Sakarya'da 2 yıl içinde bu dördüncü gerginlik

Sakarya'da 2 yıl içinde bu dördüncü gerginlik

Sakarya'da 2 yıl içinde bu dördüncü gerginlikADAPAZARI'nda, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) dün gece bir düğün...

A+A-

Sakarya'da 2 yıl içinde bu dördüncü gerginlikSakarya'da 2 yıl içinde bu dördüncü gerginlik

ADAPAZARI'nda, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) dün gece bir düğün salonunda ‘Barış ve Kardeşlik Gecesi’ adı altında düzenlediği etkinliğin, sayıları 500'e kadar ulaşan kalabalık tarafından basılmak istenmesi ve içerde mahsur kalanlardan 60 yaşındaki Ebubekir Kalkacı'nın kalp krizinden ölmesinin ardından başlatılan soruşturma sürüyor. Polis, olay gecesi çekilen görüntüleri ayrıntısıyla incelerken, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla çok sayıda gözaltı olabileceği belirtildi. Bu arada, son 2 yıllık süre içinde Sakarya'da bu tür tahrik olayının 4'üncü kez gerçekleşmesi, il yöneticilerini endişelendiriyor.

Adapazarı Funda Düğün Salonu'nda dün gece yapılan ve yaklaşık 600 kişinin katıldığı DTP'nin gecesini basmak isteyen gruba polis müdahale etti. Salonun bulunduğu caddenin önünde önlem alan Çevik Kuvvet ekipleri tarafından içeri girmeleri engellenen ve ellerinde bayraklar olan yaklaşık 500 kişilik grup, terör örgütü ve DTP aleyhine sloganlar atarak yapılan tüm anonslara rağmen dağılmadı. Bu gelişmeler üzerine Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ile jandarmadan da takviye alındı.

Olaylar sırasında 50 kişilik ayrı bir grup da Hasırcılar bölgesinde bulunan DTP İl binasına saldırmak istedi. Ancak kalabalık, parti binası önünde önlem alan polisler tarafından engellendi.

Düğün salonunda bulunanlar hem sıcaktan, hem yaşadıkları stresten baygınlık geçirmeye başlayınca ambulanslar gelmeye başladı. İçerde bulunanlardan 60 yaşındaki Ebubekir Kalkacı geçirdiği kalp krizi sonucu kaldırıldığı Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde öldü. Bu haber üzerine polisin çabaları sonucu toplanan kalabalık, küçük gruplara bölünerek dağıtıldı.

İçerideki DTP sempatizanları ise polisin tesim ettiği otobüslerle saat 01.30'dan itibaren İzmit ve Adapazarı'ndaki evlerine gönderildi. Saat 20.00'de düğün salonun önünde toplanan kalabalığın eylemi 5.5 saat sürmüş oldu. Bu arada bazı grupların otobüslere de saldırdığı ve camlarını kırdığı öğrenildi.

AYNI SALON DAHA ÖNCE DE KİRALANMIŞ

DTP'lilerin 5.5 saat mahsur kaldığı Funda Düğün Salonu'nun içinin de hasar gördüğü ortaya çıkarken, bu salonu çeşitli etkinlikler için DTP'lilerin daha önce 3 kez daha kiraladıkları anlaşıldı. Salon işletmecisi Ömer Kılıç daha önce de DTP'lilere salonunu etkinlikler için kiraladığını belirterek, “Daha önce 3 kez salonumda etkinlik yaptılar. Diğer partililere de kiralıyorum. Benim için DTP'lilerin diğer partilinden bir farkı yok. Meclis'te olan bir parti. İzin de aldıktan sonra salonumda istediği etkinlikleri yapabilirler” dedi.

CENAZE HASTANEDEN ALINMADI

Bu arada Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitiren 60 yaşındaki Ebubekir Kalkacı'nın cenazesi halen hastane morgunda bekletiliyor. Cumhuriyet Savcısı'nın yaptığı otopside ölümün kalp krizinden kaynaklandığı kesinleşirken, cenazenin yaşanan hassas durum nedeniyle yarın toprağa verileceği bildirildi. Kalkacı'nın cenazesinin Adapazarı'nda toprağa verileceği öğrenildi.

