Sarıgül (İN) İçeri, Aleviler (OUT) Dışarı

Sarıgül (İN) İçeri, Aleviler (OUT) Dışarı

Sarıgül (İN) İçeri, Aleviler (OUT) DışarıMustafa ÖZCİVAN46. Ulusal 20. Uluslar arası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür...

A+A-

Sarıgül (İN) İçeri, Aleviler (OUT) DışarıSarıgül (İN) İçeri, Aleviler (OUT) Dışarı

Mustafa ÖZCİVAN

46. Ulusal 20. Uluslar arası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri sona ereli bir hafta oldu. Alevi Bektaşi toplumunun en büyük etkinliği konumundaki Hacıbektaş törenleri hakkında yazılı basında, elektronik ortamda nasıl bir tepki var, olumlu veya olumsuz anlamda kim ne söyleyecek diye bekledim. Ciddi anlamda hiçbir eleştiri bulamadım,  övgü bekledim, o da yoktu. "Acaba artık Hacıbektaş törenleri Alevileri ilgilendirmiyor mu?" diye düşünmeye başladım.

Törenleri izleyen Hacıbektaş’lı bir vatandaş olarak, düşünce ve eleştirilerimi sizlerle paylaşmak istedim. Geçmişte törenler siyasete alet ediliyor diyenlerin kulaklarını bir kez daha çınlatmak isterim. Demek’ki Hacıbektaş'ta CHP olunca Baykal gelince siyaset oluyor, Sarıgül ve ekibi şov yapınca, AKP ve milletvekilleri, bakanları edebiyat yapınca, bir takım parti başkanları ve parti temsilcileri boy gösterince siyaset olmuyor..!

İlginçtir bu sene belediye başkanı ve ekibinin düzenlediği 1. gün panel konusu "Siyaset ve Aleviler", 15 Ağustos'ta ABF'nin yapmış olduğu toplantının konusu da siyaset içerikli "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz". Bana göre ikisi de doğru bir seçim. Alevi toplumunun talepleri ve çözüm yolu siyasidir ve ancak siyaseten çözülür. ABF'nin yapmış olduğu toplantıda Hacı Bektaş Veli Kültür Derneğini temsilen yapmış olduğum konuşmada “Alevilerin 1995'ten beri siyaseti tartıştığını ve siyasete hem müdahil, hem de müdahale etmeleri gerektiğini bu konuda geç bile kalındığını, ancak sorunlarının siyaseten çözüleceğini başka bir çözüm yolu gözükmediğini" ifade etmeye çalıştım.

16 Ağustos günü Kültür merkezindeki “Aleviler ve Siyaset” konulu paneli izledim. Doğru şeylerin konuşulduğu panelde gördüm ki hoşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, hazımsızlık ve de tetikcilik devam ediyor. Kendi davet ettikleri panelistlere (Kamer Genç, Ayhan Yalçınkaya, Alemdar Yalçın) benim gibi düşünmüyor diye tepki gösterdiler ve ilk kez bir panelde sataşma var diyerek söz aldılar. Birde kalkmışlar Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği için “2. gün panelini düzenleyin, istediğinizi getirin, istediğiniz konuda konuşma yapın dedik de gelmediler” diye takkiye yapıyorlar. Kendi getirdikleri konuşmacılara benim gibi düşünmüyor diye tahammül edemeyenler, bizlere neler yapmazlarki ?

17 Ağustos'ta ki Nevşehir Üniversitesi'nin düzenlediği 800. Yıl Bilgi Şöleni tam bir AKP ve Sünni ilahiyatçı şöleni idi. Ancak düzenli, disiplinli ve konuşmacılar konularına hakim di, Hacı Bektaş Veli'yi Sünni islamın bir köşesine oturtmaya çalıştılar.

15 Ağustos'ta ki Alevi örgütlerinin dergaha ücretsiz giriş yürüyüşünü çarpıtanlar, Sarıgül'ün Alevileri kandırmaya yönelik yüz kişilik şovunu hoşgörü ile karşılıyorlar. ABF'nin afişlerini zabıtalara yırttıran ve pankartları söktüren zihniyet yollara ve duvarlara Sarıgül sloganlarını yazanlara destek ve pankartlarının asılması için araç ve eleman sağlıyordu.

Söyler misiniz? Alevi örgütlüğüne karşı yapılan bu tahammülsüzlük ve düşmanlık, Sarıgül’e ve Sünni ilahiyatçılara gösterilen bu sevgi ve hoşgörü neyin ifadesidir. Bir taraftan kasaba kurnazlığı ile halkı cambaza bak diye uyutanlara, diğer taraftan gericiliğe, Anadolu Aleviliğinin asimile etmek isteyenlere destek olacaksın. Sevsinler sizin Aleviliğinizi.

Mustafa ÖZCİVAN
Alevihaber.com - 30 Ağustos 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.