'Şendiller ezber deşmek için çağrıldı'

'Şendiller ezber deşmek için çağrıldı'

'Şendiller ezber deşmek için çağrıldı'ANKARA - Alevi Çalıştayı’nın moderatörü Necdet Subaşı, altıncı...

A+A-

'Şendiller ezber deşmek için çağrıldı''Şendiller ezber deşmek için çağrıldı'

ANKARA - Alevi Çalıştayı’nın moderatörü Necdet Subaşı, altıncı toplantılarına Kahramanmaraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller’in çağrılmasına Alevilerin neden tepki gösterdiğini anlamadığını söyledi.

Yakın tarihin en tartışmalı isimlerinden biri olan Ökkeş Şendiller, çalıştaya davet edilmesini değerlendirirken “Bir katkım olacaksa katılacağım. Gerçekten Türkiye’ye bir barış sağlayacaksa herkesin eteğindeki taşı dökmesi lazım. Kimin suçlu olduğuna mahkemeler karar verir. Bana göre Maraş’ta bir Alevi-Sünni meselesi yoktur. Maraş olaylarıyla ilgili yanlış bir tanıtım oldu, ben oraya aklandığım mahkeme kararıyla gideceğim” demişti.

Bunun üzerine Arif Sağ, Fikri Sağlar, Ercan Karakaş gibi isimler, Şendiller’in davetli olduğu yere çalıştaya gitmeyi reddetmişlerdi.

Tartışmalar sürerken Radikal’in sorularını yanıtlayan çalıştay moderatörü Subaşı, şunları söyledi: “Ökkeş bey Maraş olaylarıyla ilgili kamuoyunda bilinenin aksine kendisinin çok farklı yaklaşımı olduğunu iddia ediyor. Bu konuyla ilgili kitap yazmış. Mahkeme değiliz; geçmişte gerçekleşmiş olayı açmak, derinleştirmek, çözümlemek veya konuşmak istemiyoruz ama bu konularda yaygın bir ezber varsa bu ezberi deşecek her türlü açılıma da açık olduğumuzun bilinmesi gerek. Madımak’ı konuşmayacağız, Gazi’yi konuşmayacağız, Çorum’u konuşmayacağız... Peki ne konuşacağız? Kendimiz çalıp kendimiz mi oynayacağız? Bir dil tutturduk, bu dil üzerinden gidiyoruz. Ama bu dilin bu toplumun çok farklı cephelerinde nasıl algılandığını görmemiz lazım ki mesafe alalım. ”

Alevi sorununun aşılmasını istediklerini belirten Subaşı şöyle devam etti: “Bu konuda herhangi bir aktörün, katılımcının yaklaşımını doğrudan herhangi bir şekilde onaylamış değiliz. Bu süreçte, tarafları konuşturup bir merhamet dili oluşturmaya çalışıyoruz.  Kimse sütten çıkmış ak kaşık değil ama nasıl aşacağız bunları? Bu konudaki tepkiler alıyoruz. Maalesef çok olumsuz tepkiler bize kadar ulaşıyor. Zaman zaman ahlak sınırını aşan tepkiler de alıyoruz. Her yerden tepki geliyor. Alevi olmayan arkadaşlarımızdan da geliyor tepki, sosyal demokrat, insan hakları vurgusu yüksek arkadaşlardan de... Biz kimseyi bilgisine başvurmak, danışmak niyetiyle çağırmıyoruz. Arif Sağ’ı da, Fikri Sağlar’ı da bu konuda çok derin bilgileri olduğu için çağırıyor değiliz; biz onları söylem temsiline sahip oldukları için davet ediyoruz. Biz biliyoruz hangisini hangi konuda bilgisi olduğunu.”

‘Yahudiler için Hitler’i çağırmak gibi’

Alevi örgütleri  Ökkeş Şendiller’in Alevi Çalıştayı’na çağırılmasına tepki göstermeyi sürdürdü:

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız: Kendisi, milyonlarca Alevi ve Sünni’nin nazarında Kahramanmaraş katliamının sorumlusudur. O gün doğan çocukların ilk öğrendikleri adlardan biri Ökkeş Kenger’di; Şendiller olunca o bu ayıptan kurtulunmuyor. Ökkeş Kenger’e Aleviler nasıl, yeniden katledilebilir diye sorarlarsa doğru yanıtı alırlar belki.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Ali Kenanoğlu: Yahudilerle ilgili konferansa Hitler’in çağrılması ne kadar doğruysa, Kenger’in de Alevi Çalıştayı’na çağırılması o kadar doğrudur.

Pir Sultan Abdal Kültür Vakfı Başkanı Murtaza Demir: Dileyelim ki, bu şahsın davet edilmesi kasıtlı tertip değil, gaf olsun!

Alevilik Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım: Alevilerin sorunlarının siyasilerce konuşulacağı bir toplantıya Şendiler  davet edilebiliyor ise artık kimse AKP’nin Alevi sorunlarını çözüm yönünde irade geliştireceğinden asla ve asla söz edemez.

Radikal - BEHZAT MİSER - 15 Aralık 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.