Said-i Nursi okulda!

Said-i Nursi okulda!

Said-i Nursi okulda!Anadolu’da bazı okulların resmi internet sitelerinde dini içerikli bilgilere yoğun şekilde yer veriliyor. Okulların sitelerinde...

A+A-

Said-i Nursi okulda!Said-i Nursi okulda!

Anadolu’da bazı okulların resmi internet sitelerinde dini içerikli bilgilere yoğun şekilde yer veriliyor. Okulların sitelerinde Said-i Nursi’nin sözleri göze çarpıyor

Antalya, Batman, Adana, Eskişehir, Gaziantep ve Sivas illerinde yer alan bazı ilköğretim okulları ile liselerin resmi sitelerinde dini içerikli bilgilerin yanı sıra Said-i Nursi’nin sözleri dikkat çekiyor.  Okul sitelerinin yayın kurullarının başında ise okul müdürlerinin adı geçiyor. Ayrıca kurulda müdür yardımcısı, sosyal bilgiler ve Türkçe öğretmenleri de bulunuyor. Yayın kurulu köşesinde ise sitenin yöneticiler tarafından her gün yenilendiği vurgulanıyor. Batman’da eğitim veren Vali Aydın Arslan İlköğretim Okulu’nun resmi sitesinde Cumhuriyet konusu dini açıdan ele alınarak işleniyor.

‘Cumhur kelimesi Arapça’

Cumhuriyet konusu anlatılırken hiçbir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’nden söz edilmemesi dikkat çekiyor. Sitenin “serbest yazılar” köşesinde yer verilen “Cumhuriyet” yazısında şöyle deniliyor:

Said-i Nursi okulda!“Batı toplumlarındaki cumhuriyet (respublica) anlayışı, egemenliğin (hakimiyetin) kayıtsız ve şartsız topluma ait olmasını gündeme getirir. Dolayısıyla ideolojik bir mahiyet arz eder. Seçme ve seçilme haklarını tanıyan her devlet (ideolojisi ne olursa olsun) cumhuriyet vasfını kazanabilir mi? Kelime manası olarak buna ‘evet’ demek mümkündür. Ancak Resul-i Ekrem’den(sav) itibaren (Hulafa-i Raşidin dönemi dahil) ‘İslam Cumhuriyeti’ kavramı hiç kullanılmamıştır. Halbuki ‘cumhur’ kelimesi Arapça’dır. Batı da gelişen “respublica” hareketinden sonra, bu kavram gündeme girmiştir.

‘Hilafeti savunurlar’

Bu incelik gözden kaçırılmamalıdır. Müslümanlar, halkın hakimiyetini esas alan rejimleri değil, insanların rızasına ve şeriata dayanan hilafet sistemini savunurlar.”

Yazının altında, sıralanan kaynaklar da oldukça şaşırtıcı. Cumhuriyet’i El-Bustani, Müncid, Şemseddin Sami, Kamus-u Türki, Muhammed Ebu Zehra, Sünen-i İbn-i Mace, İmam Ahmed b. Hanbel, Müsned, Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi anlatıyor.

Sitede özlü sözler kısmında ise İslam dünyasının şair ve yazarlarından olan Sadi’nin sözlerine yer veriliyor.

Antalya Anka Koleji ile Batman İMKB İlköğretim Okulu’nun resmi internet sitesinde de “Günün Sözü” köşesinde Hz. Ali ve Hz. Osman’ın sözlerine yer veriliyor.  Adana’da eğitim veren İsmet İnönü İlköğretim Okulu, Sivas Yıldızeli Çok Programlı Lise’nin sitelerinde de Said-i Nursi’nin “Zaman gösterdi ki cennet ucuz değil cehennem dahi lüzumsuz değil” sözü bulunuyor. Aynı şekilde Eskişehir’deki Kabataş Atatürk İlköğretim Okulu’nda da Said-i Nursi’nin “Ahirette seni kurtaracak bir eserin olmadığı takdirde fani dünyada bıraktığın eserlere kıymet verme” sözü “günün sözü” başlığında sitenin açılış sayfasında karşınıza çıkıyor.

Nizip Hasan Çapan Anadolu Lisesi ile Sivas Yıldızeli Çok Programlı Lise’nin sitesinde de Said-i Nursi’nin sözlerine yer verilirken, Eskişehir’deki 24 Kasım Anadolu Lisesi’nde de İmam-ı Rabbani’nin “Bu dünya çalışma yeridir. Ücret alınacak yer ahirettir” sözleri dikkat çekiyor. 

Anadolu’daki bazı ilköğretim okullarının ve liselerin resmi internet sitelerinde Said-i Nursi’nin sözlerine yer veriliyor.

Burcum Devrez / MİLLİYET - 6 Nisan 2008

Okullarda Nurcu propaganda

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.