Sakıp Sabancı Ödülü Alevi araştırmasına

Sakıp Sabancı Ödülü Alevi araştırmasına

Sakıp Sabancı Ödülü Alevi araştırmasınaAfgan asıllı Tambar ödülünü Güler Sabancı’nın elinden aldı.Vermont...

A+A-

Sakıp Sabancı Ödülü Alevi araştırmasınaSakıp Sabancı Ödülü Alevi araştırmasına

Afgan asıllı Tambar ödülünü Güler Sabancı’nın elinden aldı.

Vermont Üniversitesi öğretim üyesi Kabir Tambar, ‘Çoğulculuk Çelişkileri: Tören Estetiği ve Türkiye’de Aleviliğin Uyanışı’ başlıklı makalesiyle ödüle değer bulundu

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri bu yılki sahiplerini buldu. Vermont Üniversitesi öğretim üyesi Kabir Tambar, “Çoğulculuk Çelişkileri: Tören Estetiği ve Türkiye‘de Aleviliğin Uyanışı” başlıklı makalesiyle birinci oldu.

Sakıp Sabancı Müzesi The Seed Salonu’nda önceki akşam düzenlenen törene, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Sabancı, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı, Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Güler Sabancı, günümüzde din, dil ve milletlerin artık birbirine karıştığına dikkat çekerek, “Türkiye de renkleniyor, eskisinden daha zengin ve çeşitli bir toplum haline geliyor. Bu bizi 200 yıldır yakalamaya çalıştığımız çağdaş uygarlık seviyesine daha çok yaklaştırıyor, diyebiliriz. Yeter ki pratikte, gerçek hayatta yakaladığımız çoğulculuğu ortaya koyabilelim” dedi.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen etkinlikte birinciliği kazanan ve 20 bin dolarlık ödülün de sahibi olan Tambar ise “Benim yaptığım araştırma Alevi toplumu üzerine. Alevilerde enteresan olan, kamuda görünülürlüğü çok farklı şekildedir. Semah gösterileri de toplumda görülür hale gelmiştir. Bu süreçte, devlet ve politikacılar Alevilere daha toleranslı yaklaşmaktadır. Alevizm, çoğulculuğa bir paradoks teşkil etmektedir. Çoğulculuk, Aleviler arasında devletin homojenleştirme politikalarına karşıdır” dedi.

Diğer ödüller

Yarışmada ikincilik ödülünü, Oxford Üniversitesi doktora öğrencisi ve Sabancı Üniversitesi’nde eğitim asistanı olarak görev yapan Nora Fisher Onar, “İkilemleri Aşmak: ‘Avrupa’, Çoğulculuk ve Türk Siyaseti İçin Bir ‘Revizyoncu-Statükocu’ Anahtar” adlı makalesiyle kazandı. 10 bin dolarlık para ödülünün de sahibi olan Fisher ise ödülünü Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu’nun elinden aldı.

“Kendim İçin Demokrasi: Türkiye’de Dindar ve Laik Kanılar ve Sosyal ve Siyasal Çoğulculuk” adlı makalesiyle üçüncülüğü elde eden Koç Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Somer’e ödülünü Sevil Sabancı verdi. Somer ayrıca 5 bin dolarlık para ödülünün sahibi oldu.

Chicago Üniversitesi doktora öğrencisi Jeremy Walton, “Dinsel Çoğulculuk ve Liberal Dindarlık: Günümüz Türkiye’sinde İslami Sivil Toplum ve Dinsel Farklılıklara Dair İstekler” konulu makalesi, Humboldt Üniversitesi doktora öğrencisi Defne Över de “Günümüz Türkiyesi’nde Merkez-Çevre İlişkisi: Kolektif Hareketlerin Analizi” konulu makalesiyle mansiyon ödülüne layık görüldü.

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri bu yıl dördüncü kez dağıtıldı.

TAHSİN AKSU İstanbul - MİLLİYET - 28.05.2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.