Selendi Davası'na Roman Hakları Derneği Rapor Sunacak

Selendi Davası'na Roman Hakları Derneği Rapor Sunacak

Manisa Selendi’de 2010’da Romanların linç edilip arkasından ilçeden sürüldüğü olayla ilgili görülen davada sona yaklaşıldı. Uşak 2. Asliye Ceza...

A+A-

Manisa Selendi’de 2010’da Romanların linç edilip arkasından ilçeden sürüldüğü olayla ilgili görülen davada sona yaklaşıldı.

Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen 19. duruşmaya, davaya geçen celsede müdahil olan Ankara merkezli Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal da katıldı.

Yücel duruşmada, Manisa’da Romanların linç edilmesinin ardından Manisa’nın farklı ilçelerine, İzmir ve Aydın’a gönderildiklerini hatırlatarak bu kişilerin hayat koşullarına dair bir rapor hazırlayarak mahkemeye sunmak istediklerini belirtti.

Ayrıca Tutal, Türkiye’de Romanlara yönelik nefret suçları açısından AİHM içtihatlarının da incelenmesini talep etti.

Mahkeme, Tutal’ın rapor sunma talebini kabul etti. 4 Kasım’da görülecek duruşmada karar çıkması bekleniyor.

Ne olmuştu?

Manisa Selendi'de 2010 yılında yılbaşı gecesi, bir kahvede Romanlara saldırı ile başlayan olaylar,  kısa sürede Romanların ev ve işyerlerinin taşlanmasına dönüştü.

5 Ocak'ı 6 Ocak'a bağlayan gece, Manisa'nın Selendi ilçesinde 35 yıldır yaşayan, 75 kişilik Roman topluluğuna, "Selendi bizimdir bizim kalacak" "Burası Selendi buradan çıkış yok" "Çingeneler buradan gitsin" gibi sloganlar eşliğinde yaklaşık bin kişi saldırdı.

Roman evleri, çadırları, arabaları yakıldı, yıkıldı, tahrip edildi. Polis yetersiz kaldı. Romanlar Jandarma gücüyle kurtarıldı. Selendili Romanlar, Manisa'nin Salihli ilçesine göç ettirildi.

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı olaya karıştıkları iddia edilen 80 sanık hakkında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek", "kamu malına zarar vermek", "mala zarar vermek", "silahla tehdit", "2911 sayılı Gösteri ve Toplantı Yürüyüşleri Kanununa muhalefet" suçlarından 3 yıldan 150 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Kamu güvenliği sebebiyle davanın Uşak'ta görülmesine karar verildi.

Selendi tek değil

Selendi'de yaşananların benzerleri Bursa'nın Osmanbey ve İznik ilçelerinde de yaşanmıştı. Bursa'da Temmuz 2013'te Osmangazi ilçesine bağlı Güneştepe ve Yunuseli mahallelerinde "at psiliği" nedeniyle çıkan kavga sonrasında Romanlara linç girişimi olmuştu.

Bu olaydan hemen sonra Eylül 2013'te İznik'te bir gencin yol vermeme meselesi yüzünden çıkan tartışmada öldürülmesi sonrasında yine Roman mahallelerine linç girişimi olmuştu.  (NV)

Nilay Vardar

Galatasaray Üniversitesi Gazetecilik mezunu. 2011 yılından beri bianet'te muhabir/editör olarak çalışıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.