Sendikaya 'uzlaşma' bahşişi

Sendikaya 'uzlaşma' bahşişi

Sendikaya 'uzlaşma' bahşişiTürkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, 40 milyon YTL karşılığında isteklerinin üçte birine razı oldu ANKARA...

A+A-

Sendikaya 'uzlaşma' bahşişiSendikaya 'uzlaşma' bahşişi

Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, 40 milyon YTL karşılığında isteklerinin üçte birine razı oldu

ANKARA - Toplu görüşmelerde hükümetin yıllık enflasyondan düşük zam önerisine razı olan memur sendikaları, anlaşmanın bir parçası olarak hükümetin sendika üye aidatını 5 YTL’den 10 YTL’ye çıkartmasıyla, yılda toplam 40 milyon YTL’lik ek gelire sahip olacak. Hükümetin 6’şar aylık iki dönem için verdiği yüzde 4 + 4.5’luk zam, Kamu-Sen’in en düşük maaşlı memur için istediği yüzde 12.9+12.4’lük zammın üçte biri, yüzde 12.06’lık yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) enflasyonunun ise üçte ikisi seviyesinde kaldı.

Hükümetin Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen ile ulaştığı anlaşmanın bir parçası olarak “daha önce, sendika aidatı olarak, sendika üyesi memurlara verilen 5 YTL, ‘Toplu Görüşme Primi’ adı altında 10 YTL’ye çıkarılacak”. Sendiklaar söz konusu ödemeyi işçilerden değil devletten alacak. Temmuz ayı içinde açıklanan memur konfederasyonları üye sayılarına göre, Türkiye Kamu-Sen’in 357 bin 841, Memur-Sen’in ise 314 bin 701 üyesi bulunuyor. Üye başına 5 YTL’lik artışa göre, Kamu-Sen’in kasasına aylık 1 milyon 789 bin YTL, yıllık da 21 milyon 470 bin YTL girecek.

40 milyon YTL

Memur-Sen de gelirlerinde aylık 1 milyon 574 bin, yıllık da 18 milyon 882 bin YTL artış yaşayacak. Böylece hükümet ile yaptıkları uzlaşma sonucunda Kamu-Sen ile Memur-Sen’in kasalarına her yıl fazladan 40 milyon 352 bin YTL daha girmiş olacak. Anlaşmanın diğer bazı önemli ayrıntıları da şöyle:

* Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, yürürlükteki Sendikalar Yasası’na göre grev hakları bulunmadığı ve bu yüzden pazarlıkta yaptırımı olmadığı halde hükümet ile toplu görüşme masasına oturdu.

* Hükümet, sendikalar ile 2009’un ilk yarı yılı yüzde 4, ikinci yarı yılı yüzde 4.5 zam üzerinden anlaştı. Rakam, Kamu-Sen’in görüşmelerden önce istediği yüzde 5+5’lik zam oranından yüzde 1.5 puan az olarak lanse edildi. Ancak Kamu-Sen’in ayrıca istediği 100+100 YTL’lik zam hesaba katılmadı.

* Kamu-Sen’in istediği sabit zam hesaba katıldığında Kamu-Sen’in en düşük maaşlı memur için talep ettiği zam oranı yüzde 12.9+12.4 olacaktı. Buna göre hükümet memura istediğinin toplam yüzde 16.7 altında zam vermiş oldu. Kamu-Sen bu zammı kabul etti.

* Enflasyon farkı yansıtılacak olmasına karşın, hükümetin verdiği zam, ağustos itibarıyla son 12 ayda yüzde 12.06 olarak gerçekleşen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) enflasyonunun yüzde 3.36 altında kaldı.

MURAT KIŞLALI / Cumhuriyet 31.08.2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.