Said-i Nursilerin sponsoru: THY

Said-i Nursilerin sponsoru: THY

‘Said-i Nursi’lerin sponsoru: THY   Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'ndan Said-i...

A+A-

‘Said-i Nursi’lerin sponsoru: THY‘Said-i Nursi’lerin sponsoru: THY 
 
Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'ndan Said-i Nursi sempozyumu

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın düzenlediği ‘Said-i Nursi’ sempomyumuna katılan yabancı konukların uçak biletlerine THY sponsor oldu

Türk Hava Yolları, Said-i Nursi’nin “talebelerinden” Mehmet Nuri Güleç’in Genel Başkanı olduğu İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın İstanbul’da düzenlediği “Said-i Nursi” sempozyumuna sponsor oldu. THY reklam karşılığı, sempozyum için İstanbul’a gelen 90 yabancı bilim adamının uçak biletlerine yüzde 50 indirim uyguladı.

İstanbul’daki toplantıya Rusya, Amerika, İngiltere, Almanya, Singapur, Fas, Cezayir, Endonezya, Bulgaristan, Suudi Arabistan ve Irak’tan toplam 90 yabancı bilim adamı katıldı. İstanbul İlim ve Kültür Vakfı yetkilileri, sempozyumda katılımcılara sempozyuma katılımları için ücret ödenmediğini kesin bir dille belirttiler. Ancak, bazı katılımcıların yol ve konaklama ücretlerinin karşılandığını belirtti. Vakıf yetkilileri THY’nin yol ücretlerine sponsor olduğunu bildirdi. Sempozyumda yapılan sunumların kitap haline getirildiğini ve kitabın arka kapağına THY reklamı alındığını belirten Vakıf yetkilileri, uçak biletlerinde yüzde 50 indirim yapıldığını belirtti.

VATAN’a konuşan bir THY üst düzey yetkilisi ise, Genel Müdür onayı ve Yönetim Kurulu kararı ile İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın Uluslararası Adalet Sempozyumu’na sponsor olduklarını doğruladı. THY uçak biletlerine sporsorluk karşılığında, sempozyum salonunda THY’nin bayrak ve flamasının yeralması, basın malzemelerinin üzerine logo, dergi ve büroşürlerde reklamının yeralması ve organizasyonun web sayfasına link konulmasını istedi.

Katılımcılar arasında Müslüman olan İngiltere Durham Üniversitesi’nden Prof. Dr. Colin Turner, Vatikan Dinlerarası Diyalog Sekreteri Prof. Dr. Thomas Michel gibi 90 yabancı bilim adamı yeraldı.

"BU OLAYI TİCARİ OLARAK DEĞERLENDİK"

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Ali Genç, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nca düzenlenen uluslararası nitelikteki "Adalet" başlıklı sempozyumun sponsorluğuna tamamen ticari
olarak baktıklarını belirterek, "THY olarak Türkiye'de yapılan uluslararası bir sempozyuma destek olduk. Hem de uçaklarımızı doldurduk" dedi.

Genç, THY'nin uluslararası sempozyuma sponsorluğu konusunda bugün gazetelerden çıkan haberlere ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerine yapılan başvuruyu, sempozyuma yabancı bilim adamları katıldığı için değerlendirdiklerini söyledi.

Yurt dışından profesör düzeyinde konukların gelmesi ve THY ile uçmasının kendileri için önemli olduğunu ifade eden Genç, "Bunu tamamen ticari olarak değerlendirdik. Türkiye'de yapılan uluslararası bir sempozyuma destek olduk. Hem de uçaklarımızı doldurduk" diye konuştu.

Uçakların doluluk oranlarının elverişli olması sebebiyle de böyle bir sponsorluğu avantajlı gördüklerini kaydeden Genç, gelen konukların bilet ücretlerinde reklam karşılığında yüzde 50 indirim uyguladıklarını bildirdi.

Genç, bayrak taşıyıcı bir şirket olarak uçakların müsait olması durumunda birçok uluslararası organizasyona destek olduklarını ve bunun bir örneğinin de "Üniversite Oyunları" olduğunu sözlerine ekledi.

Said-i Nursi kimdir?

