Şendiller Skandalı

Şendiller Skandalı

Şendiller SkandalıAKP Hükümeti’nin 5 kez gerçekleştirdiği Alevi Çalıştaylarında, Alevilerin taleplerini iletmesine rağmen hiçbir...

A+A-

Şendiller SkandalıŞendiller Skandalı

AKP Hükümeti’nin 5 kez gerçekleştirdiği Alevi Çalıştaylarında, Alevilerin taleplerini iletmesine rağmen hiçbir somut adım atılmadı.

AKP Hükümeti’nin 5 kez gerçekleştirdiği Alevi Çalıştaylarında, Alevilerin taleplerini iletmesine rağmen hiçbir somut adım atılmadı. Tüm bunlara rağmen 17 Aralık’ta gerçekleşecek 6. Alevi Çalıştayı’na, 111 Alevinin öldürüldüğü 19 Aralık 1978 Maraş Katliamı’nın sanıklarından Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Yardımcısı Ökkeş Şendiller de çağrıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş (PSAKD), Şendiller’in Alevi sorununa ilişkin her hangi bir fikrinin olamayacağını söyledi. Çalıştay’a böyle bir ismin çağrılıyor olmasını kınayan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat da, hükümetin Alevileri oyalayıp, dalga geçtiğini vurguladı.

17 Aralık’ta yapılması planlanan Alevi Çalıştayı’na Maraş Katliamı sanıklarından BBP Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Şendiller de çağrıldı. Muharrem ayının ilk gününe denk gelen Çalıştay’a Ökkeş Şendiller ile birlikte Kemal Kılıçdaroğlu, Arif Sağ, Kamer Genç, Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Seyfi Oktay, İbrahim Yiğit ve Mehmet Moğultay’ın bulunduğu çok sayıda kişinin katılması planlanıyor.

HÜKÜMET SÜRECİ KARMAŞIK HALE GETİRİYOR

Maraş Katliamı Sanığı Ökkeş Şendiller’in Alevi Çalıştayı’nda isminin geçiyor olmasını talihsizlik olarak değerlendiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “Neden eklenmiş ya da onun hangi fikirlerinden yararlanılacak anlamış değilim” dedi. Gümüş, geçmişte yapılmış Alevi Katliamı’nda ismi geçen birinin Alevi sorununa ilişkin ne tür bir fikri olabileceğini sordu.

AKP Hükümetinin Alevi Çalıştaylarını da eleştiren Gümüş, “Çalıştaylar Brezilya dizilerine dönmüş durumda. AKP, Alevi sorununa ilişkin somut adım atma gibi bir girişimi olmadığı gibi süreci uzatıp karmaşık hale getiriyor. Daha önceki çalıştaylarda da Alevilere yönelik asimilasyonu öngörecek isimleri çağırmıştı” diye konuştu.

KASITLI OLARAK YAPILIYOR

CHP Maraş Milletvekili Durdu Özbolat, Alevi Çalıştayı’na hükümetin samimiyetsizliği nedeniyle kesinlikle katılmayacağını söyleyerek, “6. Çalıştay’a böyle bir ismin çağrılmış olmasını kınıyorum” dedi. “Ökkeş gibi Alevilere yönelik yapılan katliamda yargılanmış birinin Çalıştay’a davet edilmesi insana küfretme gibi gelir” diyen Özbolat, bunun kasıtlı bir davranış olduğuna dikkat çekti.

Çalıştay’ı düzenleyenlerin samimiyetsizliğinin ancak bu kadar iyi ifade edileceğini söyleyen Özbolat, bir kez daha hükümetin, Alevileri oyaladığını ve bile bile Çalıştay’a çağırdığı Ökkeş Şendiller ile aleviler ile dalga geçtiğini vurguladı.

SOYADINI DEĞİŞTİRİP MİLLETVEKİLİ DE OLDU

1978 yılında yapılan ve 111 Alevi vatandaşın acımasızca öldürüldüğü Maraş Katliamı’ndan sonra Adana Sıkıyönetim Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın 1 numaralı sanığı Ökkeş Kenger’di. Kenger, beraat ettikten sonra Şendiller soyadını aldı ve bir dönem milletvekili seçildi.

Kenger, Kahramanmaraş katliamının hemen öncesinde, 19 Aralık 1978 günü ‘Güneş Ne Zaman Doğacak’ adlı antikomünist bir filmin oynatıldığı Çiçek Sineması’nı bombalayarak halkı kışkırtmaya çalıştığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan Yusuf İlhan adlı bir başka ülkücü, ifadesinde patlamanın Ülkücü Ökkeş Kenger tarafından gerçekleştirildiğini, kendi görevinin ise patlamayı duyduktan sonra sinemanın damına dinamit lokumu atmak olduğunu söylüyordu. İlhan’a göre dinamiti patlatmaktaki amaç, “Sinemadaki ülkücü gençliği ve dışarıdaki halkı tahrik etmek ve patlamayı solcuların yaptığı intibaını vererek hadise yaratmak” idi.

TAM BİR HUKUK SKANDALI YAŞANDI

Katliamla ilgili açılan dava tam bir hukuk skandalı oldu. Bir numaralı sanık Kenger beraat ettiği gibi, katliamda birinci derece rolü olan 68 kişi hiç yargılanmadı. 804 kişinin yargılandığı davada, 379 kişi beraat etti.

Bir ile 15 yıl arasında mahkumiyet cezası ile yargılanan 314 kişinin cezalarında indirim yapıldı ardından mahkeme sürecinde salıverildi. 29 kişi hakkında verilen idam ve yedi kişi hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. 1991’de çıkan Terörle Mücadele Yasası’nda yapılan değişiklikle de katliam sorumlularının hepsi salıverildi.
 
Evrensel / İstanbul - Sevim Kahraman - 12.12.2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.