Öte yandan DTP İl Başkanı Abdulgani Çiftçi de cenazenin toprağa verilmek için bir gün bekletilmesi kararı alındığı doğrularken, dün geceden beri Adapazarı'nda olan DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Bilici, ölen Ebubekir Kalkacı'nın da oturduğu, daha çok doğu kökenlilerin yaşadığı Küpçüler Mahallesi'ne gitti. DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna da olaylar üzerine bugün kente geldi.

VALİLİĞE İZİN ELEŞTİRİSİ

Dün gece yaşanan olaylarla ilgili olarak, bazı kişiler de Sakarya Valiliği'ni eleştirdi. Bu kişiler, mayın patlaması sonucu şehit düşen Tuncay Özdemir'in cenazesinin ardından bu tür geceye Valiliğin izin vermemesi gerektiğini söyledi. Olayı ilk başlatan 100 kişilik grubun da şehit Tuncay Özdemir'in memleketi ve toprağa verildiği yer olan Karapürçek İlçesi'nden otobüslerle Adapazarı'na gelerek düğün salonu önünde toplandıkları belirtildi.

BU DÖRDÜNCÜ OLAY

Sakarya'da dün gece yaşanan olay, son iki yıllık süre içinde tahrikler sonucu ortamı geren diğer üç olayı akla getirdi.

İki yıllık süre içinde Adapazarı kent merkezinde Ahmet Kaya'nın resmi bulunan tişört giyen doğu kökenli iki gence saldırılmış ve olaylar kısa sürede büyümüştü. Daha sonra Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nde yine doğu kökenli fındık işçileriyle yaşanan tartışma büyümüş, gözaltına alınan iki gencin Emniyet Müdürlüğü'ne görtürülmesi üzerine Akyazılılar binayı sararak bu kişilerin kendilerine verilmesini istemişti. Son olayda ise Adapazarı'nda bazı gençlerin duvarlara Mahir Çayan'ın resimlerini asması aynı grupları harekete geçirmiş ve olay protesto gösterilerine dönüşmüştü.

SAKARYA VALİLİĞİ'NDEN RESMİ AÇIKLAMA

Dün geceki olayların ardından, Sakarya Valiliği bugün resmi açıklama yaptı. Valiliğin açıklamasında olaylar özetlenerek söyle denildi:

“Demokratik Toplum Partisi (DTP) Sakarya İl Teşkilatı'nın yasal olarak 27.04.2008 günü il merkezinde bir düğün salonunda ‘Kültür ve Sanat Gecesi’ düzenledikleri geceye DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile birlikte yaklaşık 500 kişinin katıldığı, aynı gün akşam saatlerinde 50 kişilik bir grubun salonun önüne gelerek çeşitli sloganlar atarak, geceyi protesto eder mahiyette kısa bir basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldıkları, daha sonra; tahminen 50- 60 kişilik şehit yakını salonun bulunduğu iş merkezi önünde çeşitli sloganlar atarak protesto eyleminde bulunmuşlardır. Takviyeli güvenlik kuvvetleri, bu şahıslara ikazda bulunmuş, dağılmaları istenmiş, ancak çevreden de katılanların sayısıyla bu rakam 1000 kişi civarına ulaşmıştır. Gerek salon içerisinde bulunan Demokratik Toplum Partililere, gerekse protesto eyleminde bulunan kişilere zarar gelmemesi için geniş güvenlik tedbirleri alınmış olup, kesinlikle DTP ile göstericiler karşı karşıya getirilmemiştir. Bu arada salon içerisinde bulunan bir vatandaşın rahatsızlığı üzerine, bekletilen ambulanslardan biriyle hastaneye kaldırılmış, fakat tüm müdahalelere rağmen kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir. Cenaze, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca çeşitli spekülatif söylentilerin önüne geçilmesi amacıyla otopsi için istanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmiştir.

Daha sonra düğün salonunun önünde bulunan kalabalığın usule uygun olarak dağılmaları sağlanmış, salon içinde bulunan yaklaşık 500 kişilik grup da can güvenliklerinin temini bakımından bir süre bekletilerek, gidecekleri güzergahlar güvenli bir hale getirildikten sonra, Belediye'den temin edilen otobüslerle tahliyeleri sağlanmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Zafer TOKUŞ- Ergün AYAZ- Aziz GÜVENER/ADAPAZARI (Sakarya), (DHA)
MİLLİYET - 28 Nisan 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.