1873’te Bitlis’in Hizan ilçesinin Nurs köyünde doğdu. 9 yaşında din eğitimine başlayan, 21 yaşındayken “Bediüzzaman” (çağın güzelliği) ismiyle anılan Said-i Nursi, belinden hiç eksik etmediği hançeri ve Kürt giysileriyle din adamından çok savaşçıyı andırıyordu. 31 Mart Olayı’na karışmaktan idamla yargılanıp beraat etti. 1925’teki Şeyh Said isyanı nedeniyle hakkında soruşturma açıldı, Isparta’nın Barla nahiyesine sürüldü. 1926’da Nur Risaleleri’ni yazmaya başladı. 23 Mart 1960’da Urfa’da öldü ve Halilürrahman Camii’ne gömüldü. 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra naaşı alınıp açıklanmayan bir yere gömüldü.

VATAN - 20 Kasım 2007

THY'nin Nur cemaati ilgisi tamamen ticari! 
 
THY'nin Nur cemaati ilgisi tamamen ticari! Bilet indirimi karşılığı sempozyum kitapçığına THY reklâmı alındı.
 
THY, Nurcu sempozyuma sponsor olmasını 'Ticaret' diye açıkladı. Bakanlık da 'THY artık kamunun değil. Biz karışamayız' diyor. Oysa THY yönetiminin ağırlığı kamuda

RADİKAL - ANKARA - Türk Hava Yolları'nın (THY), Nur cemaati kurucusu Said-i Nursi
anısına İstanbul'da düzenlenen uluslararası sempozyuma sponsor olması tartışma yarattı. THY'nin sempozyuma katılanlara yüzde 50 indirimli bilet sağladığı ortaya çıktı. THY yönetimiyse uygulamayı 'Tamamen ticari' diyerek savundu. 'Devletin havayolu' olarak bilinen THY'nin Nur cemaatine teveccühü konusunda Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, 'THY'de kamunun payının yüzde 50'nin altına indiğini' belirtmekle yetindi. Bakanlık yetkilileri, THY ile Ulaştırma Bakanlığı'nın ilişkisinin artık sadece 'sektörde faaliyet gösteren bir kuruluş' olmasından ibaret olduğunu savundu.

'Devletin havayolları' diye bilinen THY'de kamunun payı yüzde 49. Şirketin yedi kişilik yönetim kuruluysa beşi kamu, ikisi özel sektörden temsilciden oluşuyor. Genel müdür, genel kurulda seçiliyor.

Tartışma yaratan 'Uluslararası Adalet Sempozyumu', Nur cemaatine bağlı İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da düzenlenmişti. Dün biten iki günlük sempozyuma Rusya, ABD, İngiltere, Almanya, Singapur, Fas, Cezayir, Endonezya, Bulgaristan, Suudi Arabistan ve Irak'tan 90 konuk davet edildi. THY Basın Müşaviri Ali Genç, sempozyumu organize edenlerin kendilerine yapılan başvuruyu, 'sempozyuma profesör düzeyinde yabancı bilim adamları katıldığı için' değerlendirdiklerini söyledi. Genç, "Bunu tamamen ticari olarak değerlendirdik. Türkiye'de yapılan uluslararası bir sempozyuma destek olduk. Hem de uçaklarımızı doldurduk" diye konuştu.

Genç'in verdiği bilgiye göre THY doluluk oranı elverişli olduğu için böyle bir sponsorluğu avantajlı gördü ve konukların bilet ücretine reklâm karşılığı yüzde 50 indirim uyguladı. Genç, bayrak taşıyıcı bir şirket olarak uçaklar müsait olduğunda birçok uluslararası organizasyona, mesela 'Üniversite Oyunları'na da destek olduklarını hatırlattı.

Apronda kurban ve namaz

THY, Nur cemaati sponsorluğundan önce bu yıl 29 Eylül'de de güvenlik nedeniyle özel kartı bulunan personel dışında kimsenin giremediği apronda namaz kalan bir çiftin görüntüleri basına yansıdığı için tartışıldı.

12 Aralık 2006 tarihindeki skandalsa dünyada da haber oldu. 1993 yılında alınan 11 adet RJ tipi uçağın üretici firmaya iade edilmesi üzerine dönemin THY Teknik Bakım Başkanı Şükrü Can ve teknik personel, apronda deve kesti. Deve kesme olayı büyük gürültü koparınca önce genel müdürlük emrine çekilen ardından da THY'nin Londra Teknik Bürosu'ndaki eski görevine yollanan Can, bir süre önce THY ile tüm bağlarını kopardı. Can, şimdi Nijerya Havayolları'nda teknik müdür olarak çalışıyor.

THY ile ilgili başka bir iddiaysa 2006 Haziranı'nda ortaya atıldı. Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY'de AKP döneminde göreve başlayan bazı kabin memurlarının, 'günah olduğu gerekçesiyle' içki servisi yapmadığını söyledi.

RADİKAL - 21.11.2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.