Sendikacılara 'hukuksuzluk' dersi

Sendikacılara 'hukuksuzluk' dersi

Sendikacılara 'hukuksuzluk' dersi Gece yarısı alındılar. Gözaltı süresi 4 güne çıkarıldı.Tutuklandılar. Suçlarının...

A+A-

Sendikacılara 'hukuksuzluk' dersi Sendikacılara 'hukuksuzluk' dersi

Gece yarısı alındılar. Gözaltı süresi 4 güne çıkarıldı.Tutuklandılar. Suçlarının ne olduğunu bugün bile bilmiyorlar

Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası’nın yöneticilerine yapılan ve 12 Eylül uygulamalarını hatırlatan hukuksuz uygulamaya hiçbir gerçek gösterilmiyor. Sendika avukatları, 8 aydır tutuklu bulunan yöneticilerin dosyalarını, ‘gizlilik kararı olduğu’ gerekçesiyle inceleyemiyor.

Çalışma yaşamı önündeki engellerin azalması bir yana Avrupa Sosyal Şartı’na uymayan, sendikalar yasası ve istihdam paketi olarak adlandırılan tekliflere göstermelik iyileştirmelerin bir dizi emek karşıtı madde koyan AKP hükümeti döneminde yaşanan bazı gelişmeler askeri darbe dönemlerini hatırlatıyor.

Örneğin, Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Ankara şube yöneticileri ve bazı işyeri temsilcileri 19 Kasım 2007 tarihinde gece yarısı evleri basılarak ve hiçbir gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alınıyor. Hatta Merkez Yönetim Kurulu toplantısı için İstanbul’a gelen Genel Eğitim Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan da kaldığı otelde gözaltına alınıyor.

Ankara şube ve temsilcilik binaları aranıyor, tüm yazılı evraka ve bilgisayarlara el konuluyor. Savcılık “soruşturmanın gizli yürütüldüğü” gerekçesiyle gözaltı nedenini açıklamıyor, gözaltı süresi dört güne çıkarılıyor. Avukatın görüşmelerine engeller çıkarılıyor. 23 Kasım 2007’de 10 üye salıveriliyor, ancak Ankara Şube Başkanı Kılıçdoğan, Şube Sekreteri Hüseyin Babayiğit, Şube Mali Sekreteri Halil Keten ile yönetim kurulu üyeleri Binali Güney, Selahattin Demir, Erkan Aydoğan ve Atilla Yılmaz tutuklanıyor.

Polis sorgusu sırasında edinilen bilgilere göre, örgütlenme çalışmaları sırasında rahatsız olan bazı işveren şikâyetleri üzerine ve daha önce beraat edilen konular gerekçe gösterilerek yapılan operasyonlarda hukuksuzluk halen sürüyor.

TÜMTİS’in üye olduğu uluslararası sendikal örgütlerin ve yurtiçindeki konfederasyonların tepki ve mektuplarına karşın, tutuklu bulunan yöneticiler için avukatların yaptığı itirazlar reddediliyor. Yöneticilerin ne ile suçlandıkları belli değil. “Gizlilik kararı olduğu” gerekçesiyle avukatların dosyaları incelemesine izin verilmiyor. Hukuksuzluk sekiz aydır sürüyor...

CUMHURİYET - 5 Haziran 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.