Samandağ'da Alevi Şeyhlerine Soruşturma

Samandağ'da Alevi Şeyhlerine Soruşturma

Samandağ'da Alevi Şeyhlerine SoruşturmaTarikat ve cemaatlerin denetiminde binlerce kaçak Kuran Kursu bulunan ülkemizde bu kurslar ile ilgili...

A+A-

Samandağ'da Alevi Şeyhlerine SoruşturmaSamandağ'da Alevi Şeyhlerine Soruşturma

Tarikat ve cemaatlerin denetiminde binlerce kaçak Kuran Kursu bulunan ülkemizde bu kurslar ile ilgili hiçbir işlem yapılmaz iken Arap Alevilerinin (Nusayri) yaşadığı Hatay’ın Samandağ ilçesinde Alevi din adamlarına kaçak Kur'an kursu açtıkları iddiası ile soruşturma açıldı.

Samandağ'da bazı mahalle muhtarları, sivil toplum ve meslek odaları temsilcileri yaptıkları ortak açıklama ile Alevi din adamları olan şeyhlerin Kur'an kursu açmaları nedeniyle yargılanmalarını doğru bulmadıklarını ifade ettiler. Konu hakkında Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mevlüd ORUÇ’un yaptığı açıklamayı aktarıyoruz: "İnançlara Saygı Bekliyoruz"

Samandağ ilçemizde Alevi din adamlarımız olan şeyhlerimiz hakkında gereksiz yere soruşturmalar ve davalar açılması bütün inançlardan tüm toplumumuzu üzmüştür.

Hangi inanç olursa olsun bütün inançlar ve temsilcileri olan din adamları saygıdeğer kişilerdir. Alevi toplumu ve inancının temel felsefesi budur. Arap alevi toplumu herkesin inançlarına, kutsallıklarına, değerlerine saygıda kusur etmemiştir. Aynı şekilde Arap Alevi toplumu kendi inancına, kutsallıklarına ve değerlerine saygılı olunmasını beklemektedir.

Şimdiye kadar ülkemizde uygulanmayan gerçek laiklik yetkililerin ve kurumların bütün inançlara saygılı ve eşit mesafede durması ile gerçekleşecektir. İnanç özgürlüğü ve inanç özgürlüğünün güvence altında olması laikliğin olmaz ise olmaz koşuludur. Yetkililer inançlara şekil, biçim, içerik dayatamaz, ima edemez. İnananlar inançlarının gereklerini, ritüellerini kimlerle nerde, nasıl yapacakları ile ilgili hiçbir şekilde baskı altına alınamaz ve kısıtlanamaz. İnançlar icazetle gerçekleştirilemez. Özgürlüğün sınırı başkalarının özgürlüğünün başladığı yerdir.

Yaşadığımız bölgenin çok inançlı ve çok etnikli olmasına rağmen barış ve hoşgörü içinde bir arada yaşam ile ön plana çıkmasının en önemli nedeni başkalarının özgürlüğünün başladığı yere saygıyı elden bırakmamaktır. Şeyhlerimiz ile ilgili yapılan soruşturma ve açılan davaların bu önemli hassasiyeti ihlal etme ihmali yüksektir. İlçemizde yetkililerin bu hassasiyetlere özen göstermeye devem edeceklerine dair inancımızı korumak istiyoruz. Herkesi ve özellikle yetkilileri bölgemizdeki zengin renkleri gören yerden ve uygun üslup ve anlayışla uygulama içinde olmaları genel beklentidir.

Her kim tarafından yapılırsa yapılsın inançlara ve din adamlarına karşı hoyratça yaklaşımı kabul edemeyiz ve görmezden gelemeyiz. Toplumda diyalogla basitçe çözülebilecek olan bir mevzunun şeyhlerimizi mahkeme koridorlarında süründürmek için fırsat olarak kullanıldığı fikri hasıl olmuştur.

Yürütülen soruşturmanın ne anlama geldiği üzerinde düşünülmeden açılmış ve neticede amacını aşan etkileri olabilecek bir soruşturma olduğunu ve alevi inancına sahip insanları daha fazla rencide etmeden bitirileceğinin beklentisi içindeyiz.

Okullarda zorunlu olarak okutulan din ve ahlak bilgisi dersi ve diyanet işleri başkanlığının alevi inancını kapsamadığı bilinmeyecek bir şey değildir. Şeyhlerimiz Arap Alevi (Nusayri) kültürünü, din. ahlak ve Kuran bilgisini gönüllülük temelinde Nusayri çocuklarına aktarmaya devam edecektir. T.C devleti ve hükümeti açılımlarla bütün etnik ve inançtan vatandaşlarının sorunlarını çözmeye çalışırken yerellerdeki yöneticilerimizin sorunları kanatan tarzda hareket etmesi izaha muhtaçtır. 

Alevi Açılımı vatandaşları aldatan yalancı baharlar olmamalıdır. Alevi toplumu sorunlarının çözüleceği beklentisi içinde iken hayal kırıklığı yaşatılmaktadır. Her düzeydeki yetkililerden beklenen sorunların çözümüne katkı vermesidir. Katkı vermek istemeyenlere de “gölge etme başka ihsan istemez” diyor ve soruşturmanın bir an önce sona erdirilmesini bekliyoruz.

Mevlüd ORUÇ
Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Yön. Kur. Üyesi"

KAYNAK : Alevihaber.com - 29 Mart 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.