Sanatçılardan Bakana Şeriat Şikayeti

Sanatçılardan Bakana Şeriat Şikayeti

Günay'a 'şeriat' şikayetiSanatçılar, Ertuğrul Günay'a yazdıkları mektupla, AKP'li belediyeleri şikayet ettiler.Anadolu...

A+A-

Sanatçılardan Bakana Şeriat ŞikayetiGünay'a 'şeriat' şikayeti

Sanatçılar, Ertuğrul Günay'a yazdıkları mektupla, AKP'li belediyeleri şikayet ettiler.

Anadolu Sanatçılar Derneği, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a mektup yazarak, “kültür ve sanat kurumlarında şeriat uygulaması” yaptıkları gerekçesiyle AKP’li belediyeleri şikayet etti.

Anadolu Sanatçılar Derneği Sözcüsü Sadık Varer, AKP’li belediyeler tarafından işletilen kültür merkezlerinde, açılış kokteyllerinde içki yasağı şartı ile sergilenecek resimlerin ve heykellerin ”İslam diniyle uyumlu” olması şartının getirildiğini kaydederek Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a bir şikayet mektubu yazdı.

Varer mektubunda, dernek üyesi sanatçıların sergilerini yıllardır sadece CHP’li Kadıköy Belediyesi’ne ait kültür merkezlerinde açtığını kaydederek, şu ifadelere yer verdi:

“Çünkü Kadıköy Belediyesi bizim ürünlerimizi sansürlemeye kalkmıyor ve tabii, açılış kokteylinde alkol yasak demiyor.

Biz artık Kadıköy dışındaki kültür merkezlerinde, örneğin Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde veya dernek merkezimizin hemen yanındaki Kartal - Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde de sergiler açmak istiyoruz. Ama açamıyoruz çünkü bu mekanların kültür müdürleri sergilenecek resimlerin ve heykellerin ‘İslam diniyle uyumlu’ olmasını şart koşmaya devam ediyor, çalışmaların ‘ahlaka mugayir’ olup olmadığına bakıp karar veriyorlar. Yani düpedüz sanata sansür uygulanıyor. Ayrıca sergi kokteyllerinde içkilerin mutlaka alkolsüz olması isteniyor”

AKP’li belediyeleri kültür ve sanat kurumlarında “şeriat uygulaması” yapmakla suçlayan Varer, mektubuna şöyle devam etti:

“Kuşkusuz bu çağdışı uygulama dolayısıyla yalnızca AKP’li belediyeleri eleştirmekle kalmıyoruz; sansüre ve kokteylde içki yasağına boyun eğip sözü geçen mekanlarda sergi açan ressamları ve heykeltıraşları da eleştiriyoruz.

AKP’li kültür müdürlerinin yarattığı mahalle baskısına boyun eğen sanatçılarla didişmek bizim sorunumuz, ancak AKP’ye değil topluma ait olan kültür merkezlerinde uygulanan sansürcü ve yasakçı zihniyetle uğraşmak sizin de sorununuz olmalı. Bilinmesini istiyoruz, artık yeter sınırındayız. Sosyal demokrat geçmişinizde sanata yakın duruşunuzu hatırlıyor ve bu yakıcı sorunu gerçekten ciddi bir sorun olarak değerlendireceğinizi ummak istiyoruz”

ANKA - 27 Kasım 2007

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.