Şendiller Çelik'in davetlisi

Şendiller Çelik'in davetlisi

Şendiller Çelik'in davetlisiKatliam sanığı Şendiller’in Alevi Çalıştayı’na kim tarafından davet edildiği sorusuna Çalıştay...

A+A-

Şendiller Çelik'in davetlisiŞendiller Çelik'in davetlisi

Katliam sanığı Şendiller’in Alevi Çalıştayı’na kim tarafından davet edildiği sorusuna Çalıştay Yöneticisi Necdet Subaşı açıklık getirdi: Bakan’ın onaylamadığı hiç kimse Çalıştay’a çağrılmadı

Hükümetin düzenlediği Alevi Çalıştayı’na Maraş Katliamı’nın bir numaralı sanığı olarak yargılanan eski BBP Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Şendiller’i kimin davet ettiği sorusu nihayet dün netleşti. Kamuoyunda “Hitler” benzetmesi yapılarak tepki gösterilen Ökkeş Şendiller’e bu davetin Devlet Bakanı Faruk Çelik’in bilgisi dahilinde yapıldığı anlaşıldı.

Çalıştay yöneticisi Yard. Doç. Necdet Subaşı, Taraf’a yaptığı açıklamada, “Bakan’ın onaylamadığı hiç bir isim kuruldan geçmez. İsimler belirlendikten sonra Sayın Bakan’a sunulmuştur. Kendisi de tek tek incelemiştir. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Şendiller’in kendisi katılmaktan vazgeçmiştir. Maraş olayları ayrı bir platformda konuşulması gereken bir olaydır. Ökkeş Şendiller’i Çalıştay’a davet etmemizin nedeni bütün tarafların konuyu farklı yönleriyle konuşma” dedi.

‘Öymen’in durumuna düşmeyelim’

AKP’nin Alevi kökenli İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit ise önceki gün Bakan Faruk Çelik’le görüşmesinin ayrıntılarını anlattı. Yiğit, Bakan’la arasında geçen konuşmayı şöyle aktardı: “Bakan Çelik ile biraraya geldik. Ökkeş Şendiller’in toplantıya katılması halinde Onur Öymen’in durumuna düşebileceğini anlattım. O da bana daveti geri çekeceğini ayrıca Ökkes Şendiller’in toplantıya gelecek olmasından haberdar olmadığını, ‘daveti bürokratlarının yaptığını’ söyledi.

Yiğit, Bakan’ın sadece Ercan Karakaş, Seyfi Oktay, Mustafa Timisi ,Fikri Sağlar, Kemal Ataman ve Ali Rıza Gülçiçek gibi 16 kişiyi bizzat kendisinin davet ettiğini de ekledi.

Telefonla görüşme talebinde bulunduğumuz Bakan Faruk Çelik’in sekreteri, bu konuda basından çok talep geldiğini ancak Bakanın iki televizyon kanalından gelen sorulara yanıt verebileceğini söyledi.

Hitler değil Schindler’im

Tartışmaların odağındaki isim Ökkeş Şendiller ise, hakkında yapılan Hitler benzetmesine tepki göstererek Çalıştay’a katılmayacağını açıkladı.

Kahramanmaraş olaylarının mahk˚mu değil mağdur ve mazlumuyum” diyen Şendiller CİHAN’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bir kısım dernekler çok ağır ifadeler kullandı. Arif Sağ, Kamer Genç ve Fikri Sağlar’ın açıklamalarını yayınladılar, ‘bir arada bulunmayız’ dediler. Bir gazeteye manşet çektiler ‘Ökkeş beyin bu çalıştaya davet edilmesi, Hitler’in Yahudi toplantısına çağrılması’ gibi çok çirkin, akıl dışı bir iddia ortaya attılar. Hitler benzetmesi çok çirkin bir benzetme, böyle şey olur mu? Kesinlikle ‘Hitler’ ifadesini reddederim ama Schindler diyebilirler. Bununla ilgili de avukatlarım gerekli yasal çalışmaları başlattı

Maraş, Alevi-Sünni meselesi değil

Maraş olayları ile ilgili ‘Alevi katliamı’ ifadesinin kullanılmasının yanlış olduğunu söyleyen Şendiller, “Öyle zannediyorum bir kaşık suda fırtına koparmaya çalışanların esas sıkıntıya düştükleri konuda bu. Benim çağrılmamla beraber tedirgin oldular. Bu konuları Hasan Fehmi Güneş’in konuşmazı lazım. Bizim ismimiz geçtiğinde kıyameti koparıyorlar ama Devrimci Savaş Örgütünü, Devrimci Halkın Birliğini, Ermeni Garbis Altınyan’ı, Halkın Kurtuluşu’nu konuşmuyorlar. O zaman PKK yoktu ama APO’cular vardı yerine. Bunların hepsi ortak bu eylemleri yaptılar” diye konuştu. Şendiller, olaylarda Yunanistan’ın tekrar NATO’ya girmesinin de etkisinin bulunduğunu ileri sürdü.

‘Maraş Dosyası yeniden açılsın’

Ökkeş Şendiller’in Alevi Çalıştayı’na davet edilmesine tepkiler sürüyor. Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, Şendiller’in 12 Eylül’e 33 gün kala meçhul bir şekilde beraat ettiğini ve bu nedenle Alevi kamuoyunda suçlu olduğunu söyledi. Kenanoğlu, “Bu davet bize çalıştayın sonuç vermeyeceğinin ipuçlarını vermiştir. Maraş dosyasının yeniden açılmasını ve incelenmesini istiyoruz.”

Ökkeş Şendiller’in ‘konuşsun’ dediği eski Bakan Hasan Fehmi Güneş de Şendiller’e tepki gösterdi. Güneş, “Ökkeş Şendiller önce kendini aklasın. Onu ya da Maraş Katliamı sanıklarından hiç kimseyi muhatap kabul etmiyorum” dedi.

Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da “Şendiler, Maraş katliamının bir numaralı ismidir ve bizim vicdanımızda aklanmış değildir” dedi.

Şendiller’in neden davet edildiğini anlamadığını belirten eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ise, “Katılmış olsa olabilecekleri hayal edemiyorum” değerlendirmesini yaptı.

Taraf / HELİN ALP - Istanbul - 16 Aralık 2009 Çarşamba

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.