Senin hiç anan ağladı mı?

Senin hiç anan ağladı mı?

Senin hiç anan ağladı mı?CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur ÖYMEN’in görüşü CHP’nin resmi görüşüdür;İŞTE...

A+A-

Senin hiç anan ağladı mı?

Senin hiç anan ağladı mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur ÖYMEN’in görüşü CHP’nin resmi görüşüdür;

İŞTE SAVAŞTAN, KAN VE GÖZYAŞINDAN BESLENEN CHP.!

10 Kasım Günü TBMM Genel Kurulu’nda ’demokratik açılım’a ilişkin görüşlerini açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur ÖYMEN’in konuşmaları, Türkiye Cumhuriyeti Tarihinde yaşanan katliamlara CHP’nin resmi bakış açısını da yansıttı. Kadın, çocuk yaşlı demeden binlerce insanın öldürüldüğü Dersim olaylarını hatırlatan ÖYMEN “O zaman kimse anaların gözyaşından bahsetmiyordu” dedi.

BU ÜLKENİN ANALARI HEP AĞLADI

Demokratik açılım gerekçelendirilirken, ‘Analar ağlamasın’ denildiğini hatırlatan ÖYMEN, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Maalesef bu ülkenin anaları çok ağladı. Tarihimiz boyunca çok şehit verdik. Çanakkale Savaşı’nda 200 bin şehidimiz vardı, hepsinin anası ağladı. Kimse çıkıp ‘bu savaşı bitirelim’ demedi. Kurtuluş Savaşı’nda, Şeyh Sait isyanında, Dersim isyanında, Kıbrıs’ta analar ağlamadı mı? Kimse ‘analar ağlamasın, mücadeleyi durduralım’ dedi mi? İlk siz diyorsunuz. Çünkü sizin terörle mücadele cesaretiniz yok.’’    

ÖYMEN’İN ÖNERİSİ: 1937 – 1938 YILLARINDA DERSİM’DE YAPILANLAR GİBİ YAPILMALI  
 
CHP’li ÖYMEN, açılımın teröre karşı taviz olduğunu ileri sürerek. Terörle mücadelede örnek olarak onbinlerce insanın öldürüldüğü Dersim olaylarını verdi
 
DERSİMLİLERİ CHP’DEN İSTİFA ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur ÖYMEN’in çözüm olarak sunduğu, ‘Dersim gibi yapılmalı’ sözleri yıllardır CHP’ye oy veren aleviler ile onların örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Bunlardan biri de Tunceli Dernekleri Federasyonu Başkanı Özkan TACAR oldu. TACAR yaptığı açıklamada bütün Dersimlileri CHP’den istifaya çağırdı. Mazlum halkların hak ve taleplerinin verilmesi gerekirken, hala kanla bastırma düşüncesini, ‘faşizanlık’ ve ‘örümcek kafalılık’ olarak değerlendiren TACAR, ‘Kanla bastırmak isteyenlerin uluslararası savaş mahkemelerinde direkt yargılanmaları gerektiğine inanıyoruz’ diye konuştu. ÖYMEN’in ifadelerinin, aynı zamanda CHP’nin görüşü olduğunun altını çizen TACAR, bu görüşün CHP’nin ana fikri olduğuna dikkat çekti. CHP’nin inkar ve imha politikaları üzerinden 72 yıllık dönemi halen devam ettirme çabasında olduğuna işaret eden TACAR, bu tür insanların siyasetin önünden çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Ankara Tuncelililer Derneği Başkanı Bülent AKDAĞ’da yaptığı açıklamada, ÖYMEN’in sözlerini talihsiz bulduklarını belirterek ibretle izlediklerini söyledi. 1938’de genç, yaşlı, çocuk, kadın demeden binlerce insanın öldürüldüğü Dersim katliamında devleti bir kahraman gibi göstermenin insanlığa ve insanlık onuruna sığmayacağını belirten AKDAĞ, ‘Bu düşünceyi taşıyanlar akıl ve vicdanlarını yitirmişlerdir. Yaşanılan vahim olayları günümüzdeki barış açılımı sürecinde bu denli şiddet yanlısı bir şekilde ifade etmenin amacı nedir?” dedi.

