Santoro ve Hayal'e aynı anda dinleme

Santoro ve Hayal'e aynı anda dinleme

Santoro ve Hayal'e aynı anda dinlemeTrabzon'da ilginç tesadüf... Polisin, öldürülen rahip Santoro ve Hrant Dink suikastının...

A+A-

Santoro ve Hayal'e aynı anda dinlemeSantoro ve Hayal'e aynı anda dinleme

Trabzon'da ilginç tesadüf... Polisin, öldürülen rahip Santoro ve Hrant Dink suikastının azmettiricisi Yasin Hayal hakkındaki dinleme talepleri, mahkeme tarafından aynı gün aynı kararla kabul edildi

Trabzon'da, öldürülen Santa Maria Katolik Kilisesi rahibi Andrea Silvio Santoro ile Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan Yasin Hayal hakkında aynı tarihte dinleme kararı verildiği ortaya çıktı.

Santoro'nun ve Hayal'in dinlenmesiyle ilgili talepleri, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı gün aynı kararda telefonlarını ve adlarını alt alta yazarak onadı.

Ayin sonrası kilisede silahlı saldırı sonucunda öldürülen Santoro'nun, Katolik olmasına rağmen, "Pontusçuluk faaliyetlerini yürütmek için Karadeniz'e geldiği, oluşuma eleman kazandırdığı, gerekli finansmanı sağladığı" iddiasıyla dinlenmesi kararı verildi. Aynı kararla Hayal'in de "Selefi - Vahhabi" düşüncesinde olduğu iddiasıyla dinlenmesi talebi mahkemece değerlendirildi.

Üç aylık dinleme izni

Rahip Santoro, Erzurum Ağır 2. Ceza Mahkemesi'nin 8 Aralık 2005'teki kararıyla verilen üç aylık dinleme izninin bitmesine üç gün kala, 5 Şubat 2006'da 17 yaşındaki O.A. tarafından vurularak öldürüldü. Santoro'nun dinlenmesi için Emniyet Amiri Hasan Durmuşoğlu imzalı izin talebinde şöyle denildi:

"Ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde "Pontus" adı altında bölücü faaliyetlerin yürütüldüğü bilinmekte olup, Pontus hayalini gerçekleştirmek isteyen şahısların, Trabzon başta olmak üzere ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde gerekli alt yapıyı oluşturmak amacı ile eleman teminine çalıştıkları, özellikle dini yönü ve maddi durumu zayıf vatandaşlarımızın bu zaaflarından yararlanarak Pontus faaliyetlerinin içerisine çekmeye çalıştıkları gözlenmektedir.

Bu doğrultuda Andrea Silvio Santoro isimli şahsın ülkemizde bu tür faaliyetlerin içerisinde olduğu, yaklaşık 4 yıldır ülkemizde olduğu, 2003 yılı içerisinde Karadeniz Bölgesi'nde yürütülen Pontusçuluk faaliyetlerini organize etmek, oluşuma eleman kazandırmak, gerekli maddi finansmanı sağlamak ve sorumlu düzeyde faaliyet göstermek amacı ile Trabzon iline geldiği, ilimizde Pontus faaliyeti içerisinde olan şahıslardan, Yunanistan'da eğitim görmüş ve aynı ülkedeki Rum - Pontus dernekleri ile irtibatlı olan Yılmaz Turan, yine ilimizde aynı faaliyet içerisinde olan Carl Magnus Stefan Persson ve Kerim Bozkurt isimli şahsın da bu şahısların yanında yer aldığı tespit edilmiştir. Bölgemizde gizli olarak yürütülen Pontus faaliyetlerinin deşifre edilebilmesi, adı geçen şahısların gelecek döneme ait faaliyetlerinin önceden tespit edilerek engellenmesi amacı ile talep edilmektedir."

Trabzon Emniyeti'nin, Hayal'in 0538 719 .. .. numaralı telefonun dinlenmesi için hazırladığı formda, 'Örgüt/Faaliyet Alanı' boşluğuna "Selefilik" diye yazıldı. Gerekçe olarak da, El Kaide'nin Selefiliği benimsediği belirtilerek, şöyle denildi: "Hayal'in Selefi-Vahhabi düşünceyi benimsediği, 24 Ekim 2004'te Mc Donald's'a el yapımı parça tesirli bombayı atıp altı kişinin yaralanmasına neden olduğu, cezaevinden 13 Eylül 2005'te serbest bırakıldığı, cezaevinde bulunduğu süre içerisinde aşırı radikal fikirleri benimsemekle birlikte birçok irtibat edindiği..."

Hayal, Dink'i öldüren O.S.'yi azmettirmekten yargılanıyor.

Belma Akçura / MİLLİYET

TRABZON EMNİYET MÜDÜRÜ FERİDUN BOZ:

'Yasin Hayal'in Santoro cinayetiyle ilgisi yok'

Rahip Santoro ve Yasin Hayal'ın telefonlarının dinlenmesi için mahkemeden aynı gün izin alındığının ortaya çıkmasının ardından, Trabzon Emniyet Müdürü Feridun Boz, iki olay arasında hiçbir ilişki bulunmadığını söyledi. Boz, "Santoro cinayetiyle Yasin Hayal'in hiçbir alakası yok. Zaten davası da görüldü. Bu konuyla ilgili olarak müfettişler gelip inceleme de yapmıştı. Rahip cinayetinin Yasin Hayal'le hiçbir ilişkisi bulunamadı" dedi.

BAHADIR ÖKTEM Trabzon DHA
MİLLİYET - 21 Şubat 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.