Serdar TURGUT : AKP nin Alevi açılımı

Serdar TURGUT : AKP nin Alevi açılımı

Serdar TURGUT : AKP’nin Alevi açılımı  Alevilerin elindeki siyasi gücün önemini AKP de görmüş olmalı ki bu son açılıma...

A+A-

Serdar TURGUT : AKP nin Alevi açılımıSerdar TURGUT : AKP’nin Alevi açılımı 

Alevilerin elindeki siyasi gücün önemini AKP de görmüş olmalı ki bu son açılıma gerek duydu.

Eğer açılım başarılı olursa CHP’nin toplumdaki en önemli destek odaklarından bir tanesi daha ortadan kalkabilecek

Toplumlarda diyalogların olmasını daima savunan bir insan olarak Başbakan Erdoğan’ın Alevilere açılımını olumlu görmememiz mümkün değil.

Buna rağmen bu açılımın neden pek başarılı olamadığını ve zayıf başladığını da anlamaya çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Düzenlenen iftar yemeğinden önce, bazı Alevi örgütlerinin yemeğe katılacakları ‘düşkün’ ilan etmesi ve 298 Alevi örgütünden 293’ünün toplantıya katılmamasının, Başbakan Erdoğan’a yapılmış bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz.

Başbakan’ın yemekte yaptığı konuşmayı dikkatle okuduk. Alevi camiasının duygu ve beklentilerine hitap etmeye özen gösteren bir konuşmaydı. Toparlayıcı olmaya çalışılıyordu. Buna rağmen toplantıdan sonra Alevi camiasının bazı isimlerinin, Başbakan’ın konuşmasını “Kocatepe Camii’nin imamı”nın konuşmasına benzetmesi hem haksızlık oldu hem de nazik değildi.

Siyasi tavırları, Atatürk’e saygıları ve dini yaşayış biçimleri nedeniyle hep sempati duymuş olduğum Alevi camiasının bir hatasını da vurgulamak istiyorum. Aleviler yıllardır hep şikayet eder ve de zor tatmin olurlar. Bunda hiç şüphesiz yıllardır yaşamış oldukları koşullara tepkinin de rolü var. Kendilerini gizlemek zorunda kalmaları, cemevlerine bazı hakları alamamış olmaları da onların tavırlarını belirlemekte muhakkak rol oynamıştır.

Bunları kabul etmekle birlikte koşullar değişti. Artık Aleviler bu ülkenin en fazla baskı altındaki camiası da değillerdir. Bunu da görmek gerekir.

Bence şu anda bu ülkenin en fazla baskı altındaki camiası, seküler yaşam biçimine inananlardır. Hem onları koruyacak örgüt de yoktur.

Bence Aleviler bir siyasi faktör olarak güçlerinin farkına vardılar, uzlaşmaz oldukça ellerindeki gücün arttığını da gördüler. O yüzden bana kolay tatmin ve ikna olmuyorlar gibi geliyor.

Alevilerin elindeki siyasi gücün önemini AKP de görmüş olmalı ki bu son açılıma gerek duydu.

Eğer açılım başarılı olursa CHP’nin toplumdaki en önemli destek odaklarından bir tanesi daha ortadan kalkabilecek.

AKP bunu tespit etti ve var gücüyle bastırıyor.

Ancak samimi bulunmamasının içeriğinde de Alevilerin, temelde oynanmaya çalışılan siyasi oyunu görmüş olmaları yatıyor. Diyalog çağrısı, hoşgörü ve konuşma zeminde yapılmış olsaydı, Aleviler bunu görselerdi, emin olunuz ki; son toplantıya katılım çok daha farklı olabilirdi.

Ancak Aleviler de tecrübeli, siyasi yolları iyi bilirler. Öyle küçük oyunlara gelmezler.

Hemen bu bağlamda AKP’nin karşı karşıya bulunduğu çok daha büyük bir soruna da değineyim.

Yıllar içinde öyle çok verilen sözden dönülmesi ve söylenmiş bir sözün sonra reddedilmesi yaşandı, başta samimi olarak atılmış bir adımın temelinde son derece basit çıkar sağlama ilişkilerinin yattığı ortaya çıktı; Başbakan’ın toplumun tümünü kucaklamak yolunda yaptığı hemen her konuşmadan sonra bunun tam tersini işaret eden gelişmeler yaşandı ki; insanlarda ister istemez bir güven bunalımı başladı.

Kulağa çok hoş gelen bir şey söylendiğinde bile muhatapları ister istemez ‘acaba bunun temelinde neler var’ diye düşünüyor.

Kesinlikle Alevilerde de böyle oldu. Göründüğü kadar samimi olan bir açılımın temelinde başka düşüncelerin olabileceği endişesi, zaten normalde endişeli olan Alevi örgütleri panikletti galiba.

Bu sadece Alevilerle ilgili adımlarla alakalı bir şey değil. AKP’nin, toplumdaki meşruiyetini zedeletmemek için bir an önce bu imaj operasyonunun üstüne gitmesi gerekiyor.

Bizim durduğumuz yerden mesele böyle görünüyor...

Serdar TURGUT
14 Ocak 2008 - AKŞAM

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.