ASKERLERİN DEĞİL, ÇOCUKLARIN, KADINLARIN VE GENÇLERİN DE ANALARI AĞLADI
 
’1938’de sadece askerlerin anası ağlamadı’ diyen AKDAĞ, Dersim’de ölen küçük çocukların, kadınların, gençlerin analarının da ağladığını ifade ederek, ‘Onbinlerce insan yurtlarından yuvalarından koparıldı. Zorunlu ikamete tabii tutularak başka yerlere sürüldü. Herkes çok acılar yaşadı. Biz her iki tarafın da çektiği acılara sahip çıktık’ diyerek sözlerini tamamladı.

Bu arada İstanbul, İzmir, Ankara ve Dersim olmak üzere ülkenin bir çok yerinde demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının çeşitli eylemlerle ÖYMEN ve CHP’yi protesto etmeyi sürdürecekleri yönünde haberler alındı.

Senin hiç anan ağladı mı?

ÖYMEN VE CHP’Yİ PROTESTO EYLEMLERİ SANAL ORTAMDA DA SÜRÜYOR

Protesto eylemleri farklı boyutlarda, farklı eylem ve etkinliklerle sürüyor. Bunlardan bir tanesi de sanal ortamda yapılması önerilen bir eylemle ilgiliydi. Yapılan çağrıda, ÖYMEN’in, ‘http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletvekillerimiz_sd_as.bilgi?p_donem=23&p_sicil=6335’ ve ‘http://www.onuroymen.com/iletisim’ internet adreslerine protesto mesajları gönderilmesi isteniyor.

ÖYMEN’İN HİTLERE BENZETİLEN, ‘BU ADAM ARANIYOR’ AFİŞLERİ SOKAKLARDA

1938 Dersim isyanları ile ilgili sözlerine tepkileri büyük olan Dersimliler, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur ÖYMEN'in faşist Hitlere benzetilen fotoğrafları üzerine Türkçe, İngilizce ve Zaza harflerle, ‘BU ADAM ARANIYOR’ yazarak çoğaltıp Dersim sokaklarına astıkları, alınan bir başka haber olarak gazete sayfalarına düştü.

ÖYMEN’İN DERSİM KATLİAMINI DESTEKLEMESİ UTANÇ VERİCİ

Bu sözler ise Tunceli Barosu eski Başkanı Hüseyin AYGÜN’e ait. CHP'li Onur ÖYMEN'i kınayan AYGÜN, ‘Dersim bir isyan değil bir katliam, tek yanlı bir askeri harekat ve kırımdı. Tarihi yanlış aktarmayın’ diye tepkisini gösterdi.

40 ile 70 bin arasında insanın öldürüldüğü, 12 binden fazlasının da Türkleştirilmesi, dil ve inançlarını unutmaları için Türkiye'nin başka bölgelere sürgün edildiği bir olayın söz konusu olduğunu vurgulayan AYGÜN, ‘O dönem Dersim'de isyan olmadığı gibi terör de yok. O dönem için terörle mücadeleden bahsetmek sadece çarpıtmaktır’ şeklinde konuştu.

DERSİMLİLERİ FARE GİBİ BOĞDULAR, GAZ KULLANDILAR

T.C. hükümetlerinde başta Dışişleri Bakanlığı gibi bir çok üst düzey görevlerde bulunan dönemin Tunceli Emniyet Müdürü İhsan Sabri ÇAĞLAYANGİL yazdığı anılarında yaşanan vahşeti bu cümleyle anlatıyor.

DERSİM İSYANINDA ÖLDÜRÜLEN DEDEMİN MEZARI NEREDE BİLMİYORUM

CHP eski Tunceli İl Başkanı Cemal ÖZASLAN’da yüreği yananlardan. ÖZASLAN, ‘Benim ailem 1938'de katledildi. Dedemler dokuz kardeş biri Çanakkale'de, üçü Erzurum'da şehit olmuş. Dersim isyanında öldürülen dedemin mezarının nerede olduğunu bilmiyorum. Bunlar önce bizi insan olarak kabul etmediler, şimdi de Türk yapmaya çalışıyorlar. İnkar ve imha politikaları son bulsun. Artık Eşit ve özgür yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz’ diye tepkisini gösterdi. 

