Şerafettin Halis, Abdal Musa Türbesi'ni Meclise taşıdı

Şerafettin Halis, Abdal Musa Türbesi'ni Meclise taşıdı

Şerafettin Halis, Abdal Musa Türbesi'ni Meclise taşıdıTunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Abdal Musa Türbesi'nin yanında açılan...

A+A-

Şerafettin Halis, Abdal Musa Türbesi'ni Meclise taşıdıŞerafettin Halis, Abdal Musa Türbesi'ni Meclise taşıdı

Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Abdal Musa Türbesi'nin yanında açılan taş ocağının kapatılması amacıyla soru önergesi verdi.

Antalya-Elmalı'daki Tekke köyünde bulunan ve Aleviler için önemli bir ibadet merkezi olan Abdal Musa Türbesi'nin bulunduğu alanda açılan taş ocağı Alevileri harekete geçirmiş ve birçok eylem yapılmıştı. Bugün de Dersim Milletvekili Şerafettin Halis açılan taş ocağının kapatılması için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

Verilen önergede şu ifadeler kullanıldı; "Alevi inancının önemli merkezlerinden biri olan, her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Antalya-Elmalı’daki Tekke köyünde bulunan Abdal Musa Türbesi’nin hemen yanına taş ocağı açılması Tekke köylülerini ve Alevi toplumunu rahatsız etmiş durumdadır. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 2008 yılında Avamalda adlı maden şirketine mermer çıkarması için izin vermişti. Şirketin yaklaşık bir ay önce iş makineleri ile çalışmaya başlaması, Elmalı’nın Tekke köyü sakinlerini ve Alevileri isyan ettirdi."

Halis, bölge Alevilerinin kanaat önderlerinin sözlerine de yer verdiği önergenin devamında;

"Alevi Dernekleri Antalya Şube Başkanı Hakverdi Çelik taş ocağının yapıldığı arazinin peşkeş çekildiğini belirterek Abdal Musa’nın Alevi kültüründeki büyüklerinden üçüncüsü olduğunu 1300 yıl önce yapılan yeri kimseye vermeyeceklerini söylüyor. Tekke Köyü Alevi Dedesi Hüseyin Eriş, açılacak olan ocağın türbeye 500–600 metre mesafede olduğunu belirterek, girişime sert tepki göstererek mermer ocağı açma girişimine karşı yüzlerce imza toplayarak Antalya İl Özel İdaresi’ne dilekçeyle başvurduklarını bu girişimlerinden bir sonuç alamadıklarını" ifade etmiş olduğunu söyledi.

Halis, Taş ocağının açılmasının Türk Ceza Kanunu’nun 115. maddesinde düzenlenen ‘inanç, düşünce ve kanaat hürriyetini engelleme’ ile 153. maddesindeki ‘ibadethanelere zarar verme’ suçu oluşturduğunu belirterek şu soruları sordu;

— Aleviler için kutsallık arz eden Abdal Musa Türbesi’nin yanı başına taşocağının açılması “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetini engelleme” “ibadethanelere zarar verme” suçunu oluşturmuyor mu?

— Bölge halkının inancına saygı gereği, yurttaşların inanç özgürlüğünü sağlama adına,  taşocağının kapatılmasını sağlayarak bu ibadet yerini kurtarmayı düşünüyor musunuz?

Alevihaber.com - 23 Haziran 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.