Selmanpakoğlu AKP'lileri Davet etti, Alevileri Yok Sayıyor

Selmanpakoğlu AKP'lileri Davet etti, Alevileri Yok Sayıyor

Hacı Bektaş törenlerinde ayrılık!  Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli anma etkinlikleri kapsamındaki resmi törenlere...

A+A-

Selmanpakoğlu AKP'lileri Davet etti, Alevileri Yok SayıyorHacı Bektaş törenlerinde ayrılık! 

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli anma etkinlikleri kapsamındaki resmi törenlere son birkaç yıldır olduğu gibi bu yıl da Alevi kurum ve kuruluşları katılmama kararı aldı. Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’nun kendilerini dışladığını savunan Alevi örgütleri, bu yılda resmi kutlamaların dışında Hacıbektaş’ta alternatif etkinlikler düzenleyecekler.

Bu yıl, 45. Ulusal, 19’ncu Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri yine “ayrılık” gölgesinde yapılacak. Hacıbektaş Belediye Başkanı ile Alevi örgüt ve kurumları arasında son birkaç yıldır devam eden tartışma, törenlerin bu yılki kutlamalarına da yansıyacak. 16-18 Ağustos tarihlerinde Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesinde gerçekleştirilecek etkinliklerin resmi kutlamalarına Alevi kurum ve kuruluşları katılmayacak. Aleviler, resmi kutlamaların dışında aynı tarihlerde alternatif etkinlikler yapacak.

-KENDİMİZİ İFADE ETMEMİZİ ENGELLİYOR-

Hacıbektaş törenlerinde son birkaç yıldır yaşanan tartışmaların tarafları, ANKA’nın sorularını yanıtladı. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’nu eleştirdi. Selmanpakoğlu’nun, resmi törenlerde Alevi örgütleri adına ortak yapılan konuşmaları engellediğini belirten Balkız, “Belediye başkanı bize orada söz hakkı vermiyor. Bizi kendi Türk – İslam sentezi çizgisinden görmüyor. Maalesef Aleviliği de kendi siyasal görüşü gibi algılıyor” dedi. Balkız şunları söyledi:

“Alevilerin orada kendi kendilerini ifade etmelerini engelledi. Aleviliğin evrensel değerleriyle bağdaşmayan etkinlikler yapıyor. İlk iki yıl protesto ettik ve alternatif etkinlikler yaptık. Daha sonra gitmedik ve kitleyi davet etmedik. Ama bunun Alevilerin aleyhine olduğunu gördük. Bunu gidermek adına bu sene belediye başkanı yaptığı hatayı anlamıştır düşüncesiyle resmi programlarda yer almak için başvurduk, etkinlikler önerdik. Telefonlarımıza yanıt vermedi. Taleplerimizi yazılı olarak da ilettik ona da cevap vermedi. Bunun üzerinde biz de Hacıbektaş’taki Hacı Bektaş Kültür Derneği’nin ev sahipliğinde etkinliklerin birinci gününde, Türkiye’deki ve dünyadaki bütün Alevi Bektaşi örgütlerinin temsilcilerinin katılacağı bir toplantı yapacağız. 17 Ağustos’ta ise ilk kez, ‘Alevi Gençliği Serçeşme’de Buluşuyor’ başlıklı bir forum yapılacak. Umarız, Belediye Başkanının son yılı olur. Aleviler’e çektirdiği yeter. Bir dahaki sene böyle sıkıntılar yaşamak zorunda kalmayız.”

-“YOLUMUZUN UĞRAK NOKTASI DEĞİL, YÖRÜNGESİDİR”-

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş:

“Belediye Başkanının bize karşı olan tutumu, Alevi kültür ve inancı ile bağdaşmıyor. Alevi felsefesi, kültür ve inancı için hiç tartışmasız Serçeşme olan Hacı Bektaş, aşk ile niyaz etmek istediğimiz ve yolumuzda bir uğrak noktası değil, yolumuzun başı, sonu hasılı yörüngesidir. Yol ulumuz, Pir Sultan Abdal’a himmet edip yol yürümesini ve yürütmesini sağlayan serçeşmemiz, Pirin yolunda yürüme amacı taşıyan biz canlar yine niyaz edeceğiz. Bu amaçla her yıl Alevi Bektaşi Federasyonu’na bağlı kurumlar olarak Hacıbektaş’ta Alevi örgütlerinin yöneticileri ile yapılan toplantıya ve ABF’nin belirlediği etkinliklere katılacağız. Geçmiş yıllarda yaşananlar gösterdi ki, Alevi örgütleri olarak Hacıbektaş Belediye Başkanı’nın Alevi örgütlerini etkinliklere davet etmemek, görmezden gelmek yönündeki tutumu anma etkinliklerinin ‘inin cinin top oynadığı’ bir ortama sürüklemektedir. Bu durum Belediye Başkanını memnun edebilir, amacına hizmet edebilir ama, bir gerçek var ki Alevi kamuoyu bu durumdan rahatsız olmaktadır.”

-AABK VE ABF’DEN ORTAK ÇAĞRI-

Öte yandan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) ortak bir açıklama yaparak, Alevi örgüt yöneticilerinin 16 Ağustos’ta Hacıbektaş’ta bir araya geleceğini duyurdu. Açıklamada, “Geleneksel olarak, her sene Hacıbektaş Etkinlikleri’nden bir gün önce yapmakta olduğumuz Alevi örgüt yöneticilerinin katıldığı ve Alevi toplumunun sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı, geçmiş bir yılın değerlendirildiği ve geleceğin kurgulandığı toplantımızı bu yıl Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği’nin ev sahipliğinde 16 Ağustos 2008 tarihinde yapılacaktır” denilerek, çağrı yapıldı.

-GÜL DE DAVET EDİLDİ-

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in görevdeyken sık sık katıldığı etkinliklere bu yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de davet edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün etkinliklere katılması için geçtiğimiz haftalarda Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu ve Hacıbektaş Kaymakamı Mustafa Eldivan davet için Köşk’e çıkmıştı. Selmanpakoğlu’nun, önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da etkinliklere davet etmek için Başbakanlık’ta ziyaret edeceği ifade edildi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, başta olmak üzere siyasi parti liderleri de etkinliklere davet edildiği bildirildi.

ANKA - 10.08.2008 Pazar 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.