ONUR ÖYMEN, KÜRT VE ALEVİ TOPLUMUNDAN ÖZÜR DİLEMELİ

Bağımsız İstanbul milletvekili Ufuk URAS, Onur ÖYMEN'in Meclis'te yaptığı konuşmayla Alevi ve Kürt toplumunda büyük bir infial yarattığını açıklayarak, ‘Onur ÖYMEN, Kürt ve Alevi toplumundan özür dilemeli" dedi.

ÖYMEN O SÖZLERİ TUNCELİ'DE TEKRARLASIN

Dersim köylerinin 1937 - 1938'de günlerce bombalandığını, insanlarının ülkenin dört bir yanına sürüldüğünü, 10 binlercesinin öldürüldüğünü kaydeden URAS, "Onur ÖYMEN'i Tunceli'ye davet ediyorum. Gelsin ve halkın karşısına çıkıp Meclis'te söylediklerini tekrar etsin. Halkla yüzleşsin" diye çağrı yaptı.

Tunceli'nin Türkiye tarihinde adıyla kanun çıkarılan tek kent olduğunu hatırlatan URAS, ‘Piyasada Dersim'le ilgili kitaplarda yazılanlar yetmiyorsa, Genelkurmay arşivleri açılsın, ÖYMEN ve arkadaşları bu arşivlerdeki bilgileri toplumla paylaşsınlar’ diye konuştu.

FAŞİZMİ VE KATLİAMLARI BİR MODEL OLARAK SUNAN BU YAKLAŞIMINI KINIYORUZ

Yüzleşme Derneği ile Mahsus Mahal Derneği de yaptıkları ortak açıklamada, ‘CHP ve onun en yetkili mevkilerinden birinde yer alan Onur ÖYMEN'in doğrudan faşizmi ve katliamları bir model olarak sunan yaklaşımını kınıyoruz’ denildi.

AĞITLARLA, ÖYKÜLERLE BÜYÜMÜŞÜM AMA İÇİMDE ZERRE KADAR KİN YOK

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Tunceli Milletvekili Şerafettin HALİS’te tepkilerini şu sözlerle dile getirdi. HALİS, ‘1938'de ailemden 24 kişi öldü; iki dedemin mezarı yok. Ağıtlarla, öykülerle büyümüşüm ama içimde zerre kadar kin yok, içimde zerre kadar düşmanlık duyguları yok ama öfkem var elbette. Ama sayın ÖYMEN’e bakıyoruz. Mağdur olan biziz, ölen biziz, mazlum olan biziz, öldürülen biz, sürülen biz, yok edilmek istenen biz ama sayın ÖYMEN’in öfkesi bir yana hâlâ kin ve intikam duygularından arınmış değil. Bunu savunabilecek başka bir tek milletvekili yok. 50 bin kişinin öldürülüşünün sosyal demokrasi adına savunulabileceğini hiç düşünmedik’ dedi.

ÖYMEN’İN AMCASI DA DERSİM KATLİAMINI MECLİSTE ALKIŞLAMIŞTI

Ülkemizin değerli aydınlarından sosyolog İsmail BEŞİKÇİ, Dersim katliamını savunan CHP'li Onur ÖYMEN'in amcası Hıfzırrahman Raşit ÖYMEN'in de 1935 Tunceli Kanunu'nun (Bu kanunla Genel Müfettiş olan Vali ve komutana, kişileri yakalamak, itham etmek, yargılamak, idam kararı vermek, idamları infaz etmek yetkilerini veriyor. Yargılamada, sanığa iddianame verilmiyor, savunma hakkı tanınmıyor. Mahkeme kararlarının kesin olup temyizinin mümkün olmadığı hükme bağlanıyor.) onaylandığı, uygulandığı, Dersim katliamının gerçekleştirildiği dönemde Meclis'te Milletvekili olduğunu, onaylayanlar arasında bulunduğunu hatırlatıyor.

Foto : İsmail Cem ÖZKAN

KAYNAK : Yılmaz KIZILIRMAK / ANKARA - Alevihaber.com - 13 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.