemevlerini ibadethane olarak kabul etmesi gerektiğini söyledi.

UNESCO somut olmayan mirasın korunması komitesince Nairobi'de yapılan toplantıda "Semah Alevi-Bektaşi Geleneği" insanlığın somut olmayan kültür mirası listesine alınması üzerine harekete geçen Tunceli Üniversitesi, Atatürk Kültür Merkezi ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde ekim ayı içinde "Tunceli'de Semah" adlı sempozyum gerçekleşmesi için bir toplantı düzenledi.

Rektör Durmuş Boztuğ, Vali Yardımcısı Hasan Balcı, Tunceli, Malatya, Elazığ, Erzincan ve Sivas illerinde bulunan cemevi dedelerinin de katıldığı toplantıda, bu yıl ekim ayında bir hafta süreyle 'Cem İbadetinde Semah Sempozyumu'nun düzenlenmesi kararı alındı. Sempozyumun düzenleme kurulu başkanlığına ise Prof. Dr. İzzettin Doğan'ın getirilmesi düşünülüyor.

'Cem İbadetinde Semah Uluslararası Sempozyumu'nun düzenlenmesi amacıyla dedelerle bir araya geldiklerini söyleyen Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, sempozyumun düzenleme kurulu onursal başkanlığını Prof. Dr. İzzettin Doğan'ın yürütmesini uygun gördüklerini söyledi.

Sempozyumun düzenlenmesi amacıyla dedelerle bir toplantıda bir araya geldiklerini ve toplantı sonucunda cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiği yönünde de bir düşüncenin ortaya çıktığını dile getiren Rektör Boztuğ, "Toplantı vesilesiyle Alevi dedelerimizin değerlendirmeleri sonucu ortaya çıktı ki; Alevi inanç grubundaki yurttaşlarımızın cemleri bir ibadettir ve bunun yeri de cemevidir. Semah da Alevi inanç grubundaki yurttaşlarımızın ibadet olarak yürüttükleri bir cemin bir parçasıdır. Tamamen dinsel içeriklidir. Dinsel motiflidir. Bu değerlendirmelerle biz buradan kamuoyuna ve devlet büyüklerimize, hükümet büyüklerimize bu vesileyle arz ediyoruz. Alevi yurttaşlarımızın cemlerinin ibadet olarak değerlendirilmesi, cemevlerinin de ibadethane olarak değerlendirilmesi, semahın da ibadet olan cemin bir parçası olduğu değerlendirilmesi hususunda kamuoyunun ve devletin yardımlarını arz ediyoruz." diye konuştu

Toplantıya katılan dedelerin, cemlerin ibadet, cemevlerinin ise ibadethane olarak kabul edilmesi yönünde kararlı olduklarını vurgulayan Tunceli Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Ekber Yurt ise "Dedelerimiz şunu vurguladılar. Cemevlerimiz ibadethanedir. Cemlerimiz ibadettir. Semah da bu ibadetin en coşkulu hakka ulaşma mertebesidir." şeklinde konuştu

Alevi Haber  - 26 Ocak 2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.